Üniversite Sinavina Girecek Adaylara Tavsiyeler

Istanbul Bilgi Üniversitesi Egitim Danismani Özge Alyu: 'Kaygilanmaktan korkmayin. Burada önemli olan kayginin seviyesi. Belirli düzeydeki kaygi, hayata tutunmamiza ve sinav için harekete geçmemize yardimci olur. Basaracaginiza inanan önce siz olmalisiniz. Eksiklerinize degil, yapabileceklerinize odaklanin' 'Ertesi günü sinava gireceginiz gece uyuyamamak, sinavda basarisiz olacaginiz anlamina gelmez. Bir de uyku durumunuzu kaygilariniza eklemeyin. Sinava kendinizi rahat hissettiginiz bir kisiyle gidebilirsiniz'

Istanbul Bilgi Üniversitesi Egitim Danismani Özge Alyu, üniversite sinavina girecek adaylara "Kaygilanmaktan korkmayin. Burada önemli olan kayginin seviyesi. Belirli düzeydeki kaygi, hayata tutunmamiza ve sinav için harekete geçmemize yardimci olur. Basaracaginiza inanan önce siz olmalisiniz. Eksiklerinize degil, yapabileceklerinize odaklanin." tavsiyesinde bulundu.

Istanbul Bilgi Üniversitesi'nden yapilan açiklamaya göre, üniversite sinavinin tarihi yaklastikça adaylarin heyecan ve kaygi seviyeleri giderek artiyor. Yeterince hazir olup olmadigi, sinavin nasil olacagi gibi sorular hem adaylarin hem de ebeveynlerin gündeminin ilk sirasinda yer aliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Bilgi Üniversitesi Egitim Danismani Özge Alyu, sinav öncesi belirli seviyede kayginin motivasyon kaynagi oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Kaygilanmaktan korkmayin. Burada önemli olan kayginin seviyesi. Belirli düzeydeki kaygi, hayata tutunmamiza ve sinav için harekete geçmemize yardimci olur. Basaracaginiza inanan önce siz olmalisiniz. Eksiklerinize degil, yapabileceklerinize odaklanin. Geçmis basarilarinizi animsayin. 'Basarilisin', 'Elinden geleni yaptin', 'Sinav iyi geçecek' gibi olumlu cümleler kurun. Motivasyonunuz düstügünde üniversiteli oldugunuzu hayal edin."

- "Sinava kendinizi rahat hissettiginiz bir kisiyle gidebilirsiniz"

Sinavdan bir gün öncesi ya da sinav gününün önemli oldugunu vurgulayan Alyu, bu 2 günde de mümkün oldugunca günlük rutinin disina çikilmamasi gerektigini aktardi.

Alyu, su önerilerde bulundu:

"Örnegin, kahvalti etmeye alisik degilseniz sinav günü diye tika basa bir seyler yemeye çalismayin. Ertesi günü sinava gireceginiz gece uyuyamamak, sinavda basarisiz olacaginiz anlamina gelmez. Bir de uyku durumunuzu kaygilariniza eklemeyin. Sinava kendinizi rahat hissettiginiz bir kisiyle gidebilirsiniz. Hatta bazilariniz sinava tek basina gitmeyi ya da okulun kapisinda birakilmayi isteyebilir. Bu durumu öncesinde aileniz ile görüsmüs ve planlamis olmalisiniz. Sinavdan bir gün önce illaki açik havada degil, kendinizi rahat hissedeceginiz bir mekanda olabilirsiniz."
Kaynak: AA