Afganistan'da 81 Ilçe Merkezi Taliban Kontrolünde

ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley, Afganistan’da 419 ilçe merkezinden 81’inin Taliban’in kontrolünde oldugunu açikladi.

Afganistan'da 81 Ilçe Merkezi Taliban Kontrolünde
ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley Temsilciler Meclisi Silahli Kuvvetler Komitesinde yaptigi konusmada, Afganistan’da 419 ilçe merkezinden 81’inin Taliban’in kontrolünde oldugunu ifade ederek, buna karsi 34 eyalet baskentinden hiçbirinin Taliban kontörlünde olmadigini açikladi.

"Taliban’in ileri karakollari ve benzeri yerler ile ve bazi ilçe merkezlerini ele geçirdigi dogru" diyen Milley, Taliban’in 81 ilçe merkezinin yüzde 60’inin geçtigimiz yil, yüzde 40’ini ise son iki ayda ele geçirdigini aktardi. Bu konuda endiseli olduklarini ifade eden Milley, Afgan ordusu ve polis teskilatinda 300 bine yakin kisinin görevli oldugunu ve Afganistan’i savunmanin onlarin isi oldugunu açikladi.

Milley ile birlikte konusan Savunma Bakani Lloyd Austin ise, Taliban’in “son zamanlarda kazanimlarinin arttigini” ve bazi eyalet baskentlerini kusattiklarini ifade ederek, Milley’in hiçbir eyalet baskentinin düsmedigi yönündeki degerlendirmesine dikkat çekti.

Afganistan çekilme yüzde 50’den fazlasi tamamlandi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM) tarafindan 21 Haziran’da yapilan yazili açiklamada, "Baskan’in kararindan beri, ABD 763 adet C-17 yükü kadar malzemeyi Afganistan’dan çikardi ve Savunma Lojistik Ajansina imha edilmek üzere 14 bin 790 parça ekipman teslim edildi" denildi.

Açiklamada ayrica, ABD’nin Afganistan Savunma Bakanligi’na resmi olarak 6 tesisi devrettigi ve tüm çekilme sürecinin yüzde 50’sinden fazlasini tamamladiginin tahmin edildigi aktarildi.

Biden, çekilmeyi 14 Nisan’da duyurmustu

ABD Baskani Joe Biden, 14 Nisan’da ABD’nin 1 Mayis’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye baslayacagini ve tam çekilmenin Dünya Ticaret Merkezi, Ikiz Kuleler ve Pentagon’a yönelik terör saldirilarinin 20. yil dönümü olan 11 Eylül’e kadar tamamlanacagini duyurmustu. ABD’nin ardindan NATO tarafindan yapilan açiklamada ise, "Birliklerimiz birlikte Afganistan’a gitti, simdi birlikte çikiyoruz" denilmisti. ABD’nin Afganistan’da 2 bin 500 civarinda askeri ve 18 bine yakin sözlesmeli personeli bulunuyor. NATO’nun ise Afganistan’da 7 bin 500 civarinda askeri bulunuyor.
Kaynak: İHA