Türk Is Dünyasi Afrika'daki Potansiyeli Iyi Degerlendirmek Istiyor

Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu Baskani Nail Olpak: 'Afrika hem Türkiye hem de DEIK açisindan önemli. 54 ülkesi var, 45'inde karsilikli is konseyimiz var. O ülkelerde büyükelçiliklerimizin, THY'nin uçuslarinin olmasi Türk is insanlarini çok tesvik ediyor' 'Afrika'da ticaret yapiyoruz, aliyoruz, satiyoruz, müteahhitlik konusunda da yatirimlarimiz var, inanilmaz hizli, kaliteli ve fiyat rekabeti açisindan da göz kamastirici bir tablo ile orada bulunuyoruz'

HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Baskani Nail Olpak, Afrika'nin Türk is dünyasi için önemli oldugunu belirterek, "54 ülkesi var, 45'inde karsilikli is konseyimiz var. O ülkelerde büyükelçiliklerimizin, THY'nin uçuslarinin olmasi Türk is insanlarini çok tesvik ediyor." dedi.

Anadolu Ajansinin "Global Iletisim Ortagi" oldugu Antalya Diplomasi Forumu'na katilan Olpak, AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Forumda sadece siyasi konularin degil, ekonominin de konusuldugunu anlatan Olpak, ekonomi dünyasi açisindan son derece verimli görüsmelerin yapildigini belirtti. Olpak, "Diplomasiyi önceden siyasi bir faaliyet olarak görürdük. Aslinda diplomasi hayatimizin vazgeçilmezi. Diplomasinin farkli alanlari da var, ticari diplomasi gibi." diye konustu.

Diplomasiyi sadece Disisleri Bakanliginin siyasi faaliyetleri gibi degerlendirmemek gerektigini vurgulayan Olpak, disisleri bakanlari, büyükelçilerle yaptiklari oturumlarda rakamlari konustuklarini kaydetti.

Antalya Diplomasi Forumu'nda DEIK olarak is dünyasina yönelik diplomatik görüsmeler yaptiklarini dile getiren Olpak, hem ikili hem de panel niteliginde toplantilar gerçeklestirdiklerini söyledi.

- "Afrika'da göz kamastirici bir tablo ile bulunuyoruz"

DEIK olarak "Afrika" ve "Business" basliklari altinda iki oturum gerçeklestirdiklerini aktaran Olpak, söyle konustu:

"Oturumlarda hem 43 ülkenin temsilcilerini hem de 20'ye yakin Afrikali bakan ve bir devlet baskanini bir araya getirdik. Afrika hem Türkiye hem de DEIK açisindan önemli. 54 ülkesi var, 45'inde karsilikli is konseyimiz var. O ülkelerde büyükelçiliklerimizin, THY'nin uçuslarinin olmasi Türk is insanlarini çok tesvik ediyor. Afrika'da ticaret yapiyoruz, aliyoruz, satiyoruz, müteahhitlik konusunda da yatirimlarimiz var, inanilmaz hizli, kaliteli ve fiyat rekabeti açisindan da göz kamastirici bir tablo ile orada bulunuyoruz."

Olpak, dünyadaki islenmemis topraklarin yüzde 60'ini kapsayan Afrika'nin küresel nüfusun tarim ve gida ihtiyacini karsilayacak potansiyele sahip oldugunu kaydetti.

Geçen yil Afrika Kitasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlasmasi'nin yürürlüge girdigini animsatan Olpak, "Bu anlasmanin iyi okunmasi gerekiyor. Anlasma çerçevesinde belirli bir süre sonra belirli konularda direkt yatirimlarimizi artirma imkanimiz var." diye konustu.

- "Antalya Diplomasi Forumu'ndan memnun ayrildik"

Nail Olpak, Antalya Diplomasi Forumu'nun is dünyasina da ciddi katkilari oldugunu vurgulayarak, "Forumu is dünyasi açisindan bakildiginda islerimizi gelistirdigimiz alan olarak gördük. Yaptigimiz panel ve ikili görüsmelerden aldigimiz sonuçlar sevindirici. Ekonomi açisindan forumdan memnun ayrildik." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA