TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP Ve IYI Parti'nin Grup Önerileri Kabul Edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve IYI Parti'nin gündeme iliskin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda ilk olarak IYI Parti'nin, "Istanbul'da isletmeleri kapanan esnafin sorunlarinin tespit edilmesine" iliskin arastirma önergesinin bugün görüsülmesi önerisi ele alindi.

IYI Parti Istanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoglu, Türkiye'de takip edilen yanlis ekonomik model ve politikalar sebebiyle son yillarda yasanan krizin, pandemiyle birlikte daha da derinleserek, özellikle Istanbul'da etkilerini çok agir gösterdigini belirtti.

Nuhoglu, "Istanbul'da bulunan esnafin yüzde 90'dan fazlasi kira, genel gider ve isçi ücreti gibi sabit isletme giderlerini karsilamakta sikinti yasamaktadir. Bazilari birikimlerini tüketerek, bazilari borçlanarak, bazilari varliklarini satarak ayakta kalmaya çalisirken sadece yüzde 7'si krizi sikintisiz atlatmayi basarmistir." dedi.

AK Parti Istanbul Milletvekili Hasan Turan ise Kovid-19 sürecinden bütün ülkelerin olumsuz etkilendigini, dünyanin en büyük ekonomileri sarsilirken, devasa bütçelere sahip olan devletlerin halkina yeterli saglik hizmetlerini veremedigini söyledi.

Turan, "Türkiye'nin pandemi sürecini en iyi yöneten ülke oldugunu dünya alem söylüyor ama bizim muhalefet kulagini ve gözlerini gerçeklere kapattigi için bunu duymuyor ve görmüyor. Muhalefetin esas amacinin üzüm yemek degil, bagciyi dövmek oldugunu biliyoruz ama bagciyi dövdürtmeyecegiz. Sayin Recep Tayyip Erdogan liderliginde 20 yildir Türkiye'nin nereden nereye geldigini aziz milletimiz çok iyi biliyor, bunun için de 20 yildir destegini ve duasini esirgemiyor." diye konustu.

Görüsmelerin ardindan IYI Parti'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra HDP'nin, "Izmir katliamina neden olan siyasi iklimin ve toplumsal kutuplasma nedenlerinin arastirilmasina" iliskin arastirma önergesinin bugün görüsülmesi önerisi ele alindi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rustu Tiryaki, HDP Izmir Il Baskanligina düzenlenen saldirida Deniz Poyraz'in hayatini kaybettigini animsatarak, "Bu kursun yalniz Deniz Poyraz'i degil, bir bütün olarak partimizi, HDP'yi hedef aldi" dedi.

Tiryaki, "Eger bu saldiriyi anayasal güvence altinda olan demokratik siyasi yasami hedef alan bir saldiri olarak görüyorsak ona denk bir tutum almaliyiz. Kisisel bir hedef gözetmeden bir siyasi partiyi ve bütün üyelerini hedef alan ve bir katliam gerçeklestirme amaci tasiyan bu cinayeti bütün yönleriyle arastirmaliyiz." ifadesini kullandi.

AK Parti Izmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "AK Parti ve Cumhur Ittifaki olarak, olayin ilk anindan itibaren tavrimizi net sekilde ortaya koyduk ve Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in da dedigi gibi bu provokatif saldiriyi en siddetli sekilde kinadik, kiniyoruz." dedi.

Kaya, olayin hemen ardindan Izmir Valiligi, Izmir Cumhuriyet Bassavciligi ve Izmir Emniyet Müdürlügünün hemen gerekli ve genis çapli arastirmaya basladigini ve akabinde zanlinin yakalanarak, tutuklandigini animsatti.

AK Parti Diyarbakir Hani Ilçe Teskilati binasina yapilan terör saldirisini da kinayan Kaya, "Türkiye'de son 20 yil içinde en çok bu tip saldirilarin gerçeklestigi ve en çok kayip veren parti, AK Parti olmustur. 37 teskilat mensubumuz, sirf AK Parti saflarinda ülkemize ve milletimize hizmet ettikleri için sehit edilmislerdir. Il baskan yardimcimizdan ilçe baskanimiza, milletvekilimizden belediye baskanimiza, sandik görevlimize kadar sehit olurken maalesef bu grup önerisini verenlerden tek ses bile çikmamistir." diye konustu.

Konusmalarin ardindan HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda ayrica CHP'nin Hazine'ye ait tasinmazlarin satisina iliskin arastirma önergesinin bugün görüsülmesi önerisi de görüsülerek kabul edilmedi.

- AK Parti Grup önerisi

Daha sonra AK Parti'nin, TBMM'nin çalisma takvimine iliskin grup önerisi görüsüldü.

Kabul edilen öneriye göre, TBMM Genel Kurulu, 1 Temmuz'da tatile girmeyerek çalismalarina devam edecek. Askeri Ceza Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, gündemin ilk sirasina alindi. Bazi uluslararasi sözlesmelerde gündemin ön siralarina alindi.

IYI Parti Istanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoglu'nun, Ilkögretim Okullarinda Ögrenci Andi Okunmasi Hakkinda Kanun Teklifinin dogrudan gündeme alinmasina iliskin önergesi de görüsülerek kabul edilmedi.

Kaynak: AA