Merkez Bankasi Para Politikasi Kurulu Toplanti Özeti Açiklamasi

'Enflasyonun kisa dönemde, basta emtia fiyatlari olmak üzere arz ve talep yönlü çesitli unsurlarin etkisiyle oynak bir seyir izlemesi beklenmektedir. Siki parasal durus; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranislari ve finansal piyasa gelismeleri baglaminda dissal ve geçici oynakliklara karsi önemli bir tampon islevi görecektir' 'Bir önceki PPK döneminden bugüne, Fed üyelerinin medyan beklentilerine göre faiz artisi beklentisi öne çekilirken, enflasyon öngörüleri de yükselmistir. Bu görünüm, bir önceki PPK dönemine göre küresel finansal kosullarda artan belirsizliklere ve bir miktar sikilasmaya isaret etmektedir' 'Ikinci çeyrekte, salgin kisitlamalarina ve finansal kosullardaki sikilasmaya bagli olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dis talep gücünü korumaktadir'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Para Politikasi Kurulu (PPK) Toplanti Özeti'nde, enflasyonun kisa dönemde basta emtia fiyatlari olmak üzere arz ve talep yönlü çesitli unsurlarin etkisiyle oynak bir seyir izlemesinin beklendigi aktarilarak, "Siki parasal durus; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranislari ve finansal piyasa gelismeleri baglaminda dissal ve geçici oynakliklara karsi önemli bir tampon islevi görecektir." ifadesi kullanildi.

Para Politikasi Kurulu'nun 17 Haziran'daki toplantisina iliskin yayimlanan özette, tüketici fiyatlarinin mayis ayinda yüzde 0,89 arttigi, yillik enflasyonun yüzde 16,59'ya geriledigi animsatildi.

Yillik enflasyonun enerji ve temel mal gruplarinda gerilerken gida grubunda görece yatay seyrettigi, hizmet grubunda ise yükseldigi aktarilan özette, bu dönemde uygulanan kapanma tedbirleriyle belirli sektörlerde iktisadi faaliyetin kesintiye ugradigi ve fiyat artislarinin da sinirli kaldigi vurgulandi.

Özette, bu görünüm altinda B ve C göstergelerinin yillik enflasyonlari ve egilimlerinin bir miktar gerilemekle birlikte yüksek seviyelerini korudugu ifade edilerek, "Piyasa katilimcilarinin enflasyon beklentileri haziran ayinda artis kaydetmistir. Cari yil sonu enflasyon beklentisi 0,65 puan artisla yüzde 14,46 seviyesinde olusurken, gelecek 12 aya iliskin enflasyon beklentisi 0,31 puan artisla yüzde 12,12'ye, gelecek 24 ay beklentisi ise 0,17 puan artisla yüzde 10,16'ya yükselmistir." degerlendirmeleri yapildi.

Gelismis ülkeler basta olmak üzere dünya genelinde asilamanin hizlanmasinin, küresel ekonomide toparlanma sürecini destekledigi belirtilen özette, sunlar kaydedildi:

"Bu toparlanma sürecinde imalat sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenmenin yani sira hizmetlerde gözlenen canlanma da etkili olmaktadir. Devam eden asilama çalismalari küresel ekonominin performansina iliskin salgin kaynakli asagi yönlü riskleri azaltmaktadir. Emtia fiyatlarindaki artis egilimi, bazi sektörlerdeki arz kisitlari ve tasimacilik maliyetlerindeki artis uluslararasi ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarinin yükselmesine yol açmaktadir. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararasi finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadir. Bir önceki PPK döneminden bugüne, ABD Merkez Bankasi'nda (Fed) kurul üyelerinin medyan beklentilerine göre faiz artisi beklentisi öne çekilirken, enflasyon öngörüleri de yükselmistir. Politika faizlerinin tarihsel ortalamalarin oldukça altinda seyrettigi gelismekte olan ülkelerde normallesme sürecinin basladigi görülmektedir. Bu görünüm, bir önceki PPK dönemine göre küresel finansal kosullarda artan belirsizliklere ve bir miktar sikilasmaya isaret etmektedir."

Özette, uzun vadeli tahvil faizlerinin seyrine iliskin belirsizliklerin, küresel finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açtigina isaret edilerek, "Kurul, küresel enflasyon baskilarinin para politikalarinda ve dolayisiyla küresel finansal piyasalarda veri duyarliligini artirdigi ve buna bagli oynakliklarin görülebilecegi yönündeki görüsünü korumustur." ifadesine yer verildi.

