Aydin'daki Çavdar Köyünde Çaylar 'Bizim Giz'dan

Söke ilçesinde çalistigi oteldeki isinden ayrildiktan sonra köyüne dönen 2 çocuk annesi Sevcan Sever, kiraladigi köy kahvesini isletiyor Köylülerin 'Bizim Giz' diye seslendigi Sever: 'Kahvehanecilik istedigim bir sey degildi. Köye geldim baktim baska bir is yok. Servisle ilgili oldugu için bu ise de yabanci degildim. Ilk zamanlar bana da köylüye de ilginç geldi. Simdi herkesle abi kardes gibi olduk' 'Ekmegimizin pesindeyiz. Esimden ayriyim ve 2 çocuguma bakiyorum. Burasi olmasaydi baska is yapmak zorundaydim. Kendi ayaklarimin üzerinde duruyorum. Yillardan beri hep çalistim. Çalismaktan da memnunum'

FERDI UZUN - Aydin'da issiz kalinca köyüne dönmek zorunda kalan 38 yasindaki Sevcan Sever, köyünde kahvehane isleterek iki çocugunun geçimini sagliyor.

Söke ilçesinde, 2017'de esinden ayrildiktan sonra çocuklariyla hayat mücadelesi veren Sever, salgin döneminde, çalistigi otelden ayrilmak zorunda kaldi.

Dogup büyüdügü Çavdar köyüne dönen kadin, köydeki kahvehaneyi kiraladi. Sever, yaklasik 700 yillik mese agacinin gölgesindeki kahvehanede salvari ve yemenisiyle, müsterilerine demledigi çaylari servis ediyor. Müsteriler Sever'e, "Bizim Giz" diye sesleniyor.

- "Bazen argo konusuluyor"

Sever, AA muhabirine, 12 yildir otellerde ve restoranlarda garson olarak çalistigini söyledi.

Salgin döneminde issiz kaldigini anlatan Sever, "Kahvehanecilik istedigim bir sey degildi. Köye geldim baktim baska bir is yok. Servisle ilgili oldugu için bu ise de yabanci degildim. Ilk zamanlar bana da köylüye de ilginç geldi. Simdi herkesle abi kardes gibi olduk." dedi.

Yorucu olsa da ise alistigini aktaran Sevcan Sever, sözlerine söyle devam etti:

"Köydekiler de bir bayanla nasil çalisilmasi gerektigini ögrendiler. Isimden ve köyümden memnunum. Kadin olarak çekindigim noktalar oluyor. Bazen argo konusuluyor. Bunlara kulak misafiri oluyorum. Duymazliktan geliyorum ama zamanla onlar da benimle birlikte artik kendilerini astilar. Ben onlari biraz daha turizmci yapmaya çalisiyorum. Onlar da kendilerini asti."

- "Herkes her yerde çalisabilir"

Isini özenerek yaptigini vurgulayan Sever, "Otelde çalismakla kahvehanede çalismak arasinda daglar kadar fark var. Ikisi de hizmet sektörü ama burada tamamen erkekler var. Ilk zamanlar biraz garipti. Baska isletmecilerden tüyo aldim. Çay demlemeyi ögrendim." diye konustu.

Kizlarinin gelecegi için çalismak zorunda oldugunu dile getiren Sever, söyle devam etti:

"Ekmegimizin pesindeyiz. Esimden ayriyim ve 2 çocuguma bakiyorum. Burasi olmasaydi baska is yapmak zorundaydim. Kendi ayaklarimin üzerinde duruyorum. Yillardan beri hep çalistim. Çalismaktan da memnunum. Bir kadinin ayakta durmasi her zaman önemli. 'Evde oturayim ekmek bekleyeyim' diye bir sey yok. Herkes her yerde çalisabilir. Çalisma ortamini kisitlamamak gerekiyor."

- "Kahveci ya da 'Bizim Giz' derler"

Müsterilerin genellikle adiyla seslenmedigini ifade eden Sever, "Kahveci ya da 'Bizim Giz' derler. 'Bizim Giz' demeleri güzel bir sey. Ortam çok güzel ve mükemmel. Burada insanlarla kardes gibiyiz. Tarihi agacindan dolayi yabanci misafir de çok geliyor. Beni görünce sasiriyorlar. Yeri geliyor 14-15 saat ayakta kaliyoruz. Yorucu bir is ama alistim." seklinde konustu.

Köy kahvesinin müsterileri ise kahvedeki servisten ve çaylarindan memnun olduklarini, çalisarak iki çocugunun geçimini saglayan Sever ile gurur duyduklarini dile getirdi.
Kaynak: AA