GÜNCELLEME- Ankara'da Bisikletçi Umut Gündüz'ün Öldügü Kazayla Ilgili Davanin Ilk Durusmasi Görüldü

BABA MENDERES GÜNDÜZ'ÜN ADLIYE ÖNÜNDEKI BASIN AÇIKLAMASI EKLENDI.

GÜNCELLEME- Ankara'da Bisikletçi Umut Gündüz'ün Öldügü Kazayla Ilgili Davanin Ilk Durusmasi Görüldü
Baskentte 15 Temmuz 2020'de araciyla bisikletçi Umut Gündüz'e çarparak ölümüne neden oldugu iddiasiyla hakkinda dava açilan sürücü Çagdas Senyüz'ün "taksirle ölüme neden olmak" suçundan yargilanmasina baslandi.

Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesindeki durusmaya tutuksuz sanik Senyüz, hayatini kaybeden gencin annesi Asuman ve babasi Menderes Gündüz ile taraf avukatlari katildi.

Durusmada kimlik tespiti yapilmasinin ardindan hakim, iddianamenin özetini okudu ve saniga söz verdi.

Sanik Senyüz, olay günü saat 23.30 siralarinda 06 ARN 29 plakali araciyla Batikent'ten Sincan'a dogru seyir halinde oldugunu, Hipodrom'un önündeki isiklarda durduktan sonra yesil isigin yanmasiyla hareket ettigini, 50 kilometre hizla ilerledigi sirada serit degistirirken "küt" diye ses duydugunu söyledi.

Senyüz, "Bisikletli kisiyi görmemistim. Bisikletli kisi ön camin üstüne düstü. Cam kirildi ama ne oldugunu anlayamadim. Yavasladim. Aracin içerisindeyken sol tarafimdan bir fren sesi geldi. Hizla yanimdan, beyaz renkli bir araçti. Dikiz aynasindan yerde yatan bisikletli kisiyi gördüm. Fakat yanimdan geçen beyaz aracin bisikletli kisiye çarpip çarpmadigini görmedim." dedi.

Yaklasik 50 metre sonra ne oldugunu anlamak için durdugunu ve araçtan indigini, yerde yatan kisinin basina gittigi sirada bisikletiyle bekleyen birini daha gördügünü savunan Senyüz, kaza yerinde toplanan kalabaliktan çekindigi için plakasini söküp attigini, bu sekilde polislerin kendilerine ulasabilecegini düsündügünü iddia etti.

Senyüz, savunmasini söyle tamamladi:

"Bir miktar alkollü oldugumu kabul ediyorum. 2 bira içtim. Yasanilanlardan dolayi pismanim. Olay yerinden kaçmadim, bilerek plakami delil olarak biraktim ki polisler bana ulassin. Kimligimi birakamazdim, kaybolma ihtimali vardi. Babami da trafik kazasinda kaybettim. Hayatini kaybeden gencin ailesinden özür diyorum."

- "Sanigi affetmiyorum"

Sanigin savunmasinin ardindan söz verilen Menderes Gündüz, olayi duyduktan sonra gittigi hastanede oglunun vefat haberini aldigini söyledi.

Olayin "kaza" denilerek geçistirilemeyecek agirlikta oldugunu ifade eden Menderes Gündüz, "Oglum federasyonun lisansli sporcusuydu. Üniversiteye gidecekti. Idealleri, hayalleri olan, hayat dolu, 19 yasinda bir çocuktu. Profesyonel sporcu oldugu için kurallara azami dikkat ederdi. Kask takardi, bisikletinde de reflektörler vardi. Sanik 50 kilometreyle gittigini iddia ediyor, bunun yalan oldugunu herkes biliyor. Sanigi affetmiyorum." dedi.

Anne Asuman Gündüz de saniktan sikayetçi oldugunu belirterek, en agir sekilde cezalandirilmasini talep etti.

Ailenin avukati Dursun Yilmaz da sanigin asiri derecede alkollü oldugunu, Umut'a çarpip olay yerinde birakip gittigini, bunun "kaza degil, cinayet" oldugunu öne sürdü.