- "Kademeli normallesme adimlari ile iktisadi faaliyette belirgin toparlanma görüldü"

PPK özetinde, gelismekte olan ülkelere yönelik portföy girislerinin, bir önceki PPK toplantisindan sonraki dönemde, hem borçlanma senedi piyasalarinda hem de hisse senedi piyasalarinda olumlu seyrettigi bildirildi.

Gelismis ülkelerde uzun vadeli tahvil faizlerindeki oynaklik ve küresel finansal kosullarin seyrinin, gelismekte olan ülkelere yönelen portföy akimlarina iliskin riskleri canli tuttugu vurgulanan özette, "Üretici fiyatlari, uluslararasi emtia fiyatlari, döviz kuru gelismeleri ve tedarik sorunlarina bagli olarak mayis ayinda da belirgin bir sekilde yükselmis, artislarin sektörler geneline yayildigi izlenmistir. Haziran ayinda enerji disi emtia fiyatlarinda kismen olumlu bir görünüm olmasina ragmen, Türk lirasinda gerçeklesen deger kayiplari ve birikimli etkiler nedeniyle tüketici fiyatlari üzerinde maliyet baskilarinin güçlü kalmaya devam ettigi degerlendirilmektedir." ifadeleri kullanildi.

Özette, parasal sikilastirmanin etkisiyle kredilerin ilimli bir seyir izledigi, kisa vadeli egilimlere bakildiginda bireysel kredi kullaniminda salgin kisitlamalari nedeniyle ertelenmis talebin de etkisiyle belirgin artis gözlendigi aktarildi.

Bireysel kredilerin daha ilimli bir büyüme sergilemesinin, enflasyon görünümü ve dis denge üzerindeki riskleri sinirlamak için önemli oldugu degerlendirmesine yer verilen özette, bu çerçevede kredilerin seyri ve kompozisyonunun makroekonomik istikrar açisindan yakindan takip edildigi belirtildi.

Özette, yurt içi iktisadi faaliyetin güçlü seyrettigi, ilk çeyrek büyüme verilerinin iktisadi faaliyetin salginin sinirlayici etkilerine ragmen potansiyelinin üstünde oldugu degerlendirmelerini teyit ettigi aktarilarak, su degerlendirmelerde bulunuldu:

"Ikinci çeyrekte, salgin kisitlamalarina ve finansal kosullardaki sikilasmaya bagli olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dis talep gücünü korumaktadir. Nisan ayina iliskin açiklanan sanayi üretimi, ciro endeksi ve perakende satis hacim endeksi verileri, nisan ayi ortasindan itibaren salginin yayilimini önlemek adina uygulanmaya baslanan tedbirlerin iktisadi faaliyeti sinirlandirdigini göstermistir. Yüksek frekansli veriler, 29 Nisan-17 Mayis dönemi için açiklanan ilave salgin kisitlamalarinin iktisadi faaliyeti yavaslatmaya devam ettigine, sonrasindaki kademeli normallesme adimlari ile hareketliligin tedbir döneminin öncesini hizli bir sekilde asmasiyla iktisadi faaliyette belirgin bir toparlanma görüldügüne isaret etmektedir. Nitekim kartla yapilan harcamalara iliskin haftalik verilere göre, kisitlamalardan daha çok etkilenen hizmet sektörleri ile perakende ticarete konu olan kalemlerde mayis ayinin ikinci yarisindan itibaren yüksek oranli artislar gerçeklesmistir. Önümüzdeki dönemde asilamanin toplumun geneline yayilarak hizlanmasi salgindan olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasina ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bilesimle sürdürülmesine olanak tanimaktadir."

- "Isgücüne katilimdaki artis, istihdam artislarinin issizlik oranlarina yansimasini sinirlayabilecek"

Özette, kisitlamalarin iktisadi faaliyet üzerindeki etkisinin isgücü piyasasina da yansidigi belirtilerek, nisan ayinda tarim disi istihdamin bir önceki aya göre yüzde 1,1 gerilerken, toplam issizlik oraninin 0,9 puan artisla yüzde 13,9 oldugu animsatildi.

Yüksek frekansli verilerin, kisitlamalarin gevsetilmesiyle birlikte is imkanlarinda ve isgücüne katilim oranlarinda hizli bir toparlanmaya isaret ettigi aktarilarak, "Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde hizmetler sektöründe istihdam artislari görülebilecegi degerlendirilmektedir. Ancak isgücüne katilim oranlarindaki artis, istihdam artislarinin issizlik oranlarina yansimasini sinirlayabilecektir." ifadeleri kullanildi.

