Tunceli'nin Tarihine Isik Tutacak Ilk Kurtarma Kazisi Baslatildi

Tunceli’de kent müzesi kurulmasinin ardindan ilk resmi kazi çalismasi da baslatildi. Resmi kazi çalismasina Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan da katildi.

Tunceli'nin Tarihine Isik Tutacak Ilk Kurtarma Kazisi Baslatildi
Pertek Ilçesi’ne bagli Tozkoparan Höyügü’nde geçtigimiz yillarda yapilan arazi çalismalarda höyük tarihinin 6 bin yil öncesine kadar gittigi tespit edilince bölge, 2019 yilinda 1. Derece Arkeolojik Sit Alani ilan edilerek koruma altina alindi. Kentte müzenin de açilmasiyla birlikte höyükte kurtarma kazi çalismalarina baslandi. Kazi çalismalarina arkeolog ve akademisyenlerin yani sira Vali Mehmet Ali Özkan da katildi.

Burada açiklama yapan Vali Özkan, “Tunceli ilimizde baslangiç itibariyle tarihi camilerimiz, Pertek kalemiz, inanç merkezlerimiz, ocaklarimiz hepsinden önemlisi ve özelliklisi Tunceli müzemiz var. Bunun yani sira dogal sit alanlarindaki tarih ve turizme yönelik düzenlemelerimiz yine Çemisgezek’te Urartu Magaralarina dönük çalismalarimiz seklinde devam eden tarih yolculugumuz bugün de Pertek Tozkoparan’da höyügümüzün kazisiyla devam ediyor” dedi.

Kendisine verilen bilgilere göre alanin Tunceli tarihi ve arkeolojisine güç ve kudret katacagina isaret eden Özkan, “Sayin Cumhurbaskanimizin himayelerinde, bize ilimize tabi alan, turizme dogru tasiyan Kültür ve Turizm Bakanimiza, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügümüze ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Insallah Tunceli tarih, turizm, spor ve tabi alanlardaki güzellikleriyle gelecege dogru kosmaya, yürümeye devam edecek. Tarihimizi güçlendirecek eserlerle karsilasmayi umuyoruz” diye konustu.

Vali Özkan’in açiklamasinin ardindan arkeolog ve akademisyenler alan hakkinda bilgilendirmelerde bulundu, sembolik ilk kazi çalismasi da gerçeklestirildi.

Tunceli Müzesi Baskanliginda yürütülecek Arkeolojik Kurtarma Kazisina Düzce, Munzur, Dicle ve Erzurum Üniversitelerinden akademisyenlerin de bilimsel danismanlik yapacagi kaydedildi.

Öte yandan kaziya, Istanbul Arkeoloji Müzeleri, Tunceli Valiligi ve yerelde birçok kurumun da lojistik destek saglayacagi aktarildi.
Kaynak: İHA