Öz Saglik-Is Sendikasi'nin Anketine Göre ISG Uzmanlari, 'Haksiz Suçlanma Ve Yargilanmadan' Sikayetçi

ISG personelinin sorunlarinin tespiti için yapilan ankette, ISG uzmanlari, Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu'nun adli makamlar ve kolluk kuvvetlerince dogru anlasilmadigi görüsünü aktardi Sendika Genel Baskani Devlet Sert: 'Sahadan gelen sorunlari ölçmek adina yaptigimiz bu akademik çalismanin çalisma hayatinin bu sorunlu alanina isik tutacagina, mevzuat çalismalarindaki sikintilarin giderilmesine katki sunacagina inaniyoruz'.

ÖZCAN YILDIRIM - Is Sagligi ve Güvenlik (ISG) uzmanlari, en önemli mesleki sorunlarinin "haksiz suçlanma ve yargilanma" oldugu görüsünü ifade etti.

ISG profesyonellerinin örgütlenme çalismalarini sürdüren Öz Saglik-Is Sendikasi, kurdugu Is Sagligi ve Güvenligi Komisyonu ile Ortak Saglik Güvenlik Birimleri (OSGB) bünyesindeki ISG uzmanlarinin yasadigi sorunlarin tespiti için anket yapti.

Türkiye genelinde 200 ISG uzmaninin katilimiyla 8 Nisan-12 Mayis'ta yapilan ankette, 10 katilimcidan 9'u "6331 Sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu'nun adli makamlar ve kolluk kuvvetlerince dogru anlasilmadigi" görüsünü dile getirdi.

Anketteki "Çalisma hayatinda yasadiginiz problemleri siralar misiniz?" sorusuna katilimcilarin çogunlugu "mesleki olarak haksiz suçlanma ve yargilanma" cevabini verdi. Bunu sirasiyla is stresi, itibarsizlastirma, özlük haklarinin ihlali, is yükü fazlaligi, mobbing ve kisitlama cevaplari izledi.

- 10 çalisandan 4'ü adli süreçlere dahil edildi

Ankete katilan ISG profesyonellerine, sorumlu olduklari kurumlardaki ISG uygulamalarina iliskin aksayan yönleri isverene bildirme, isverenin tedbir almamasi halinde ise Bakanliga bildirmeyi öngören "Bildirim Yükümlülügü" etkinligi de soruldu.

Bu soruya katilimcilarin yüzde 75'i, "Bildirim Yükümlülügü'nün acil durumlarda is kazalarini önlemeye yetmedigi" yanitini verirken yüzde 25'i söz konusu yükümlülügün kazalari önleyecegi degerlendirmesinde bulundu.

"Is güvenligi profesyoneli olarak is kazalari sonrasi adli süreçlere dahil edildiniz mi?" sorusunu katilimcilarin yüzde 40,7'si "evet dahil edildim", yüzde 19,6'si "hayir dahil edilmedim" seklinde yanitladi. Katilimcilarin yüzde 39,7'si ise hizmet verdigi firmalarda henüz adli süreçlere yansiyan bir is kazasi yasanmadigini bildirdi.

- "ISG çalisanlarini sendikamizda örgütlenmeye davet ediyoruz"

Öz Saglik-Is Sendikasi Genel Baskani Devlet Sert, anketle ilgili AA muhabirine yaptigi degerlendirmede, sayilari 45 bini bulan is sagligi ve güvenligi profesyonellerinin ciddi sorunlarla karsi karsiya oldugunu vurguladi.

Saglik ve sosyal hizmet is kolunda yer alan is sagligi ve güvenligi uzmanlarinin sendikal örgütlülügü için çalistiklarini bildiren Sert, sunlari kaydetti:

"Sendikamiz bünyesinde Is Sagligi ve Güvenligi Komisyonu kurduk. Bu komisyon, ISG uzmanlarinin sorun ve talepleriyle yakindan ilgileniyor. Yapilan anket de bunun bir sonucu. Sahadan gelen sorunlari ölçmek adina yaptigimiz bu akademik çalismanin da çalisma hayatinin bu sorunlu alanina isik tutacagina, mevzuat çalismalarindaki sikintilarin giderilmesine katki sunacagina inaniyoruz. Bu manada ilk toplu is sözlesmemizi de önümüzdeki günlerde yapacagiz. Tüm ISG çalisanlarini sendikamiz çatisi altinda örgütlenmeye davet ediyoruz."
Kaynak: AA