Rize'nin 'Eniste Lokumu' Cografi Isaret Tescil Belgesi Aldi

Rize'ye özgü "Rize eniste lokumu" ürününün cografi isaret tescil belgesi aldigi bildirildi.

Rize Belediyesinden yapilan yazili açiklamada, kentin sembol lezzetlerinden olan Rize eniste lokumunun tescillenmesi için Temmuz 2020'de, Türk Patent ve Marka Kurumuna cografi isaret basvurusu yapildigi belirtildi.

Sürecin tamamlanmasinin ardindan Rize eniste lokumunun tescillenerek cografi isaret belgesini aldigi aktarilan açiklamada, Rize Belediyesinin girisimleri sonucu önceki yillarda Rize simidi ve baston ekmeginin de tescillenip cografi isaret belgesi aldigi kaydedildi.

Açiklamada, Rize eniste lokumunun özelliklerine iliskin su bilgiler paylasildi:

"Uzun yillardir dügünlerde davetliler için hazirlanan ve ayrica dügün sonrasinda damada gönderilen bohça içinde yer alan uzunlugu 15 santimetre, kalinligi 2 santimetre ve agirligi 125-135 gram olan rulo seklindeki kurabiyedir. Tereyagi, bugday unu, toz seker, su, kabartma tozu, yumurta ve limon kullanilarak üretilir. Geçmisi 1800'lü yillara dayanan lokum, sadece mutfak kültüründe degil, evlenme gelenekleri arasinda da önemli yere sahiptir. Eskiden sadece evlerde üretilen ürün, günümüzde ticari amaçla üretilmekte ve ilgi görmektedir."

Kaynak: AA