Özette, nisan ayinda mevsimsellikten arindirilmis cari islemler dengesinde iyilesmenin basladiginin alti çizilerek, su degerlendirmelere yer verildi:

"Mayis ayi geçici dis ticaret verilerine göre mevsimsellikten arindirilmis olarak altin hariç ihracat ve ithalat aylik bazda artis kaydetmistir. Emtia fiyatlarindaki yükselise karsin, ihracattaki güçlü artis egilimi, kredilerdeki yavaslama, altin ithalatindaki belirgin gerileme ve asilamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandirmasinin cari islemler dengesinde baslayan iyilesmeyi hizlandirmasi beklenmektedir. Kurul, iktisadi faaliyetteki toparlanmanin sürekliligi ve finansal istikrar açisindan cari islemler dengesindeki seyrin önemine yaptigi vurguyu korumustur."

- "Kararlar seffaf, öngörülebilir ve veri odakli bir çerçevede alinmaya devam edilecek"

PPK Özetinde, para politikasi durusunun enflasyon görünümüne yönelik yukari yönlü riskler dikkate alinarak, temkinli bir yaklasimla enflasyonun kalici olarak düsürülmesi ve fiyat istikrari hedefine ulasilmasi odaginda belirlenecegi vurgulandi.

Bu dogrultuda politika durusunun, enflasyon gelismeleri ve enflasyon beklentileri dikkate alinarak dezenflasyon sürecini en kisa sürede tesis edecek ve orta vadeli hedeflere ulasincaya kadar bunun sürekliligini saglayacak bir sikilik düzeyinde belirlenmeye devam edecegi aktarilan özette, "Son dönemde ithalat fiyatlari kaynakli maliyet unsurlarinin yani sira, talep kosullari, bazi sektörlerdeki arz kisitlari ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranislari ve enflasyon görünümü üzerinde risk olusturmaya devam etmektedir. Diger taraftan, parasal sikilastirmanin krediler ve iç talep üzerindeki yavaslatici etkileri gözlenmeye baslamistir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alinarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasindaki belirgin düsüs saglanana kadar para politikasindaki mevcut siki durus kararlilikla sürdürülecektir. Bu dogrultuda Kurul, politika faizinin yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasina karar vermistir." ifadeleri kullanildi.

Özette, enflasyonun kisa dönemde, basta emtia fiyatlari olmak üzere arz ve talep yönlü çesitli unsurlarin etkisiyle oynak bir seyir izlemesinin beklendigi belirtilerek, su degerlendirmelere yer verildi:

"Siki parasal durus; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranislari ve finansal piyasa gelismeleri baglaminda dissal ve geçici oynakliklara karsi önemli bir tampon islevi görecektir. TCMB, fiyat istikrari temel amaci dogrultusunda elindeki tüm araçlari kararlilikla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalici düsüse isaret eden güçlü göstergeler olusana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulasincaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek sekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde olusturulmaya devam edilecektir. Fiyatlar genel düzeyinde saglanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düsüs, ters para ikamesinin baslamasi, döviz rezervlerinin artis egilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalici olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrari ve finansal istikrari olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatirim, üretim ve istihdam artisinin saglikli ve sürdürülebilir bir sekilde devami için uygun zemin olusacaktir."

Kredi piyasasi ve iktisadi faaliyete iliskin göstergelerin yani sira döviz kuru oynakligi ve ithalat fiyatlarindaki gelismeler dogrultusunda enflasyon üzerindeki talep ve maliyet yönlü etkilerin önemini korudugu vurgulanan özette, "Cari islemler dengesinde baslayan iyilesmenin dis ticaret ve turizmdeki gelismelerin etkisiyle önümüzdeki aylarda belirginleserek sürmesi beklenmektedir." öngörüsünde bulunuldu.

Özette, yurt içi talep, uluslararasi fiyatlar ve küresel risk istahina iliskin görünümün ödemeler dengesine yönelik dis finansman ihtiyaci kaynakli riskleri canli tuttugu degerlendirmesi yapilarak, Kurul'un para politikasinda fiyat istikrari hedefi dogrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten bir yaklasim sergilemeyi sürdürecegi ifade edildi.

PPK Özetinde, Kurul'un fiyat istikrarinin saglanmasi için, güçlü bir politika koordinasyonuyla tüm paydaslari içeren bütüncül bir makro politika bilesimine ihtiyaç bulundugu degerlendirmesini yineledigi bilgisi verilerek, kararlarin seffaf, öngörülebilir ve veri odakli bir çerçevede alinmaya devam edilecegi vurgulandi.
Kaynak: AA