(Özel) Bu Sise Dogada Çözünerek Tohum Saçiyor; Agaca Dönüsüyor

Izmir’de Suphi Koyuncuoglu Anadolu Lisesinde egitim gören 7 ögrenci, gelistirdikleri "Yeseren Sise" projesiyle katildiklari ’GençBizz Lise Girisimcilik Programi’nda 250 sirket arasindan birinci olarak Türkiye’yi Avrupa’da temsil etme hakki kazandi. Projede dogada 3 ayda çözünebilen karton kutuyu gelistiren ve yesermesi için çalisan ögrenciler, hem plastik kullanimini azaltmayi hem de dogayi korumayi hedefliyor. Ögrenciler, projeleri sayesinde birçok firma ve ülkenin dikkatini çekerken, Avrupa’daki yarisma öncesinde destek bekliyor.

(Özel) Bu Sise Dogada Çözünerek Tohum Saçiyor; Agaca Dönüsüyor
Milli Egitim Bakanligi Ortaögretim Genel Müdürlügü ile imzalanan protokol kapsaminda Genç Basari Egitim Vakfi tarafindan yürütülen ’GençBizz Lise Girisimcilik Programi’nda, Izmir’in Bornova ilçesinde bulunan Suphi Koyuncuoglu Anadolu Lisesinde egitim gören 7 ögrenci, kurduklari Lorax sirketiyle beraber gelistirdikleri "Yeseren Sise" projesiyle 250 sirket arasindan ’En Inovatif Ürün ve Yilin En Iyi Sirketi Ödülleri’ kategorisinde Türkiye birincisi oldu. Gençler, gelistirdikleri ve adini "Yeseren Sise" verdikleri doga dostu projeyle birçok firmanin ilgisini çekmenin yani sira Türkiye’yi Avrupa’da temsil etme hakkini da kazandi.

Lise ögrencileri: Göktug Erçek, Signem Uçar, Alperen Enes Bulut, Beste Güllü, Adasu Güllü, Rümeysa Gökdemir ve Samet Ates, ilk olarak 2019 yilinda proje gelistirmeye baslasalar da pandemi sartlari nedeniyle istediklerini elde edememislerdi. 2021’de ise ögrenciler, hem proje gelistirip hem de ilgili firmalarla yaptiklari görüsmeler ve aldiklari desteklerle beraber hedefledikleri basariya ulastilar.

"Amacimiz, doga ve ormanlar adina konusmak"

Ögrencilerden Göktug Erçek, gelistirdikleri projeden söyle bahsetti:

"Yüzde 70’i kagittan olusan ve dogada kaybolmasi 3 ay süren bir sise yapiyoruz. Buna ek olarak da tohumlar sayesinde yesermesini sagliyoruz. Bu siseyi topraga gömdügünüzde 3 ay içerisinde çözünürken, birkaç hafta içerisinde de üzerinde bulunan tohumlar toprakla temas edip sulandikça yesermeye baslayacak. Sirketimizin ismi için de grupta bulunan arkadaslarimizla oturup düsünürken aklimiza “Lorax” adli animasyon filmi geldi. Oradaki bir karakter ormanlarin yok edilmesine karsiydi ve agaçlar adina konusurdu. Biz de ondan ilham alarak agaçlarin adina konustugumuzu söyleyebilirim. Bizim sirket amacimiz, doga ve ormanlar adina konusmak."

Desteklerle motive oluyorlar

Katilimci olduklari yarismanin bir girisimcilik yarismasi oldugunu hatirlayan Göktug Erçek, gelistirdikleri projenin içerisinde dogayi bulundurduklarini belirterek, "Hepimiz dogayi çok seven girisimcileriz. Bu yüzden doganin en büyük problemlerini nelerdir diye düsündügümüzde aklimiza direkt olarak plastikler geldi. Üzerinde tohum bulunan kalemler yapilmisti. Biz de ’Kalem ile siseyi birlestirebilir miyiz?’ diye düsündük. Ondan sonra da sise yapim sirketleriyle görüstük. Onlar da sag olsunlar bize çok yardimci oldular. Orman Genel Müdürlügü’nden de hangi tohumlari kullanabiliriz diye destek aldik. Aslinda bizim projemize tüm Türkiye bize yardim etti diyebiliriz. Bu süreçte sosyal medyayi da iyi kullandik. Izmir’de olan bir sirket olmamiza ragmen Kayseri ve Malatya gibi illerden insanlar bize ulasip ‘Sisenizi nereden alabiliriz?’ diye sormaya basladilar. Bu da bizi motive etti" dedi.



Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecekler

Ögrencilerden Signem Uçar ise çok çalistiklarini ve birçok ünlünün kendilerine destek oldugunu söyleyerek, "Bizim projemiz küresel sorunu durdurmak için. Çünkü; plastike bir alternatif üretiyoruz. Bu siselerimiz bizim için bir baslangiç. Bunun devamlari da olacak. Türkiye finalinde birinci olduktan sonra çok destek aldik. Bunun disinda da ülkemizi temsil etmek için Avrupa’ya seçildik. Avrupa’da bir girisimcilik festivali var su anda. Biz de orada ülkemizi temsil edecegiz. Kendimizden ve ülkemizden bahsederek diger 40 ülke ile yarismis olacagiz" diye konustu.



"Çok iddialiyiz"

Avrupa’da ödül kazanmalari halinde kitalararasi yarismaya kalacaklarini ve orada da hem Türkiye’yi hem de Avrupa’yi temsil edeceklerini belirten Signem Uçar, "Ondan sonra da belki bize üniversite kapilari açilmasi gibi sürprizler bekliyor olacak. Daha sonrasinda sirketlesme için bize yardimlar olacak. Sali günü de baslayacak olan halk oylamasina sunulan projeler açilacak. 40 ülke baslayacak. Sali günü halk kimi seçerse ona özel bir ödül açilacak. Biz de bu konuda biraz daha destege ihtiyaç duyuyoruz. Motivasyon bizim için en önemli seylerden bir tanesi. Insanlarin bize motivasyon kaynagi olmasi kendimize olan güvenimizi çok fazla artirdi. Biz çok iddialiyiz. Avrupa’ya ülkemizi en iyi sekilde temsil etmeye gidecegiz" ifadelerini kullandi.

Avrupa’daki yarismaya umutla gidiyorlar

Danisman Ögretmen Isil Sinan ise, Türkiye’deki yarismanin kendileri için çok heyecan verici oldugunu belirterek, “Yarismada umutluyduk. Diger projeler de övgüye degerdi. Fakat biz kendimiz adina umutluyduk. Inceledik, arastirdik ve bu süreci iyi degerlendirdigimize inaniyorum. Avrupa ayaginda da umutlu oldugumuzu söyleyebilirim. Çünkü biz sisemizin doga dostu olmasi için uzun bir emek harcadik. Kisacasi ben umutluyum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA