Rusya Savunma Bakani Soygu Açiklamasi 'NATO'nun Çekilmesinin Ardindan, Afganistan'da Iç Savas Yeniden Yasanabilir'

Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu, NATO'nun askeri güçlerinin çekilmesinin ardindan Afganistan'da iç savasin yeniden yasanabilecegini söyledi.

Soygu, 9. Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansi’nda yaptigi açilis konusmasinda, güncel konulara iliskin açiklamalarda bulundu.

Afganistan meselesine deginen Soygu, NATO’nun askeri birliklerinin 20 yildir Afganistan’da bulunduguna dikkati çekti.

Soygu, Afganistan’da "saglam" devlet yönetim yapisinin olusturulamadigini ifade ederek, "NATO askeri güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardindan, halkin durumunun kötülesmesi, yogun göçlerin yasanmasi ve asiriciligin komsu ülkelere yayilmasi gibi tüm olumsuz sonuçlariyla birlikte iç savas yeniden yasanabilir." dedi.

Bu ülkedeki durumun komsu ülkeler ve uluslararasi örgütler tarafindan dikkat gösterilmesi gerektirdigini vurgulayan Soygu, "Pakistan ve Iran dahil Afganistan ile siniri olan ülkelerinin yer aldigi Sanghay Isbirligi Örgütünün (SIÖ) tüm imkanlarinin kullanilmasi gerekiyor. Islamabad ile Tahran’in etkilesimi olmadan Afgan dügümünün çözülmesi imkansiz." ifadelerini kullandi.

- Güneydogu Asya ve Asya-Pasifik’te güvenlikle ilgili sorunlar

Güneydogu Asya ve Asya-Pasifik’te güvenlikle ilgili sorunlarin yasandigina isaret eden Soygu, bu bölgede askeri eylemlerin engellenmesine yönelik ikili anlasmalari içeren mekanizmalarin olmadigini dile getirdi.

Bu tür sorunlarin çözümü konusunda yardimci olmaya hazir olduklarini dile getiren Soygu, söz konusu bölgede füze savunma sistemlerinin konuslandirildigini ve bunun bölgedeki istikrari bozdugunu söyledi.

- "NATO, Avrupa’da füze sistemlerini Rusya’ya karsi konuslandiriyor"

NATO’nun askeri eylemlerini de degerlendiren Soygu, "NATO, Avrupa’da füze sistemlerini Rusya’ya karsi konuslandiriyor." dedi.

Soygu, ABD’nin daha önce Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlasmasi’ndan (INF) çekildigini animsatarak, "Askeri bakis açisindan, füze saldiri ve füze savunma sistemlerinin kombinasyonu ile sadece bölgede degil, tüm dünyada güç dengesini degistirme kapasitesine sahiptir. Eger orta menzilli füzelerinin konuslandirilmasina yönelik karar alinirsa, bu durum Rusya’nin dogu bölgelerine de tehdit olusturacak." seklinde konustu.

Avrupa’da güvenlik ile ilgili durumun ABD’nin pozisyonuna bagli olduguna dikkati çeken Soygu, "NATO, yüksek derecede hazirlikli gruplarin sayisini artiriyor ve Rusya ile Belarus sinirlarina askeri birliklerinin sevk edilmesine iliskin rotalar üzerinde çalismalarini sürdürüyor." ifadelerini kullandi.

- "Teröristlerin siyasi etki araci olarak kullanilmasi çok tehlikeli oyun"

Bakan Soygu, DEAS'in Suriye ve Irak'ta yenilgiye ugratilmasinin ardindan terör örgütü üyelerinin faaliyetlerini Libya dahil Orta Dogu ve Kuzey Afrika ülkelerine yönlendirdigini kaydetti.

Terör gruplarinin Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik gibi ülkelerde de faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Soygu, "Bu terör gruplari, bazi ülkelerde egemen güç sisteminin sözde demokratiklestirilmesi, yeni sömürgeciligin canlandirilmasi ve dogal kaynaklar üzerinde kontrolün saglanmasi için kullaniliyor. Teröristlerin siyasi etki araci olarak kullanilmasi çok tehlikeli oyundur." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA