Bakan Dönmez, Ertugrul Gazi FSRU Tesisi'nin Cuma Günü Açilacagini Duyurdu

ANKARA – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, mobil dogalgaz gazlastirma gemisi Ertugrul Gazi FSRU Tesisi’nin cuma günü açilacagini duyurdu.

Bakan Dönmez, Ertugrul Gazi FSRU Tesisi'nin Cuma Günü Açilacagini Duyurdu
Yeni Akit Gazetesi Enerji ve Madencililk Surasi, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçeklestirildi.

Surada konusan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, son 10 yilda madencilik sektörünün gayri safi yurt içi hasilaya sagladigi katkinin dört kat artarak 11-12 milyar liraya yükseldigini, madenciligin ülke ekonomisindeki payinin yüzde 1,1 civarinda oldugunu belirtti.

Madencilikten elde edilen devlet gelirlerinin son 10 yilda düzenli bir artis gösterdigini ifade eden Bakan Dönmez, 2011 yilinda devlet hakki payi 298 milyon lirayken, 2019’da bu rakamin 1,670 milyar lira seviyesine yükseltildigini aktardi. Bakan Dönmez, 2020 yilinda pandeminin etkisiyle maden ihracatinda 2019 yilina göre yüzde 1 gerileme oldugu bilgisini vererek sözlerini söyle sürdürdü:

“4,27 milyar dolar civarinda bir ihracatimiz oldu ama bu yüzde 1’lik düsüse ragmen toplam ihracatimiz içerisinde madenciligin payi bir önceki yila göre yüzde 2,39’dan yüzde 2,52’ye yükseldi. Dönemin sartlarini düsündügümüzde sektörün bu tür zorlu durumlar karsisinda bile gücünü koruyabildigini görüyoruz. Bu yilin rakamlari iyi seyrediyor. Ilk 5 ayda ihracat rakamimiz 2,3 milyar oldu. Madencilik sektörümüzün toplam ihracatimiz içerisindeki payi da yüzde 2,5’e yükselmis oldu. Ancak toplam ihracatimizin yüzde 75’ini saglayan 6 temel sektöre girdi sagliyor.”

"Cuma günü Hatay Dörtyol’da Ertugrul Gazi FSRU Tesisimizin resmi açilis törenini gerçeklestirecegiz"

Dogalgazda kaynak çesitliliginin LNG ve FSRU projeleriyle desteklenerek artirildigini söyleyen Bakan Dönmez, “Dogalgaz arz güvenligimizi teminat altina alarak eski Türkiye’nin kroniklesen ’Vanalar kapanacak mi?’ sorununu tarihin tozlu sayfalarina hapsettik. Bu amaçla ülkemize kazandirdigimiz Ertugrul Gazi FSRU gemimiz, yani mobil dogalgaz gazlastirma gemimiz gibi vizyon gerektiren adimlarla da bu güveni daha fazla perçinledik. Ertugrul Gazi’yle ilgili olarak bir parantez açmak istiyorum. Insallah Sayin Cumhurbaskanimizin katilimlariyla cuma günü Hatay Dörtyol’da Ertugrul Gazi FSRU Tesisimizin resmi açilis törenini gerçeklestirecegiz” diye konustu.

Ertugrul Gazi’nin ilk Türk bayragina sahip FSRU gemisi olacagini da dile getiren Bakan Dönmez, geminin 110 milyon Sm3 dogalgaz depolama kapasitesiyle Hatay ve Osmaniye’nin 1 yillik konut ihtiyacini karsilayabileceginin altini çizdi.

“Mayista günes enerjisinden 1468 GWh elektrik üretimi yaparak aylik bazda üretim rekorumuzu kirdik”

“Mayis ayinda günesimiz çok daha enerjik parladi” diyen Bakan Dönmez, günes enerjisinden elektrik üretimi hakkinda bilgiler vererek sunlari kaydetti:

“Mayista günes enerjisinden 1468 GWh elektrik üretimi yaparak aylik bazda üretim rekorumuzu kirdik. Yine ayni dönemde günes enerjisinin elektrik üretimindeki payi yüzde 5,8’e yükselerek aylik bazda en yüksek orana ulasti. Baska bir ifadeyle mayista günesimiz rekorlarla parladi desek haksizlik etmeyiz. Bu yilin ilk bes ayinda devreye aldigimiz kurulu gücümüzün

yüzde 45,1’ini ise rüzgâr santrallerimiz olusturdu. Toplam kurulu güzümüzün yüzde 9,9’unu olusturan rüzgar enerjisinde de adim adim 10 bin MW kurulu güce dogru ilerliyoruz.”

Düzenlenen suraya Yeni Akit Gazetesi Ankara Temsilcisi Haci Yakisikli ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yildiz da katildi.

Kaynak: İHA