Avukat Yilmaz, dosyanin yetkisizlik verilerek agir ceza mahkemesine gönderilmesini, eger mahkeme dosyaya devam etme karari verecekse sanigin tutuklanmasini istedi.

Tanik Alican Aydin, olay tarihinde Umut ile emniyet seridinde bisikletle ilerledikleri esnada aniden bir ses duydugunu, ilk basta araç lastiginin patladigini zannettigini dile getirdi.

Aydin, olay anina iliskin sunlari anlatti:

"Yanima baktigimda Umut yoktu. Havada bisikleti gördüm. Arkadasim bir tarafa, bisiklet diger tarafa düstü. Bu esnada beyaz renkli bir araç da yerdeki Umut'a çarparak sürükledi. Aracin durmasi için bagirdim ancak durmadi. Gördüklerim karsisinda konusmaya bile halim yoktu. Bisikletlerimizin arkasinda kirmizi renkli çakarlar vardi. Olay yerine plaka atildigini görmedim. Biri bana çarpan aracin plakasi düsmüs diye plakayi verdi. Plakayi çantama koydum, polise teslim ettim."

Tanik Ismail Erkan Çiftçi de olay günü araciyla evine dogru sol seritte seyir halindeyken sagindan yaklasik 90 kilometre hizla mavi renkli aracin geçtigini, yaklasik 300 metre ileriden patlama benzeri ses duydugunu, kendisini geçen aracin bir seye çarptigini anladigini belirtti.

Daha sonra aracini güvenli yere çekip yerde yatan gencin yanina gittigini ifade eden Çiftçi, olay yerinde plaka atan kimseyi görmedigini söyledi.

Beyanlarin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, bilirkisi raporlarinin beklenmesine karar vererek durusmayi 7 Aralik'a erteledi.

- Baba Menderes Gündüz adliye önünde açiklama yapti

Umut Gündüz'ün babasi Menderes Gündüz, davaya iliskin Ankara Adliyesi önünde yaptigi açiklamada, oglunun antrenman sonrasi bisikletiyle evine giderken trafik kurallarini ihlal ettigini öne sürdügü sürücünün çarpip kaçmasi sonucu hayatini kaybettigini belirtti.

Sanigin kasten öldürme suçundan tutuklu olarak yargilanmasi gerektigini savunan Gündüz, "Umut Gündüz'ün ölümüne sebep olan sanik, 4 aylik tutuklulugunun ardindan uzun tutukluluk neden gösterilerek ilk durusmasi yapilmadan ve UYAP sistemine bile islenmeden serbest birakildi." seklinde konustu.

Olayin yasandigi günden bu yana bisikletli ölümlerinin son bulmasi amaciyla adalet mücadelesi yürüttügünü belirten Gündüz, "Bisikletli ölümlere sebep olan sürücülerin 'trafik kazasi' denilerek cezasiz birakilmasi sonucunda her geçen gün ölümler artmaya devam etmektedir. Son iki yil içinde buna benzer olaylar sonucu 272 bisikletli hayatini kaybetmistir." dedi.

Gündüz, bu davanin örnek bir dava olarak görülmesini ve alinacak kararin bundan sonra yasanmasi muhtemel bisikletli ölümlerini durdurmasi için emsal teskil etmesi gerektigini kaydetti.

- Davanin geçmisi

Yenimahalle ilçesi Batikent Çakirlar Caddesi'nde 15 Temmuz 2020'de bisikletçi Umut Gündüz'e antrenman sonrasi evine dönerken Çagdas Senyüz yönetimindeki 06 ARN 29 plakali araç çarpmisti. Kazada Gündüz hayatini kaybetmis, olayin ardindan tutuklanan Senyüz, 4 ay sonra tahliye edilmisti.

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca, Senyüz hakkinda "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2 yildan 6 yila kadar hapis cezasi talebiyle iddianame düzenlenmisti.

Kaynak: AA