Karaman'dan Asya Ve Avrupa Ülkelerine Kiraz Ihracati

Karaman’da üretilen 32 kalibre kirazlar Asya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kalite ve lezzetiyle ön plana çikan kirazlar 1 yil önceden dalinda satiliyor.

Karaman'dan Asya Ve Avrupa Ülkelerine Kiraz Ihracati
Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, Karaman’da üretilen kirazin iklim sartlari nedeniyle çok kaliteli oldugunu söyledi.

Üretilen kirazin Asya ve Avrupa ülkesine ihraç edildigini kaydeden Bayram, “Karaman son yillarda kiraz üretiminde Türkiye’de söz sahibi illerden biri haline geldi. Yaklasik 2 ay süren bir hasadimiz var. Suan bulundugumuz bahçe 150 dekarlik oldukça büyük bir bahçe. Bu bahçede üretilen kirazlar yaklasik 30 ila 32 kalibre büyüklügündedir. Bu da bu kirazlarin direkt olarak ihracata gitmesi demektir. Karaman’da üretilen kaliteli kirazlar Asya ve Avrupa ülkelerine gidiyor. Karaman’da son yillarda özellikle dag köylerimizde kiraz üretimi alternatif ürün olarak üretilmeye baslandi. Suan için Karaman’da 400 bine yakin kiraz agaci var. Geçtigimiz yil kirazda 15-20 bin ton arasinda bir rekolte olmustu. Fakat bu yil Nisan ayinda yasanan don nedeniyle rekoltenin biraz düsük olacagini tahmin ediyoruz. Ama yine de 10 bin tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz” dedi.



“Üretim maliyetlerimiz yükseldi”

150 dekarlik bahçelerinde kiraz üretimi yaptiklarini söyleyen Ziraat Mühendisi Eyüp Özkan, “Bu yil ürettigimiz kirazda rekolte biraz düsük. Bunun da sebebi kis mevsiminin kurak geçmesine bagli olarak iklimin degismesidir. Isçi maliyetlerimiz geçen yila oranla yüzde 20 artti. Geçtigimiz yil isçinin günlük çalisma ücreti 75 lirayken, bu yil 90 liradir. Buna bagli olarak yine gübre ve ilaç fiyatlari yüzde 30 yükseldi. Kirazda kilo basina üretim maliyetimiz 8 liranin üzerine çikti” diye konustu.

Ihracat firmasinin kontrol çalisani Kerem Bulut ise, “Firma olarak her yil oldugu gibi bu yil da Karaman bölgesinde kirazimizi aldik. Buradan aldigimiz kirazlari dünyanin bir çok ülkesine ihraç ediyoruz. Bu bölgenin kirazlari kalitesiyle ve büyüklügü ile son derece kaliteli. Onun için ihracatta hiçbir sikinti yasamiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA