Dalis Tutkunlari Dogu Akdeniz'i Atiklardan Arindiriyor

Hatay'in Arsuz ilçesi Konacik sahilinde deniz dibi temizligi için dalis yapan Adana Sualti ve Doga Sporlari Kulübü üyeleri, 1015 metre derinlikten hayalet aglar, plastik atiklar, metal esyalar ve çesitli çöpler çikardi Kulüp baskani Ihsan Öd: 'Denizler bizim yasam ve oksijen alanimizdir' Dalis egitmeni Batuhan Ganiz: 'Profesyonel dalgiçlar olarak farkindalik yaratmak için sürekli temizlik dalislari yapiyoruz'.

OZAN EFEOGLU/FIKRET KAVGALI - Hatay'in Arsuz ilçesi Konacik sahilinde dalis yapan Adana Sualti ve Doga Sporlari Kulübü (ASDEM) üyeleri, 10-15 metre derinlikte deniz dibindeki çesitli atiklari temizliyor.

ASDEM üyeleri, Dogu Akdeniz'de canlilarin korunmasi ve kirliligin önüne geçilmesi amaciyla bir araya geldi.

Burada 9 gönüllü dalgiç, 10-15 metre derinlige dalarak denizi çesitli atiklardan arindirdi.

Yaklasik 2 saat süren çalismada, hayalet aglar, plastik atiklar, metal esyalar ve çesitli çöpler çikarildi.

ASDEM Kulübü Baskani Ihsan Öd, AA muhabirine, yaklasik 20 yildir dalis yaptigini söyledi.

Dogu Akdeniz'in essiz canlilari barindirdigini belirten Öd, "Son dönemde Marmara'da yasanan müsilaj (deniz salyasi) olayi gibi Akdeniz ve Ege'de de plastik atiklar yine su alti yasamini tamamen yok etmeye dogru ilerliyor. Belki yarin balik tezgahlarinda balikçilar satacaklari balik bulamayacaklar. Tamamen çiftlik balikçiligi dedigimiz endüstriyel üretilen baliklar soframiza gelmeye devam edecek." dedi.

Öd, belirli zamanlarda bölgede gönüllü olarak deniz dibi temizligi yaptiklarini anlatarak, "Amacimiz tamamen su alti yasamina, habitatina sahip çikan, bilinçli ve denize gerektigi degeri veren bireyler yetistirmek. Denizler bizim yasam ve oksijen alanimizdir. Denizlere sahip çikmamiz gerektigine inaniyorum." seklinde konustu.

- "Denizlerimizi temizlemek için dalislar yapiyoruz"

Dalis egitmeni Batuhan Ganiz da ortalama haftanin 3 günü dalis yaparak temizlik gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Çalismalarinda denizde poset, plastik ve cam atiklarla karsilastiklarini, bunlarin canlilarin ölümüne yol açtigini dile getiren Ganiz, söyle konustu:

"Profesyonel dalgiçlar olarak farkindalik yaratmak için sürekli temizlik dalislari yapiyoruz. Özel ekiplerle, dalicilarimizin gönüllü katilimiyla, sadece denizlerimizi temizlemek için dalislar yapiyoruz. Bir canlinin pet sisesine siginmasi ve onu koruyucu bir kalkan olarak görmesi bizi çok üzüyor. Dünya yüzde 70'i sularla çevrili bir yer. Biz yüzde 30'daki kirlilikten kaçip temiz yerlere dalmak istiyoruz."

Dalgiçlardan Buse Bozhüyük de her dalislarinda denizden çöpleri topladiklarini belirterek, "Elimizden geldigince yanimizda bu çöpleri biriktiriyoruz. Ayni zamanda etrafimizi bilinçlendirmeye çalisiyoruz. Gönüllü bir sekilde gelmek isteyen herkesi davet ediyoruz. Gelin hep beraber çöpleri toplayip denizlerimizi temizleyelim." dedi.

Kenan Canbalal da çöpün oldugu yerde su alti zenginliginin azaldigini, canlilarin çöplere takilip öldügünü gördüklerinde çok üzüldüklerini aktararak, "Biz ne zaman dalisa insek, herhangi bir çöp görsek kesinlikle aliyoruz. Dünyada herkesin ayni hareketi sergilemesi çok güzel olur çünkü su altindaki kirlilik fazlalasti. Bu durum da su alti zenginligini çok fazla etkiliyor. Temennimiz yaslisiyla, genciyle, bütün dalicilarin denizde temizlik yapmasi." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA