Milli Savunma Bakani Akar'dan 'ABD'li Teknik Heyet' Açiklamasi Açiklamasi

'Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin isletilmesi sorumlulugunun gerekli sartlar saglanirsa tarafimizdan devam ettirilmesi söz konusu. Bu konuda görüsmeler devam ediyor. Bu hususu diger ülkelerle beraber nasil yapabiliriz konusunu çalisiyoruz' 'ABD teknik heyeti de bugün Bakanligimiza geldi. Görüsmelerimiz basladi, devam ediyor. Su an için alinmis bir karar yok' 'Mevcut personelimizin disinda bölgeye giden personelimiz bulunmamaktadir' 'Ülkemiz ve Afganistan'in menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacimiz, Afgan kardeslerimizin güvenlik, huzur ve refahi için katkilarimizi devam ettirmektir'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Afganistan'daki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin isletilmesi sorumlulugunun devam ettirilmesine yönelik, "ABD teknik heyeti bugün Bakanligimiza geldi. Görüsmelerimiz basladi, devam ediyor. Su an için alinmis bir karar yok. Mevcut personelimizin disinda bölgeye giden personelimiz de bulunmamaktadir." dedi.

Milli Savunma Bakanligi ile ASFAT arasinda imzalanan protokol kapsaminda, ASFAT ana yükleniciliginde, TÜBITAK SAGE'nin teknik destegiyle yapilan 1000 adet HGK-82 hassas güdüm kitinin teslim töreni, Milli Savunma Bakani Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler ile Kuvvet Komutanlarinin da katilimiyla 3. Hava Bakim Fabrika Müdürlügü'nde yapildi.

Törende konusan Milli Savunma Bakani Akar, Afganistan'daki gelismelere de degindi.

Afganistan'i "Asya'nin kalbi" ve kritik öneme sahip bir ülke olarak nitelendiren Akar, Türkiye ile Afganistan arasinda köklü tarihi ve kültürel baglar bulundugunu belirtti.

Akar, Türk-Afgan diplomatik iliskilerinin 100. yili oldugunu animsatarak, "1921 tarihli Türk-Afgan ittifak anlasmasinda da ifade edildigi gibi 'iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir'. Dolayisiyla Türkiye, her zaman kederde ve kivançta bir ve beraber oldugu Afganistanli kardeslerimizin baris, güven ve istikrar içerisinde yasamasi için büyük gayret sarf etmistir, Buna devam edecegiz." diye konustu

Türkiye'nin BM kararlari çerçevesinde 2002'de ilk göreve baslandigi andan itibaren Uluslararasi Güvenlik Yardim Kuvveti'ne, 2015’ten itibaren de NATO'nun Kararli Destek Misyonu'na katki saglamayi sürdürdügünü aktaran Akar, Türkiye'nin buralardaki basarilarinin herkes tarafindan büyük bir saygiyla takip edildigini söyledi.

Akar, TSK'nin halihazirda Kabil Egitim Yardim Danismanlik Komutanligi görevini de yürüttügünü dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Bugüne kadar elde edilen kazanimlarin korunmasi ve bu kapsamda 6 yildir sürdürdügümüz Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin isletilmesi sorumlulugunun gerekli sartlar saglanirsa tarafimizdan devam ettirilmesi söz konusu. Bu konuda görüsmeler devam ediyor. Bu hususu diger ülkelerle beraber nasil yapabiliriz konusunu çalisiyoruz. Bu kapsamda ABD teknik heyeti de bugün Bakanligimiza geldi. Görüsmelerimiz basladi, devam ediyor. Su an için alinmis bir karar yok. Mevcut personelimizin disinda bölgeye giden personelimiz de bulunmamaktadir. Ülkemiz ve Afganistan'in menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacimiz, Afgan kardeslerimizin güvenlik, huzur ve refahi için katkilarimizi devam ettirmektir."

Kaynak: AA