Europol'ün Terör Raporu Açiklamasi Kovid-19 PKK'nin Avrupa'daki Faaliyetlerini Sekteye Ugratti

Avrupa Birligi Polis Teskilati Europol yayimladigi terör raporunda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin PKK'nin Avrupa genelindeki propaganda, protesto, üye ve para toplama faaliyetlerini sekteye ugrattigini ortaya koydu.

Europol'ün her yil yayimladigi "Avrupa Birligi (AB) Terörizm Durumu ve Trendi 2021 Raporu"nda, Kovid-19 salgini sebebiyle terör örgütü PKK'nin lojistik üs olarak kullandigi Avrupa'daki faaliyetlerinin kisitlandigi belirtildi.

Raporda, PKK'nin, basta Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerde aktif olarak propaganda faaliyetlerini mobilize ettigi ancak Kovid-19 kaynakli seyahat yasaklari sebebiyle terör örgütünün Avrupa'da istedigi kadar para toplayamadigi ifade edildi.

- Avrupa ülkelerinde terör örgütü YPG/PKK'ya katilimlar devam ediyor

Raporda, Belçika, Ingiltere ve diger bazi Avrupa ülkelerinin vatandasi olan birçok kisinin YPG/PKK'ya katilmak için Suriye'nin kuzeyine gittigine dikkati çekildi.

2020 yilinda Belçika vatandasi 9 kisinin YPG/PKK'ya katilmak üzere Suriye'ye gittigi, bunlardan birinin öldügü, 5 kisinin ülkeye geri döndügü aktarildi.

Raporda, Suriye'de YPG saflarina katilan bir Ingiliz vatandasinin ülkesine döndükten sonra yargilandigi ve terör suçlamalarindan beraat ettirildigi ifade edildi.

Ayrica raporda Avrupa'dan YPG/PKK'ya kaç kisinin katildiginin bilinmedigi belirtildi.

- Avrupa mahkemelerinden DHKP-C ve PKK'lilara ceza

DHKP-C terör örgütünün hücre olusturma, insan kaçirma ve kurye eylemlerine deginilen raporda, örgüt üyesi üç kisinin Avusturya'da mahkum edildigi vurgulandi.

Geçen yil Avrupa'da yakalanan sol örgütlere mensup teröristlerin sayisinda bir önceki yila göre yari yariya azalma oldugu belirtilen Europol raporunda, Yunanistan'da yapilan bir operasyonda 12 DHKP-C üyesinin Avrupa'dan Türkiye'ye silah, para ve askeri malzeme tedarik ettigi gerekçesiyle tutuklandigi aktarildi.

Italya ve Almanya'da ise Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist üyelerinin yargilandigi hatirlatildi.

Raporda, terör örgütünün faaliyetlerini finanse etmek için Avrupa'da para toplayan ve Türk vatandasi olan bir PKK elebasi hakkinda Ocak 2020'de Stuttgart mahkemesi tarafindan verilen üç yillik hapis cezasina dikkat çekildi.

- Teröristler salgin sartlarindan yararlanmaya çalisti

Raporda, Avrupa'da teröristlerin salgin sartlarindan yararlanarak nefret ve korku yaymaya devam ettiginin alti çizildi.

Rapora göre, geçen yil Avrupa Birligi (AB) üyesi 6 ülkede toplam 57 terör saldirisi ve engellenen saldiri girisimi olurken, bu saldirilarda 21 kisi öldü.

Söz konusu saldirilar nedeniyle ve terör süphesiyle 17 farkli AB üyesi ülkede 449 kisi gözaltina alindi.

Avrupa Birligi Içisleri Komiseri Ylva Johansson, raporla ilgili açiklamasinda, "Salgin döneminde özellikle asiri sagci teröristlerin çevrim içi mecralarda radikallesme egiliminin arttigi görülüyor." dedi.

Europol Direktörü Catherine De Bolle de "Dünyanin daha da dijitallestigi bir dönemde, çevrim içi platformlar, asirilikçi görüsler ve terör propagandalarinin yayildigi yerler haline geldi." ifadelerini kullandi.

- Asirilikçi örgütler daha farkli kitlelere ulasti

Asiri sagci propagandanin daha farkli söylemler gelistirerek özellikle egitimli ve daha genç kitlelere ulastigi animsatilan raporda, Kovid-19 karsiti eylemlerin bu gruplar tarafindan desteklendigine dikkat çekildi.

Özellikle çevrim içi oyun platformlarinin asirilikçi söylemler ve asiri sagci terör propagandasi için kullanildiginin alti çizildi.

Asiri sol örgütlerin Avrupa'da düzenledigi 25 saldirinin 24'ünün Italya'da, diger saldirinin ise Fransa gerçeklestigi belirtildi.

Raporda son olarak teröristlerin, Kovid-19 nedeniyle daha basit silahlara ve el yapimi patlayicilara yöneldiklerine deginildi.

Kaynak: AA