Slovakya Son Kullanma Tarihi Yaklasan Asilari Elden Çikariyor

Slovakya hükümeti, vatandasin ilgisinin az olmasi nedeniyle son kullanma tarihi yaklasan korona virüs asilarini satmaya ya da iade etmeye karar verdi. Toplam 160 bin doz asiyi Bati Balkan ülkeleri ile Arjantin almak istiyor.

Dünya genelinde etkisini sürdüren korona virüs salginindan çikis noktasi olarak görülen asilara Slovakya’da ilgi az oldu. Slovakya hükümeti, vatandaslarin ilgisinin az olmasi sonucu son kullanma tarihi yaklasan Sputnik V korona virüs asilarini elden çikarma karari aldi. Ülke nüfusunun yüzde 26’si tam olarak asilanirken, hükümet asi olmak isteyenlerin sayisindaki azlik nedeniyle asilarin satilacagini ya da iade edilecegini duyurdu. Konuya iliskin görüsmeler sürerken, 160 bin doz asiyi satin almak isteyen ülkeler arasinda Bati Balkan ülkeleri ile Arjantin’in bulundugu kaydedildi.

Slovakya hükümeti, Rusya ile imzaladigi 1 milyon dozluk asi anlasmasi kapsaminda 200 bin dozdan olusan ilk partiyi mart ayi basinda teslim almisti. Halihazirda Sputnik V asisinin birinci ya da ikinci dozunu olmak için bekleyen Slovakyali sayisinin ise 14 binde kaldigi belirtildi. Yaklasik 6 milyon nüfusu olan ülkede en az bir doz asi olanlarin sayisi 1 milyon 978 bin 168, korona virüse karsi tam olarak asilananlarin sayisi ise 1 milyon 420 bin 954 olarak açiklandi.

Hükümet krizi patlak vermisti

Rusya’dan asi alimi sonrasi Slovakya’da hükümet krizi patlak vermisti. Basbakan Igor Matoviç, koalisyon ortaklari ile Cumhurbaskani Zuzanna Czaputova’ya bilgi vermeksizin asi alimi konusunda Rusya ile anlasma imzalamisti. Bas gösteren siyasi kriz üzerine ilk olarak Saglik Bakani Marek Krajci, daha sonra Basbakan Igor Matoviç istifa etmek zorunda kalmisti. Matoviç’in koltuguna Maliye Bakani Eduard Heger oturmustu.

Slovakya Devlet Ilaç Denetim Enstitüsü (SUKL) ise Sputnik V asisina iliskin süpheleri olmasi gerekçesiyle asinin ülkede kullanilmasina onay vermemisti. Bunun üzerine Rusya, Slovakya’nin asilari test etme yetkisi bulunmadigini, anlasmayi çignediklerini belirterek, Slovakya’dan asilari iade etmesini istemisti. Slovakya, son olarak asilari Macaristan’da bulunan resmi tibbi kontrol sertifikali bir laboratuvara göndermis, burada yapilan incelemenin olumlu çikmasinin ardindan asiyi vatandaslarina uygulamaya baslamisti.
Kaynak: İHA