Kireçlenmeye Karsi Fonksiyonel Tip

Uzm. Dr. Atiye Ayral, halk arasinda kireçlenme olarak bilinen Osteoartrit’in tedavisinde fonksiyonel tip yaklasiminin önem kazandigini söyledi. Uzm. Dr. Ayral, “Osteoartrit stresten hatali beslenmeye, hormonal bozukluktan hareketsizlige pek çok nedene bagli. Altinda yatan nedenler bulunarak yapilacak tedavi plani basarili olur” dedi.

Kireçlenmeye Karsi Fonksiyonel Tip
Kent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani ve Fonksiyonel Tip Uygulayicisi Uzm. Dr. Atiye Ayral, eklemlerde gelisen fonksiyonel ve yapisal bir bozukluk olan kireçlenmenin sakatligin önemli sebeplerinden biri oldugunu ifade etti.

Görülme sikliginin yasla birlikte arttigini, kikirdak harabiyeti ile baslayan sürecin eklemin yipranmasi ile sonuçlandigini kaydeden Uzm. Dr. Ayral, kireçlenmenin nedenlerini söyle siraladi:

"Bedenin maruz kaldigi stresler (asiri kilo, uygunsuz tekrarlayan hareketler, yaralanmalar), bedenin toksin yükü-asit yükü (Islenmis gidalar ve gluten tüketimi, agir metaller, sigara), hormonal bozukluk (azalan östrojen hormonu, troid hormon bozukluklari), barsak flora bozukluklari (geçirgen barsak), otoimmün hastaliklar (romatoid artrit, hasimato hastaligi, sedef hastaligi vb.)"

Öte yandan Uzm. Dr. Atiye Ayral, hastaliklara öncelikle tani koymayi degil, hastaliklarin altta yatan nedenlerini bulmayi hedefleyen fonksiyonel tip yaklasiminin son yillarda kireçlenme tedavisinde de önemli yer buldugunu söyledi.



Uzm. Dr. Ayral kireçlenmeye karsi su önerilerde bulundu:

"Mekanik yükün azaltilmasi, ekleme binen yükün azalmasi yaninda, inflamasyonun (herkeste meydana gelen ve bagisiklik sisteminin vücudu çesitli hastalik veya yaralanmalara karsi korumak amaciyla olusturdugu bir tepki) da azalmasina neden olur. Bilindigi gibi yag dokusu toksinlerin toplandigi bir çöplük gibidir. Uygun egzersizlerin yapilmasi, çevre kaslari güçlendirerek ve eklemlerin esnekligini saglayarak eklem yipranmasini azaltir. Lenf dolasiminin bozulmasi toksinlerin eklem etrafinda birikmesine ve kikirdak dokunun beslenmesinin bozulmasina neden olur. Bu yüzden diyette tuzun kisitlanmasi, lenf dolasimini arttiran egzersizlerin ve masajlarin yapilmasi yaninda, toksik yükü arttiran gidalarin tüketiminin azaltilmasi önemlidir. Temel nedenin artan inflamasyon oldugunu düsünürsek, antiinflamatuar gidalarin tüketilmesi önem kazanmaktadir. Yeterli Omega-3 alimi, zerdeçal ve zencefil ile yemeklerin zenginlestirilmesi, quersetin ve flavinoidllerden zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesi gereklidir. Vücutta inflamasyonu tetikleyen glüten ve süt ürünleri basta olmak üzere, rafine seker ve yapay tatlandiricilar, islenmis etler, trans yaglar ve omega-6 içeren bitkisel yaglar tüketilmemelidir. Yeterli dozlarda vitamin D ve K2 takviyesi alinmasi kalsiyumun barsaklardan emilmesi ve kemikte oturmasi için sarttir. Tip 2 kollajenden zengin gidalar (kemik suyu, balik, tavuk, yumurta) tüketilmelidir. Ayrica vitamin C eksikliginde kollajenler arasindaki çapraz baglar olusamaz, sentez baskilanir, saglamligi azalir.”
Kaynak: İHA