Almanya'da Yaklasik 100 Milyar Avro Yeni Borç Öngören 2022 Bütçe Tasarisina Onay

Almanya Basbakan Yardimcisi ve Maliye Bakani Olaf Scholz: 'Sosyal bütünlüge, sürdürülebilir ve iklim dostu bir ekonomiye yatirim yapiyoruz' 'Alman ekonomisindeki büyümenin tahminlerden daha güçlü olmasini bekliyoruz'.

Almanya'da Bakanlar Kurulu, Kovid-19 salgin sonrasindaki ekonomik toparlanmayi güçlendirmek için yaklasik 100 milyar avro yeni borçlanma öngören 2022 federal bütçe tasarisini onayladi.

Almanya Maliye Bakanligi'ndan yapilan açiklamaya göre, Alman ekonomisinin, Kovid-19'un sebep oldugu ekonomik sikintilari gidermeye dayali federal bütçe tasarisina Bakanlar Kurulu onay verdi.

Gelecek yil için harcamalar ve gelirlerin 443 milyar avro olarak öngörüldügü bütçede, yatirimlarin da 51,8 milyar avro olacagi tahmin ediliyor.

Tasarida, net borçlanmanin 99,7 milyar avro olmasi beklenirken, öngörülen yeni borçlanma planinin daha önce açiklanan harcama planindan 18 milyar avro fazla olmasi dikkati çekti.

Yaklasik 100 milyar avroluk yeni borçlanma ile Almanya'nin salginin ekonomik etkilerini hafifletmek için 2020-2022 dönemindeki toplam borçlanmasi 470 milyar avroya ulasacak.

- "Iklim dostu bir ekonomiye yatirim yapiyoruz"

Almanya Basbakan Yardimcisi ve Maliye Bakani Olaf Scholz, düzenledigi basin toplantisinda, Kovid-19 krizinden güçlü çikmak istediklerini ifade ederek, "Sosyal bütünlüge, sürdürülebilir ve iklim dostu bir ekonomiye yatirim yapiyoruz. Iyimserlik için nedenimiz var; toparlanma yolundayiz. Alman ekonomisindeki büyümenin tahminlerden daha güçlü olmasini bekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Scholz, ülkesinin gelecek yillarda AB'nin bütçe açigi kurallarina uymayi hedefledigini de belirtti.

- Borç freninin gelecek yilin sonuna kadar askida kalmasi bekleniyor

Alman Parlamentosu geçen yil Almanya'nin anayasadaki borç freni mekanizmasini askiya alarak hükümete Kovid-19 önlemlerini finanse etmek için yeni borç alma izni vermisti. Borç freninin gelecek yilin sonuna kadar askida kalmasi bekleniyor.

Almanya, borç freni mekanizmasini 2023'ten itibaren tekrar yürürlüge koymayi hedeflerken, federal bütçe üzerindeki baskinin artan Kovid-19 tedbirleri ve yatirim harcamalari ile artmasi öngörülüyor.

Almanya Basbakani Angela Merkel, 22 Haziran'da yaptigi açiklamada, ülkesinin Kovid-19 salgini bittikten sonra çevre ve teknoloji konularindaki zorluklarin üstesinden gelmesi ve rekabetçi kalmasi için gelecek birkaç yilda yeni teknolojilere "devasa" miktarda harcama yapmasi gerektigini söylemisti.

- 2045'teki net sifir karbon emisyonu hedefine 8 milyar avro

Bu arada, Bakanlar Kurulu, ülkenin 2045'te net sifir karbon emisyonu hedefine ulasmasina yardimci olmak için tasarlanan 8 milyar avro degerindeki önlemleri de onayladi.

Alman hükümeti, 5 Mayis'ta, Anayasa Mahkemesi baskisi ile eylül ayinda yapilacak genel seçimler öncesi iklim hedeflerini yukari yönlü revize ederek daha önce 2050 olarak duyurulan net sifir karbon emisyonuna ulasma tarihini 2045'e çekmisti.
Kaynak: AA