AB Liderleri, Türkiye'nin De Içinde Bulundugu Konulari Görüsmek Üzere Toplanacak

AB Liderler Zirvesi'nin Türkiye ile iliskiler basliginda Gümrük Birligi'nin güncellenmesi ve Suriyeliler için mali yardim konulari öne çikacak AB tarafinda, Gümrük Birligi'nin güncellenmesi için AB Konseyinin AB Komisyonuna yetki vermesi konusunda teknik çalismalarin basladigi belirtiliyor Suriyeliler için yardim miktari ve yardimin nasil yapilacagi gibi bilgiler AB liderlerine sunulacak AB Konseyi, yardimlarla ilgili AB Komisyonundan resmi teklif yapmasini isteyecek.

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin liderleri, aralarinda Türkiye'nin de bulundugu gündem basliklarini görüsmek üzere yarin bir araya gelecek.

AB Liderler Zirvesi, 24-25 Haziran'da Brüksel'de yapilacak. Liderlerin gündeminde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele, AB'nin üye ülkeler için kurtarma fonlari, göç konusunda üçüncü ülkelerle is birligi ile aralarinda Türkiye, Belarus ve Rusya'nin bulundugu dis iliskiler konulari olacak.

Toplantinin aksam yemeginde konusulacak Türkiye ile ilgili bölümünde, Türkiye-AB iliskilerinin özellikle Dogu Akdeniz'deki durum ve Kibris, göç, Türkiye'deki Suriyeliler için yapilacak yardimlar, Gümrük Birligi'nin güncellenmesi ve ticaret gibi basliklarin ele alinmasi bekleniyor.

Türkiye, AB ile iliskilerde üzerine düseni yaptigini ve siranin AB tarafinda oldugunu vurguluyor. Türkiye'nin zirveden kisa vadede beklentileri arasinda basta Gümrük Birligi'nin güncellenmesi için adim atilmasi ve bunun için AB Konseyinin AB Komisyonuna yetki vermesi, ayrica Türkiye'nin ev sahipligi yaptigi 4 milyona yakin Suriyeli ile ilgili mutabakatin yenilenmesinde ilerleme saglanmasi geliyor.

- Suriyelilere yardim için resmi teklif bekleniyor

Basta Almanya olmak üzere birçok AB üyesi Türkiye-AB arasindaki göç mutabakatinin yenilenmesini savunuyor. Son olarak Almanya Basbakani Angela Merkel, "Anlasma önemli ve daha da gelistirilmeli. Türkiye 3,7 milyon Suriyeli mülteciyi barindirma konusunda muhtesem bir is yapiyor. Türkiye destegimizi hak ediyor." diyerek destegini dile getirmisti.

AB Komisyonu da martta yapilan zirveden sonra liderlerin verdigi görev geregi bu konuda bir çalisma hazirliyor. AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'in çalismayla ilgili liderlere sunum yapmasi planlaniyor.

Bu sunumda sadece Türkiye degil, Ürdün ve Lübnan'daki Suriyeliler için de AB'nin yapacagi yardim miktari ve yardimin nasil yapilacagi gibi bilgiler liderlere sunulacak.

Zirve öncesinde yardimlarla ilgili üye ülkelere resmi olmayan bir belge dolastirildi. AB Konseyi, bu konuda AB Komisyonundan resmi teklif yapmasini isteyecek. Konsey, yardim miktarinin yani sira paranin bütçeye nereden gelecegi ve hangi alanlarda kullanilacagi gibi detaylari gördükten sonra onay sürecine geçilecek.

- Gümrük Birligi'nin güncellenmesi

Türkiye'nin istedigi Gümrük Birligi'nin güncellenmesi için teknik düzeyde çalismalar yürütülmesine atif yapilacagi, bunun da sonuç bildirisinde yer alabilecegi degerlendiriliyor.

AB tarafi, Gümrük Birligi’nin güncellenmesi için AB Komisyonuna yetki verilmesi konusunda teknik çalismalarin basladigini belirtiyor.

Ayrica Türkiye ile AB arasinda güncellemeye iliskin teknik görüsmelerin de yeniden baslamasi bekleniyor. Bu kapsamda iki tarafin heyetlerinin genel müdürler düzeyinde temmuz ayinin ilk yarisinda bir araya gelmesi planlaniyor.

- Yüksek düzeyli diyalog

AB Zirvesi'nde Türkiye'nin beklentileri tam olarak karsilanmayacak gibi görünse de Gümrük Birligi'nin güncellenmesi disinda ilerleme görülebilecek alanlardan digerini yüksek düzeyli diyaloglar olusturuyor.

Özellikle saglik ve iklim degisikligi alanlarinda bu tür diyaloglarin yakin zamanda baslamasi amaçlaniyor. AB'nin Türkiye ile basta Kovid-19 ile mücadelede is birligi ve iklim konularinda üst düzeyli diyalog istedigi ifade ediliyor.

- Kibris ve Dogu Akdeniz

AB yetkilileri, Dogu Akdeniz'de geçen yaz yükselen gerilimin düsmüs olmasindan duyduklari memnuniyeti ve bunun devamina yönelik dileklerini dile getiriyor.

AB tarafi, Türkiye ile pozitif gündemin sürmesini istiyor ancak özellikle Kibris konusunda "endise" ifade ediyor. Türkiye'nin iki devletli çözüm önerisine karsi geleneksel BM parametrelerinde bir çözüm yoluna girilmesini isteyen AB, iki devletli çözümün bir seçenek olmadigini savunuyor. AB yetkilileri ayrica kapali Maras konusunda da "endiseli" olduklarini ifade ediyor.

- Rusya ve Belarus

Iki gün sürecek AB Liderler Zirvesi'nin önemli bölümünü AB-Rusya iliskilerinin kapsamasi bekleniyor. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, zirve öncesinde 24 Haziran sabahi Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'nin disisleri bakanlari ile bir araya gelecek.

"Bu AB Konseyi Toplantisi'nda, Türkiye ile iliskiler konusunun çok derinlemesine konusulmasini beklemiyorum." diyen Borrell, buna gerekçe olarak zirvenin agirlikli olarak Rusya'ya odaklanacak olmasini göstermisti.

Rusya konusunda zirvenin sonuç bildirisinde kararlar alinmasi bekleniyor. Ayrica, Belarus hakkindaki görüsmelerde de mevcut yaptirimlarin durumu degerlendirilecek.

Zirvede ayrica BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de AB liderlerinin konugu olacak. Guterres, toplantinin ilk gününde ögle yemeginde AB ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek.
Kaynak: AA