Mezitli'de Atiklar Kaynaginda Ayristirilacak

MERSIN – Mezitli Belediyesi, Yerel Yönetisimde Rezilyans Projesi (RESLOG) kapsaminda pilot bölge seçilen Yeni Mahalleye geri dönüstürülebilir atiklari toplamak için 100 konteyner yerlestirdi. Ekipler, mahallede atiklarin ayristirilmasi konusunda bilgilendirme çalismasi da yapiyor.

Mezitli'de Atiklar Kaynaginda Ayristirilacak
İçel’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi, saglikli ve temiz bir Mezitli için çalismalarina devam ediyor. Mezitli’de yasayan tüm vatandaslari kapsayacak sekilde çevre temizligi, atik yönetimi konularinda bilgilendirme hareketi basladi.

Mezitli Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Isveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birligi’nin uygulayici kurulusu oldugu Yerel Yönetisimde Rezilyans Projesi (RESLOG) kapsaminda, Mezitli’de göç karsisinda kentin hazirligini güçlendirmek amaciyla yerli halki ve göçmen nüfusu kapsayacak sekilde atik yönetimi, çevre temizligi uygulamalari, bilgilendirici egitimler, saglikli ve temiz yasama iliskin farkindalik olusturucu materyallerin dagitimi yapiliyor. Bu kapsamda pilot bölge olarak belirlenen Yeni Mahallede geri dönüstürülebilir atiklari toplamak için 100 konteyner dagitildi ve kullanimina baslandi.

Ekipler tarafindan, atiklarin nasil ayristirilmasi gerektigine dair bilgilendirme yapilarak mahalle genelinde bilinçlendirme çalismalari da yapilmaya devam ediyor.

Sifir Atik Yönetmeligine uygun bir proje gelistirildi

Atik yönetiminin Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Hedeflerine uygun hale getirilmesi amaciyla kapsamli bir çalismaya gidildi. Mezitli’de saglikli bir atik yönetim sisteminin olusturulmasi amaciyla olusturulan Sifir Atik Yönetmeligi kapsaminda, yerel yönetimlere verilen sorumluluklar çerçevesinde, toplumun farkindaligini saglamak, kapasitelerini arttirmak, sürdürülebilir atik yönetimi olusturularak atik olusumunun önlenmesi, olusan atiklarin yeniden kullanimi ve geri dönüsümü için kaynakta ayri toplanmasini saglamak amaçlaniyor.

Proje kapsaminda Mezitli’de yasayanlari göç karsisinda kentin hazir hale gelmesini güçlendirmek; göç master planinda çikan sonuçlar isiginda yerli topluluklari ve göçmenleri çözüme yönelik birlikte hareket edebilecekleri kapsayici bir paydada bulusturmak hedefleniyor.

“Atiklari kaynaginda ayristiracak bir anlayisi yerlestirecegiz”

Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan, gelismis ülkelerde atiklarin katma degerinin son derece yüksek oldugunu belirterek, “Geri dönüsüm maalesef ülkemizde çok ilkel kosullarda sagliksiz bir biçimde yürütülüyor. Belediyemiz adina ilçe sinirlarimizda ambalaj atiklarinin kaynagindan ayri toplanmasi konusunda daha önce de kapsamli çalismalarimiz vardi. Tüm ilçemizde yayginlasmasi için mücadele ettigimiz proje ile kapsamli bir sekilde atiklari apartman, site, kamu kurumu, okullar, satis noktalari gibi alanlarda kaynaginda ayristirmayi hedefledik. Bu alanda çok önemli mesafe de kat etmis bulunuyoruz. Yeniden degerlendirilmesi mümkün olan bu atiklarin evsel atiklardan ayri toplanmasini saglayarak göstereceginiz küçük çaba ile dogal kaynaklarimizin korunmasina katki saglarken, gelecek nesillerin daha saglikli ve dengeli bir çevrede yasama hakkini koruyarak, vatandaslik ödevimizi de yerine getirmek amaciyla Yeni Mahallede Sifir Atik Projemizi hayata geçirdik” dedi.



Avrupa standartlarinda atik yönetimi hedefliyoruz”

Atiklarin kaynaginda ayristirilarak daha temiz bir Mezitli hedeflendigini vurgulayan Baskan Tarhan, “Yasadigimiz kenti güzellestirmek hepimizin görevi. Bunun en iyi yolu da temiz bir kent olusturmaktan geçiyor. Belediyenin bireysel çalismalari ile bunda basari saglamak çok zor. Biz de halkimizi bilinçlendirerek, Avrupa ülkelerinde oldugu gibi atiklarin kaynaginda ayristirilmasini hedefledik. Yapilan egitimler çerçevesinde vatandaslarimiz daha bilinçli hareket etmeye basladilar. Bu durum bizleri çok memnun ediyor. Yaptigimiz egitimler ve bilgilendirme toplantilarina ara vermeden devam edecegiz ve daha yasanabilir bir Mezitli için bizden sonraki nesillere örnek olacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA