(Özel) Bu Barinakta Terapi De Var Kuaför Hizmeti De

MERSIN – İçel’de sokakta yasayan kedi ve köpeklerin siginagi haline gelen barinak, sundugu hizmetlerle misafirlerini en iyi sekilde agirliyor. İçel Büyüksehir Belediyesinin Kasli Geçici Hayvan Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezi, sokak hayvanlarina ev sahipligi yapmanin sira mevsime göre her türlü konforu da sagliyor. 2 bin köpek ve bin kedi kapasiteli barinakta su an yaklasik bin 100 sokak hayvani barinirken, can dostlara terapi havuzundan kuaföre kadar birçok hizmet veriliyor.

(Özel) Bu Barinakta Terapi De Var Kuaför Hizmeti De
İçel Büyüksehir Belediyesi tarafindan 2018 yilinda 247 bin metrekare arazi üzerine kurulan ve Türkiye’nin en büyük geçici hayvan bakim ve rehabilitasyon merkezi unvanina sahip olan Kasli Geçici Hayvan Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezi, ayni zamanda 2019 yilinda faaliyete geçirilen Türkiye’nin ilk barinak ‘Pet Kuaförü’ ile de dikkatleri üzerine çekiyor.

Kuaförden terapi havuzuna kadar her sey var

Kasli Geçici Hayvan Bakimevinde, alaninda uzman veteriner hekimlerin gözetiminde konforlu bir yasam süren kedi ve köpekler için tedavi, fizik tedavi, kisirlastirma, asilama, terapi ve kuaför gibi birçok alanda hizmet veriliyor. Hayvan ambulansi ile yaralanan hayvanlarin yardimina da kosan bakimevinde, cerrahi operasyonlardan medikal desteklere ve çesitli rehabilitasyon imkanlarina kadar her türlü saglik destegi de sokak hayvanlari için seferber ediliyor.

Bakimevinde geçici süreyle misafir edilen kedi ve köpeklerin estetik bakimi da Pet Kuaförde yapiliyor. Tirastan banyoya, tirnak kesimlerinden tüy taramaya kadar pek çok hizmetin sunuldugu Pet Kuaförde, ayrica özel ayak bakimi ile de sokak hayvanlarini hijyenik bakimlari gerçeklestiriliyor.

Terapi havuzunda ise sokak hayvanlarini dis parazitlerden korumak ve destek duyanlara rahatlatici yüzme seanslari ile saglik hizmeti veriliyor.

“Tedavi ve rehabilitasyon çalismalari yapiyoruz”

Bakimevinden sorumlu İçel Büyüksehir Belediyesi Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Sube Müdürü Hünkar Yikilmaz, sokak hayvanlarina verdikleri hizmetleri IHA muhabirine anlatti. 5199 sayili yasa uyarinca sokakta yasayan hasta, yarali, basibos köpek ve kedilerin, ekipler tarafindan alinarak bakimevine getirildiklerini belirten Yikilmaz, “Burada tedavi ve rehabilitasyon çalismalari yapiyoruz. Kisirlastirdiktan sonra sahiplendirmek birinci amacimiz. Sahiplendiremedigimiz kedi ve köpeklerimizi alindigi ortama geri birakiyoruz” dedi.



“Mevsimsel olarak tiras ve havuz banyosu uyguluyoruz”

Bakimevinde çalismalarin araliksiz devam ettigini vurgulayan Yikilmaz, ancak mevsimsel olarak farkli uygulamalar yapildigini da söyledi.

Yaz mevsiminin baslamasiyla birlikte kedi ve köpeklerde deri parazitleri, uyuz, bit, pire gibi problemlerin önüne geçmek için tiras islemi uyguladiklarini dile getiren Yikilmaz, “Hem uzun tüylü olan sokak köpeklerinin hem de bakimevinde yasayan köpeklerimizin tiraslarini yapiyoruz, kuaför hizmeti sagliyoruz. Bunun haricinde dis parazitlerine yönelik de havuzlarimizda banyo yaptirmak suretiyle ve enjeksiyon uygulamalariyla parazit mücadelesini gerçeklestiriyoruz. Havuz tabi onlar için farkli geliyor ama tirasta her hayvan ayni tepkiyi göstermiyor. Bazi köpeklerimiz çok hirçin oldugu zaman onlari anestezi altinda tiras islemini gerçeklestiriyoruz. Ama bazi köpeklerimiz hiç ses çikarmadan, hoslarina giderek islemi gerçeklestiriyoruz. Kis döneminde ise hava kosullarindan kaynaklanan simdi biz mikrobik anlamda enfeksiyonlarla ilgili ne kadar mücadele etsek de burasi biraz yukari bölgede olmasindan ve hava kosullarinin da sert geçmesinden dolayi özellikle kediler içerideki klima ve sobayla isitilan alanlarda tutulmak suretiyle onlara daha iyi saglik kosullarinda hizmet vermeyi amaçliyoruz” diye konustu.



“Rehabilite ettikten sonra alindiklari ortama birakiyoruz”

Kasli Geçici Bakimevinin kapasitesinin 2 bin köpek, bin kedi oldugu bilgisini veren Yikilmaz, “Bu süreklilik arz etmiyor zaten. Su an devamli olarak 800 civarinda köpegimiz, 350 civarinda kedimiz var. Fakat aylik 450-500 arasinda giris-çikis oluyor. Biz burada zaten geçici bakimevi hizmeti vermek istiyoruz. Toplamis oldugumuz kedi ve köpeklerin hizli bir sekilde rehabilitasyonlarini sagladiktan sonra alindigi ortama birakilmalarini amaçliyoruz. Su an barinagimizda sürekli olarak kalan hayvanlarimiz sakat, yasli olan hayvanlarla bakima muhtaç olan anneler ve yavrulari. Bunun haricinde bir de tehlike arz eden irk olarak bildigimiz Dogo Arjantin, pitbull gibi köpekler. Bunlari zaten tekrar dogaya salma imkanimiz yok; onlar sürekli misafirlerimiz. Diger hayvanlar 1 ayi geçmeyecek sekilde burada rehabilite çalismalari yapildiktan sonra tekrar alindigi ortama birakilmakta” ifadelerini kullandi.

“Asil amacimiz sahiplendirme”

Kedi ve köpekleri, kafes sistemi olmasa da padoklarda bile hapsetme amacinda olmadiklarinin altini çizen Yikilmaz, hayvan severlere çagri yaparak, “Bakimevlerindeki asil amacimiz zaten ‘satin alma sahiplen’ politikasi. Biz her ne kadar burada kedi ve köpeklerimizi rehabilite ettikten sonra çok fazla uzun süreli tutma gayretinde olmasak da alindigi ortama biraktigimizda, yeniden hastalanma, araçlarin altinda kalma, aç kalma gibi riskleri mevcut. O yüzden birer sicak yuva bulabilmeleri o canlar için çok daha önemli. Birinci hedefimiz zaten hayvan severlerin barinaklardan, bakimevlerinden köpekleri ve kedileri sahiplenmeleri” dedi.

Kaynak: İHA