Kovid-19 Gölgesinde Tokyo Olimpiyat Oyunlari

Sporcular için ülkelerinden ayrilmadan önce Kovid19 testlerinin negatif olmasi zorunlu tutuluyor Oyunlara denizasiri seyirci kabul edilmeyecek, yurt içinden seyirciler için de müsabakalara maksimum 10 bin kisi olacak sekilde yüzde 50 kapasite siniri getirilmesi planlaniyor Olimpiyat yerleskelerinde bulunan herkes maske takmak zorunda ve sporcular her gün tükürük testine tabi tutulacak Japonya hükümeti, Kovid19'un yeni varyantlarinin görüldügü Hindistan basta olmak üzere 11 ülkenin sporcu kafilesine ilave tedbirler uygulayacak.

Japonya'da 23 Temmuz-8 Agustos tarihlerinde düzenlenecek 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari öncesi son bir aya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin gölgesinde giriliyor.

Tarihinde salgin hastalik sebebiyle ilk kez ertelenme yasayan olimpiyatlar, 23 Temmuz’daki açilis töreniyle baskent Tokyo'da baslayacak.

Organizasyona 200'ün üzerinde ülkeden yaklasik 11 bin sporcu katilacak.

- Yurt içinden 10 bin seyirci siniri

Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari denizasiri seyirci kabul edilmeksizin düzenlenecek.

Müsabaka yerleskelerine yurt içinden ise maksimum 10 bin kisi olacak sekilde yüzde 50 kapasiteyle seyirci kabul edilmesi planlaniyor.

Seyirciler için müsabaka alanlarinda maske takmak zorunlu tutulacak.

- Sporcular için uygulanacak kurallar

Mevcut yönergelere göre denizasiri sporcularin, geldikleri ülkelerden ayrilmadan önce negatif Kovid-19 testi almalari gerekecek. Sporcular 14 günlük karantina sartindan ise muaf olacak.

Olimpiyat yerleskelerinde bulunan herkes maske takmak zorunda. Sporcular, müsabaka noktalarina ve bazi kisitli lokasyonlara, belirlenmis araçlarla gidebilecek. Turistik gezi ve kent geneli dolasima izin verilmeyecek.

Ayrica subatta yayimlanan yönetmelikte duyurulan asgari 4 günde bir test uygulama yerine, salginin yayilan varyantlarina karsi sporcular her gün tükürük testine tabi tutulacak. Periyodik tükürük testleri, numune takasi gibi hileli davranislara karsi, doping testlerinde uygulandigi gibi gözetim altinda gerçeklestirilecek.

Asi zorunlulugu getirilmese de sporcularin yüzde 80'inin oyunlara asilanmis halde gelmesi bekleniyor.

- 11 ülkeye ilave tedbir

Japonya hükümeti, Kovid-19'un yeni varyantlarinin görüldügü Hindistan basta olmak üzere, 11 ülkenin sporcu kafilesine ilave tedbirler uygulayacak.

Bu ülkelerin sporcu ve kafile mensuplarina, Japonya'ya gelmeden önceki bir hafta içinde her gün test olma zorunlulugu getirildi.

Söz konusu ülke kafilelerinin, Japonya'ya geldikten sonra 3 gün diger kafilelerle temasta bulunmalari da yasaklandi.

Ilave tedbir uygulananlar arasinda Hindistan'in yani sira Afganistan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka gibi ülkeler bulunuyor.

- 10 bin gönüllü ayrildi

Oyunlarda gönüllü görev yapmak üzere kayit olan 80 bin kisinin 10 bini, organizasyondan ayrildi.

Gönüllülerin çekilmesinde erteleme nedeniyle kisisel planlarin degismesinin yani sira, salginin etkilerinin halen devam etmesinin etkili oldugu belirtildi.

- Katilacak resmi yetkili sayisi 78 bine indirilecek

Japonya, Kovid-19 vakalari sebebiyle ülkelerin spor federasyonlari ile olimpiyat komitelerinden organizasyona katilacak resmi yetkili sayilarini düsürmesini istiyor.

Tokyo Olimpiyatlari Organizasyon Komitesinin, salgin önlemleri kapsaminda oyunlara diger ülkelerden katilacak resmi yetkili sayisini 78 bine indirecegi bildirildi.

- Olasi terör eylemlerine karsi "uçusa yasak bölge" olusturulacak

Japonya, olasi terör eylemlerine karsi Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari'nin müsabaka noktalari üzerinde "uçusa yasak bölge" ilan edecek.

Üç kilometre çapindaki "uçusa yasak bölge", müsabakalarin baslamasinin iki saat öncesi ile sona ermesinin bir saat sonrasina kadar yürürlükte tutulacak.

21 Temmuz-5 Eylül döneminde tüm irtifadaki uçuslari etkileyecek uygulama, ana müsabaka yerleskesi Ulusal Stat'taki açilis ve kapanis seremonilerini de kapsayacak.

- Yeni spor dallari

2020 Tokyo Olimpiyatlari'nda 33 spor dalinda çesitli branslarda yarismalar yapilacak.

En son 2008 Pekin Olimpiyatlari'nda yer alan beyzbol ve softbol oyunlara dönecek.

Karate, sportif tirmanis, sörf ve kaykay ise ilk kez olimpiyatlarda sergilenecek.

- Rusya ve Kuzey Kore'nin durumu

Doping skandali sebebiyle Rusya'nin oyunlara katilmasina izin verilmiyor.

Geçmisinde doping ihlali bulunmayan sporcular ise Rusya'nin bayragi ve ulusal marsini kullanmadan yarisabilecek.

Öte yandan Kuzey Kore, sporcularini Kovid-19 salginindan korumak amaciyla turnuvaya katilim saglamayacagini açikladi.

- Siginmaci sporcular

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nda Siginmaci Olimpik Sporcular Takimi'ndan 12 bransta 29 sporcu mücadele edecek.

Ilk olarak 10 sporcuyla 2016 Rio Olimpiyat Oyunlari'nda temsil edilen Siginmaci Olimpik Sporcular Takimi, olimpiyat bayragiyla açilis törenine katilacak. Olimpiyatlarin kurucu ülkesi konumundaki Yunanistan'in ardindan ikinci takim olarak tören alanina girecek siginmaci sporcular, dünyaya baris mesaji verecek.

Atletizm, badminton, boks, kano, bisiklet, judo, karate, tekvando, aticilik, yüzme, halter ve güres branslarinda mücadele edecek Siginmaci Olimpik Sporcular Takimi'nda Rio 2016'ya katilan 6 sporcu, bir kez daha olimpiyat heyecani yasayacak.

Kaynak: AA