Suudi Arabistan Ilk Kez Iki Dijital Bankaya Ruhsat Verdi

Suudi Arabistan, ilk kez toplam sermayesi 1,07 milyar dolar olan iki dijital bankanin kurulusuna onay verdi.

Suudi Arabistan Merkez Bankasindan yapilan açiklamada, Bakanlar Kurulunun, Dijital Ödemeler Sirketi'nin (STC Pay) "STC Bank" adi altinda 667 milyon dolar sermaye ile bankacilik islemlerinde bulunmasina onay verdigi duyuruldu.

Açiklamaya göre, söz konusu bankanin hisselerinin yüzde 85'i Suudi Arabistan Telekomünikasyon Sirketi'ne (STC), yüzde 15'i de uluslararasi para transfer sirketi Western Union'a ait olacak.

Kurulmasina onay verilen diger dijital banka ise "Abdurrahman bin Sad el-Rasid ve Çocuklari" adli yerel bir firmanin önderliginde yatirimci ve sirketlerin olusturdugu bir konsorsiyum tarafindan 400 milyon dolar sermaye ile kurulacak.

Merkez Bankasi Baskani Fahd el-Mubarek konuya iliskin yaptigi açiklamada, söz konusu iki bankanin fiili olarak hizmete baslamasi konusunda gerekli operasyonel ve teknik hazirliklarin tamamlanmasi için çalismalarin sürdügünü ifade etti.

Mubarek, dijital bankalarin da ülkede çalisan diger bankalara uygulanan siber güvenlik, kara para aklama, terör finansmani ve operasyonel risklerle mücadelede denetim ve kontrollere tabi olacagini vurguladi.

Dijital bankacilik ve ekonomiye iliskin gelismeleri yakindan takip eden Suudi Arabistan'in ülkeye ait bir dijital para üzerinde de çalistigi belirtiliyor.

Kaynak: AA