Eski Türkiye Güzeli Sakaoglu'nun 25 Milyon TL Mirasi Fatih Itfaiyesi Personeli Arasinda Paylastirildi

Eski Türkiye güzeli Mahmure Birsen Sakaoglu, hayatini kaybetmeden önce hazirladigi vasiyetnamesinde 25 milyon TL’lik mirasini kendisini yangindan 2 kez kurtaran Fatih Itfaiyesi görevlilerine birakmisti. Bugün görülen durusmada mahkeme, mirasin itfaiye görevlileri arasinda paylastirilmasina karar verdi.

Eski Türkiye Güzeli Sakaoglu'nun 25 Milyon TL Mirasi Fatih Itfaiyesi Personeli Arasinda Paylastirildi
Eski Türkiye güzeli Mahmure Birsen Sakaoglu, 1913 yilinda 4 yasindayken evlerinde çikan yangindan Fatih Itfaiyesi ekipleri tarafindan kurtarildi. Sakaoglu’nun yalniz yasadigi evinde 83 yil sonra yeniden yangin çikti. Eski Türkiye güzelini yeniden Fatih Itfaiyesi ekipleri kurtardi. Mahmure Birsen Sakaoglu, hayatini kaybetmeden önce hazirladigi vasiyetnamesinde tüm mal varligini kendisini 2 kez yangindan kurtaran Fatih Itfaiyesi ekiplerine biraktigini beyan etti. Sakaoglu’nun 2003 yilinda 94 yasinda hayatini kaybetmesinin ardindan Fatih Itfaiyesi’nde çalisan 316 itfaiyeci vasiyetnamenin lehtari olmak için mahkemeye basvurdu. Dosyayi inceleyen bilirkisi 263 itfaiyeciyi lehtar kabul etti. 18 yil süren dava sürecinde Sakaoglu’nun, bankadaki parasi faiziyle 37 milyon TL’ye ulasti. 25 milyon TL’nin paylastirilmasi için Istanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açilan davada karar açiklandi. Mahkeme mirasin 272 itfaiye çalisani arasinda esit olarak paylastirilmasina karar verdi. Kararla birlikte tenfiz memuru mirasin itfaiyeciler arasindaki paylasimini belirleyecek. Öte yandan mirasçilarin hayatini kaybetmesi halinde para, devlet hazinesine aktarilacak.

Durusmanin bitmesinin ardindan adliye önünde konusan bir kisim mirasçilarin avukati Pinar Aslan, Mahmure Birsen Sakaoglu’nun ölüm tarihinde çalisan itfaiye personelleri arasinda mirasin paylastirildigini söyleyerek “12 milyon TL civarinda bir anapara vardi. Onun su an 25 milyon TL civarinda faizi isledi. Öncelikle faiz dagitilacak. Daha sonra da anaparanin 3 ayda bir isleyen faizi ve gayrimenkul gelirleri de itfaiye erlerine dagitilmis olacak” dedi.

Dava sürecinde hayatini kaybeden müvekkilleri oldugunu söyleyen avukat Aslan “Onlarin da mirasçilari sadece bu paranin faiz kismini alabilecek. Bundan sonra isleyen faizden faydalanamayacaklar maalesef” seklinde konustu.

Mirasçilardan Ilyas Kusakli ise Sakaoglu’nu yangindan kurtarma anini anlatarak “Herkesin bir annesi vardir ama Mahmure Anne bizim de annemiz oldu. Mahmure Ana’yi kurtardiktan sonra süreç olarak bu zamana kadar 18 yildan beri devam etti. Mahmure Ana’ya Allah rahmet eylesin mekani cennet olsun. Mahmure Ana’yi unutan insan bence düsük karakterli biridir. Bizim ikinci annemiz Mahmure Ana’dir. Ben para ile köyümün mezarligina çesme getirmek istiyorum. Sile’de oglumu kaybettim, boguldu. Onun hayratina çesme yaptirmak istiyorum” seklinde konustu.

Öte yandan, Sakaoglu’nun vasiyetnamesinde kardesinin mirastan pay almasina rizasi olmadigi biliniyor.
Kaynak: İHA