Hassas Güdüm Kiti-82 Teslimat Töreni

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar: “Sayin Cumhurbaskanimizin liderligi, destek ve tesvikleriyle yüksek teknolojiye dayali savunma sanayimizdeki yerlilik ve millilik oranimiz artik yüzde 70’leri asmis bulunuyor. Hedefimiz bu orani, 2023 yilinda yüzde 7580’lere tasimaktir” “Yurt içi ve sinir ötesinde kahramanca ve fedakarca görev yapan Mehmetçigin yerli ve milli araç, gereç ve mühimmatla donatilmasini milli bir görev olarak görüyoruz. Herkesi bu konuda yapilan çalismalari desteklemeye, anlamaya davet ediyoruz” “Bizler daima pozitif gündeme odaklanmak istiyoruz fakat maalesef kimi zaman Yunan muhataplarimizin provokatif eylem ve söylemleriyle karsilasiyoruz”

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Sayin Cumhurbaskanimizin liderligi, destek ve tesvikleriyle yüksek teknolojiye dayali savunma sanayimizdeki yerlilik ve millilik oranimiz artik yüzde 70’leri asmis bulunuyor. Hedefimiz bu orani, 2023 yilinda yüzde 75-80’lere tasimaktir." dedi.

Milli Savunma Bakanligi ile Askeri Fabrika ve Tersane Isletme AS (ASFAT) arasinda imzalanan protokol kapsaminda, ASFAT ana yükleniciliginde, TÜBITAK SAGE'nin teknik destegiyle yapilan 1000 adetlik Hassas Güdüm Kiti-82’nin (HGK-82) 100 adetlik ilk kafilesinin teslim töreni, Milli Savunma Bakani Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler ile kuvvet komutanlarinin da katilimiyla 3. Hava Bakim Fabrika Müdürlügü'nde yapildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan törende konusan Akar, hassas güdüm kitleri üretiminin Türk Silahli Kuvvetlerinin operasyonlarinda sivillere, çevreye, tarihi ve dini yapilari korumaya verdigi önemin en önemli göstergelerinden biri oldugunu belirtti.

TÜBITAK SAGE tarafindan gelistirilecek ve Hava Kuvvetleri Komutanliginin gücünü perçinleyecek Milli Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi Gökhan’in ve devam eden diger yerli ve milli projelerin sonuçlanarak envantere girmesini heyecanla beklediklerini dile getiren Akar, "Tüm bu projeler, ülkemizin savunma alaninda disa bagimliliginin azaltilmasi ve TSK’nin etkin, caydirici, saygin niteliklerinin artirilmasina yönelik hayati önemi haiz projelerdir. Bu nedenle durup dinlenmeden, yilmadan, yorulmadan, gece gündüz azim ve kararlilikla çalismaya, üretmeye devam edecegiz. Sayin Cumhurbaskanimizin liderligi, destek ve tesvikleriyle yüksek teknolojiye dayali savunma sanayiimizdeki yerlilik ve millilik oranimiz artik yüzde 70’leri asmis bulunuyor. Hedefimiz bu orani, 2023 yilinda yüzde 75-80’lere tasimaktir. Bunun için gerekenleri yapmaya devam edecegiz." diye konustu.

Geçmiste piyade tüfeginin dahi yurt disindan tedarik edildigini hatirlatan Akar, artik milli piyade tüfeginin, savas gemilerinin, firkateynlerin, IHA/SIHA’larin, Firtina obüslerinin, ÇNRA’larin, Atak helikopterlerinin, akilli hassas mühimmatin tasarlanip insa, imal ve ihraç seviyesine gelindigini vurguladi.

Insan kaynagina, potansiyeline ve bunu güce dönüstürecek savunma sanayi firmalarina yönelik güvenlerini dile getiren Akar, sunlari söyledi:

"Savunma sanayimiz, devletimizin ve hükümetimizin kararli durusu, mühendislerimizin, bilim insanlarimizin, sanayicilerimizin ve isçilerimizin gayretleriyle dünyada adindan söz ettirmeye devam edecektir. Sayin Cumhurbaskanimizin direktifleri dogrultusunda kamu, vakif sirketleri, özel sektör ve üniversiteler, büyük bir sinerji ve koordinasyon içerisinde çalisarak çok daha ileri seviyelere ulasacagimiza inaniyoruz. Artik cin siseden çikti. Hiçbir ülkeden geri kalmayacagiz. Inancimiz, sabrimiz, azim ve kararliligimizla çok daha büyük basarilar elde edecegimizden kimsenin süphesi olmasin."

- "Herkesi çalismalari desteklemeye, anlamaya davet ediyoruz"

Meclise gelen MKE'nin anonim sirket olmasini düzenleyen kanun teklifine yönelik degerlendirmelerde bulunan Akar, "Gözbebegimiz olan MKE kurumumuzu çagin gereklerine uygun, rekabet gücü yüksek, etkin ve esnek hale getirmeye çalisiyoruz. Amacimiz, gayretimiz bu. Zira hizli degisim, dönüsüme ayak uydurmamiz gerekiyor." diye konustu.

MKE’yi modern ve dinamik bir yapiya kavusturmaya, üretim kapasitesini artirmaya ve savunma sanayisine daha büyük katkilar saglayan bir kurum yapmaya yönelik amaçlarini ifade eden Akar, sunlari dile getirdi:

"Iyi niyetli sekilde kaynaklarimizi daha verimli kilmak istiyor, bunun için gayret sarf ediyoruz. Her zaman vurguladigimiz gibi yurt içi ve sinir ötesinde kahramanca ve fedakarca görev yapan Mehmetçigin yerli ve milli araç, gereç ve mühimmatla donatilmasini milli bir görev olarak görüyoruz. Herkesi de bu konuda yapilan çalismalari desteklemeye, anlamaya davet ediyoruz."

- "Yunanistan moratoryuma uymuyor"

Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada tüm sorunlarin uluslararasi hukuka uygun olarak, barisçil yöntemlerle ve iyi komsuluk iliskileri içinde çözülmesinden yana oldugunu vurgulayan Akar, “Ege, Dogu Akdeniz ve Kibris’taki sorunlarin da diyalog yoluyla çözülmesi gerektigine samimiyetle inaniyor ve bunun için çaba sarf ediyoruz.” diye konustu.

Bu kapsamda Yunanistan ile istisari görüsmelerin ve NATO Ayristirma Usulleri Toplantilari’nin yapildigini, “Güven Artirici Önlemler” çerçevesinde dördüncü toplantinin birinci bölümünün de video telekonferans yöntemiyle gerçeklestirildigini animsatan Akar, sunlari kaydetti:

"Bizler daima pozitif gündeme odaklanmak istiyoruz fakat maalesef kimi zaman Yunan muhataplarimizin provokatif eylem ve söylemleriyle karsilasiyoruz. Örnegin 1988 yilinda karsilikli olarak yaptigimiz Atina Mutabakati var. Bu kapsamda 15 Haziran-15 Eylül tarihlerinde ve milli günlerimizde, tatbikat gibi faaliyet yapilmamasina dair moratoryum olmasina ragmen maalesef buna uyulmadigini görüyoruz.

Ayrica Yunan komsumuzun beyhude silahlanma gayret ve çabalarinin, en büyük zararinin Yunan halkina olacagi görülmeli, bilinmelidir. Yunan halkinin kaynaklari bosa harcanmamalidir. Baris ve istikrar için en dogru, en kolay çözümün birbirimizin hakkina, hukukuna riayet edilmesi ve böylece iyi komsuluk iliskilerinin gelistirilmesiyle mümkün olacagi da artik anlasilmalidir. Her zaman belirttigimiz gibi, biz bu cografyanin zenginliklerinin bölge ülkeleri arasinda uluslararasi hukuk çerçevesinde ve adil bir sekilde paylasilmasindan, baris içerisinde müreffeh bir gelecegin birlikte insa edilmesinden yanayiz. Açikça ifade ediyoruz ki bizim kimsenin hakkinda, hukukunda, topraginda gözümüz yoktur. Ancak Kibris dahil, mavi vatanimizdaki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararliyiz ve buna muktediriz."

Sözlerinin sonunda Hassas Güdüm Kiti’nin üretilmesinde, gelistirilmesinde emegi geçen TÜBITAK SAGE ve ASFAT çalisanlarina tesekkür eden Akar, "TSK personeli, BM, NATO, AGIT, AB bünyesinde ve ikili anlasmalar çerçevesinde Suriye’de, Irak’ta, Azerbaycan’da, Libya’da, Katar’da, Kosova’da, Bosna-Hersek’te, Somali’de, Afganistan’da ve daha birçok cografyada omuzlarindaki sanli bayragi atalarindan aldigi ilhamla ve gururla tasimaktadir." seklinde konustu.

- Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Küçükakyüz

Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hasan Küçükakyüz de simetrik ve asimetrik tehditlerin bulundugu bölge cografyasindaki gelismeleri yakindan takip ettiklerini belirtti.

Günün gelismelerine göre ihtiyaç duyulacak sistemlerin tasarlanmasinin Hava Kuvvetlerinin olmazsa olmaz görevlerinden biri oldugunu ifade eden Küçükakyüz, "Uluslararasi hukuk ve insani yaklasimlar açisindan etkinin hassas olarak olusturulmasi son derece önemlidir. Hassas angajman yetenegi için sahip olmamiz gereken en kritik sistemler milli olarak gelistirilmis uzun menzilli akilli mühimmatlar ile milli seyrüsefer ve konumlama sistemleridir." diye konustu.

Hava Kuvvetleri Komutanligi olarak hassas etki olusturmadaki amaçlarini zamana, cografyaya ve meteorolojik kosullara duyarli, her türlü hedefi noktasal tesir altina alabilecek, çevresel hasari sifira indirgeyebilecek yeteneklere sahip bulunmak olarak açiklayan Orgeneral Küçükakyüz, sunlari kaydetti:

"Icra edilen teröristle mücadele, Baris Pinari, Firat Kalkani, Bahar Kalkani, Pençe-Kartal harekatlarinda envanterimizde bulunan milli akilli mühimmatlarin sayisinin ve çesitliliginin artmasi vesilesiyle her hava sartinda yüksek hassasiyetle hedefler yüzde 100’e yakin basari oraninda etki altina alinabilmektedir. Her türlü ihtiyaca cevap verebilecek çesitlilikte hassas lazer ve kanatli güdüm kitleri uzak mesafe stand off mühimmatlar, lazer ve INS/GPS güdümlü sistemler ve SIHA’larimizda kullanilan MAM-L mühimmatlari sayesinde sabit ve hareketli hedeflere yüksek basari ve hassasiyetle nüfuz etme imkani yakalanmistir. Yakin zamanda envantere girecek olan çok farkli ve gelistirilmis akilli mühimmatlar ile Göktug ailesi milli hava füzeleri için geri sayim heyecanini sinir uçlarimiza kadar hissetmekteyiz."

Savunma sanayisindeki milli gelismelerden duyulan gururu dile getiren Küçükakyüz, "Milli olarak ürettigimiz akilli mühimmatlarimizi kendi milli muharip uçagimizdan tevcih edip kendi cografi konumlama uydumuzdan sinyal kaynagini üretesiye kadar bizlere rahat olmayacaktir." dedi.

- Hassas Güdüm Kiti-82

ASFAT’in ana yükleniciliginde Türk Silahli Kuvvetleri envanteri için üretilen Hassas Güdüm Kiti-82 ile, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafindan imal edilen 500 librelik MK-82 genel maksat bombalarina akilli ve hassas vurus kabiliyeti kazandirilarak her türlü hava kosulunda kullanilabilen bir mühimmat haline getirildi.

HGK-82 Projesi sayesinde MK-82 genel maksat bombalari, yaklasik 15 deniz mili menzil kadar 1-2 metre hassasiyetle tanimlanan hedefi vurulabilme kabiliyetine eristi.

Projenin paydasi TÜBITAK SAGE tarafindan yerli ve milli olarak gelistirilen, kalifikasyonu tamamlanan Küresel Konumlandirma Sistemi-KASIF, ilk defa bu proje kapsaminda TSK'nin kullanimina sunuldu. Böylece HGK-82’de yerli ve millilik orani yüzde 80’lere ulasti.

Kaynak: AA