Kuzey Makedonya'da Çamerya Katliaminin 77'Nci Yili Nedeniyle Yürüyüs Düzenlendi

Kuzey Makedonya'nin baskenti Üsküp'te, "Çamerya Haftasi" etkinlikleri kapsaminda yürüyüs gerçeklestirildi.

Üsküp Kalesi'nden baslayan yürüyüs, Yunanistan'in Üsküp Büyükelçiligi önünde sona erdi. Etkinlige katilanlar "Çamerya kalplerimizde", "Çamerya Arnavutluk'tur" sloganlari atti.

Yürüyüse Arnavutluk'tan Adalet, Entegrasyon ve Birlik Partisi (PDIU) Baskani Shpetim Idrizi, tarihçi Arben Lalla ve gazeteci yazar Kim Mehmeti dahil çok sayida kisi katildi.

Üsküp Çamerya Haftasi Düzenleme Komisyonu adina Sumeya Ramani, Yunan Büyükelçiligi önünde bir mektup okudu. Mektup daha sonra büyükelçilige teslim edildi.

Yürüyüse katilanlar, Yunanistan'dan, Arnavutlarin Çamerya'da evlerini ve atalarinin mezarlarini ziyaret etmelerine izin vermesi talebinde bulundu.

Mektupta ayrica AB Komisyonu ile Avrupa Parlamentosundan, Yunanistan'in Çameryalilara karsi uyguladigi etnik ve dini ayrimciliga son vermesinin saglanmasi istendi.

Yürüyüs olaysiz sona erdi.

Öte yandan, Çamerya Haftasi kapsaminda Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'ta farkli etkinlikler düzenlendi.

- Çamerya bölgesinde neler yasandi?

Arnavutluk'un güneyinden baslayan Çamerya bölgesi, halen Yunanistan topraklari içerisinde kalan Yanya'dan Preveze'ye kadarki bölgeyi kapsiyor.

Yanya vilayetine bagli bu bölgede yasayan Arnavutlar, 1913 yilina kadar Osmanli vatandasiydi.

Çamerya bölgesi, Balkan Savasi sonunda 1913'te yapilan Londra Konferansi'nda etnik ve azinlik bir bölge olarak Yunanistan'a teslim edildi. 1910 yilinda yapilan nüfus sayiminda bölgede 83 bin Arnavut yasiyordu.

Yunan General Napoleon Zervas komutasindaki kuvvetler, Ikinci Dünya Savasi sirasinda, Çamerya Arnavutlarina yönelik katliam gerçeklestirdi.

Haziran 1944'ten Mart 1945'e kadar süren etnik temizlik harekati sirasinda 2 bin 900 erkek, 214 kadin ve 96 çocuk öldürüldü, 745 kadina tecavüz edildi, 68 köyden 5 bin 800 ev yakildi. Ayrica 2 binin üzerinde vatandas da kötü yasam sartlari ve göçlerden dolayi hayatini kaybetti.

Yunan generalin baslattigi etnik temizlik nedeniyle 35 bin civarinda Arnavut, Çamerya bölgesinden Arnavutluk'a kaçmak zorunda kaldi.

Çameryali Arnavutlar, 1944'te yasananlarin soykirim olarak taninmasini, Yunanistan sinirinda kalan vatan topraklarini ziyaret etmek ve mülkiyet haklarinin teslim edilmesini istiyor.

Arnavutluk Meclisi ise 1994'de, 27 Haziran tarihinin "Yunan Sovenistler tarafindan Çamerya Arnavutlarina Karsi Soykirim Günü" olarak anilmasini öngören yasayi onayladi.

"Çamerya Haftasi" olarak adlandirilan hafta boyunca basta Arnavutluk olmak üzere bölgede yürüyüsler, sergiler ve anma etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinlikler kapsaminda, Çameryali Arnavutlarin acilarina dikkati çekmek ve bu toplumun kültürünün, yeni nesillere aktarilmasi hedefleniyor.

Kaynak: AA