Tarihi Kentlerde Büyük Bulusma

Dünya Tarihi Kentler Birligi 17. Dünya Konferansi, Tataristan’in Kazan sehrinde online olarak basladi. Konferans kapsaminda düzenlenen birlige üye 125 sehirden 1000’i askin ‘Dünya’yi Görüyorum: Dünya Milletlerinin Gelenekleri’ temali resim yarismasina Bursa’dan katilan 12 yasindaki Simay Yüksel’in çizdigi kiliç kalkan konulu resim de en iyi 10 resim arasinda yer aldi.

Tarihi Kentlerde Büyük Bulusma
Pandemi nedeniyle bu yil çevrimiçi ve yerinde konseptiyle düzenlenen Dünya Tarihi Kentler Birligi 17. Dünya Konferansi lhc2021.kzn.ru web sitesi üzerinden yapilan açilis töreni ile basladi.

Kazan Belediye Baskani Ilsur Metshin, Dünya Tarihi Kentler Birligi Baskani Daisaku Kodokawa, Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakani Irada Ayupova, Rusya Federasyonu UNESCO Komisyonu Icra Sekreteri Grigory Ordzhonikidze, Siraz Belediye Baskani Heydar Eskandarpour ve Paris Belediye Baskan Vekili Arnaud Ngatcha’nin da katildigi konferansin açilisinda konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’nin, 3500 yillik sehircilik birikimi ile bir cazibe merkezi olarak kentlerin vizyonuna deger katan bir sehir oldugunu söyledi.



Tarih hazinesi

Osmanli Imparatorlugu’na baskentlik yapan Bursa’nin güçlü sanayisiyle Türkiye’nin lokomotif sanayi kentleri arasinda bulundugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Bizler, bagrimizda tasidigimiz degerleri yeni degerlerle harmanlayip bir dünya kenti olma yolunda ilerliyoruz. Bitinya’dan Bizans’a, Osmanli’dan Cumhuriyet dönemine kadar her dönemden izlerin hala varligini korudugu, her karesiyle bir tarih hazinesi olan sehrimizde, Dünya Tarihi Kentler Birligi’nin 16. Konferansina Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak ev sahipligi yapmistik. 2018 yilinda gerçeklestirdigimiz konferansta, 21 farkli ülkenin katilimcilari, bilgi birikim ve deneyimlerini paylasmisti. Konferansin bitiminde Bursa Deklerasyonunu imzaladik ve tarih, kültür ve gelenek unsurlarinin sürdürülebilir bir sekilde devam etmesi adina girisimlerimizi devam ettirme karari aldik” dedi.

Pandemi nedeniyle bu yil konferansin çevrimiçi yapildigini hatirlatan Baskan Aktas, “Insallah bir sonraki konferansimizi, virüs tehdidi olmadan, tamamen fiziki ortamlara, karsilik görüs alisverisinde bulunarak yapabiliriz” diyerek sözlerini tamamladi.

Kiliç-kalkan resmi ilk 10’da

Konferans kapsaminda düzenlenen ve birlige üye 125 sehirden 1000’i askin ‘Dünya’yi Görüyorum: Dünya Milletlerinin Gelenekleri’ temali resim yarismasinin sonuçlari da açilis töreninde açiklandi. Bursa’nin 10 resimle katildigi yarismada 12 yasindaki Simay Yüksel’in çizdigi ve kiliç kalkan oyununun anlatildigi resim en iyi 10 eser arasina seçildi. Yarismada Rusya’dan Shigapova Sofia, Japonya’dan Tarui Yuika, Güney Kore’den Pak Sara, Çin’den Wang Ruiyi, Xu Ming-Xuan, Sun Longqian, Ling Yu Han, ve Hua Tong ile Iran’dan Kiana Bordbar’in resimleri de ilk 10’a girerek Dünya Tarihi Kentler Birligi tarafindan düzenlenecek dijital sergide yer almaya hak kazandi.
Kaynak: İHA