Kovid-19 Asilamasinin Yayginlastigi Türkiye'de Turizm Canlaniyor

Türkiye Otelciler Federasyonu Baskani Sururi Çorabatir: 'Sadece Rusya degil, Dogu Avrupa ülkelerinden de hareketlenme var. Almanya, Polonya, Romanya, Çekya, Bulgaristan gibi ülkelerden de misafir agirliyoruz' 'Iç pazarda Kurban Bayrami'na yönelik ciddi bir rezervasyon var. Iyi bir sezon geçirecegimizi tahmin ediyoruz' 'Sadece yaz döneminde degil, kisin da turist hareketliligi bekliyoruz'

HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Türkiye Otelciler Federasyonu Baskani Sururi Çorabatir, Rusya'nin yani sira Dogu Avrupa ülkelerinden de turistlerin gelmeye basladigini belirterek, "Almanya, Polonya, Romanya, Çekya, Bulgaristan gibi ülkelerden de misafir agirliyoruz" dedi.

Çorabatir, AA muhabirine, sektörün Rus turistlerin gelmesiyle canlandigini söyledi.

Ruslar için Türkiye'nin önemli bir destinasyon oldugunu aktaran Çorabatir, turizm sektörü olarak bu ülkeden uçus kisitlamasinin kaldirilmasini beklediklerini kaydetti.

Çorabatir, su anda gelen Rus turistlerin büyük bir bölümünü daha önce rezervasyon yaptiran ancak kisitlama nedeniyle gelemeyenlerin olusturdugunu söyledi.

Geçen yil salgin döneminde 3 milyon civarinda Rus turistin Türkiye'ye geldigini, bunlarin yaklasik yarisinin Antalya'yi tercih ettigini dile getiren Çorabatir, bu yil geçen yildan daha fazla Rus turisti agirlamak istediklerini kaydetti.

Istanbul'dan Ege'ye, Karadeniz'den Dogu Anadolu Bölgesi'ne kadar her bölgede bir hareketlilik beklediklerini ifade eden Çorabatir, "Sadece Rusya degil, Dogu Avrupa ülkelerinden de hareketlenme var. Almanya, Polonya, Romanya, Çekya, Bulgaristan gibi ülkelerden de misafir agirliyoruz." dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle insanlarin seyahate, tatil yapmaya özlem duydugunu dile getiren Çorabatir, "Dünyanin her yerinde seyahate bir açlik var. Vakalarin düsmesi, asilamanin artmasiyla seyahat sektöründe bir canlilik basladi. Geçen yila göre daha iyi bir sezon geçirecegimizi düsünüyoruz. Tabi rehavete kapilip, tedbirleri de elden birakmamamiz gerekiyor." diye konustu.

- Iç pazarda bayram hareketliligi

Çorabatir, yabanci misafirlerin disinda iç pazarda da önemli bir canlanma yasandigini belirtti.

Yogunlugun kiyi bölgelerinde oldugunu ancak ülkenin her bölgesinde turizm hareketliliginin hissedildigini aktaran Çorabatir, "Iç pazarda Kurban Bayrami'na yönelik ciddi bir rezervasyon var. Iyi bir sezon geçirecegimizi tahmin ediyoruz. Kötü bir dönem geçiren sektörümüz, su an umutlu. Sektörümüz saglikli ve güvenli bir sekilde yerli ve yabanci misafirlerimizi agirlamaya hazir." dedi.

- Sezonun uzamasi bekleniyor

Sezonun geç baslamasi nedeniyle rezervasyonlarin ileri tarihlere kaydigini ifade eden Çorabatir, bu dogrultuda sezonun daha da uzayacagini dile getirdi.

Almanya'dan eylül ve ekimde daha fazla misafir beklediklerini, Rusya'dan turist akisinin kis sezonunda da devam etmesini öngördüklerini anlatan Çorabatir, sunlari söyledi:

"Sadece yaz döneminde degil, kisin da turist hareketliligi bekliyoruz. Potansiyele göre sezonun kasim, araliga sarkmasi öngörülmekte. Turizmin kisin da devam etmesi Türk ekonomisine ciddi katki saglayacaktir. Çünkü turizm bugün yaklasik 60 sektöre dogrudan baglantili. Ama burada önemli olan vaka sayilarinin 5 binden asagiya düsmesi, asilamanin yüzde 70'in üstüne çikmasi. Bu gerçeklestigi takdirde her alanda ekonomik canlilik saglanacaktir."

Kaynak: AA