Izmir Depreminde Yikilan Doganlar Apartmani'na Iliskin Iddianame Kabul Edildi

Iddianameden: 'Süphelilerin Doganlar Apartmani B Bloku yapildigi döneme ait mevzuata, yapi teknigine ve mesleklerinin gerektirdigi kurallara uygun yapmadiklari, plan ve projenin hazirlanmasinda statik hesaplarin yapilmasinda hatalarinin bulundugu, plan ve projeye uygun kalite ve gerekli yeterli malzemeleri kullanmadiklari, kusurlu eylemleri sonucunda ölüm ve yaralanmalarin meydana geldigi görülmektedir'.

Merkez üssü Izmir'in Seferihisar ilçesi açiklari olan 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklügündeki depremde yikilan Doganlar Apartmani'na iliskin iddianame, Izmir 3. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Izmir Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Bayrakli ilçesindeki Doganlar Apartmani'nin B blokunun depremde tamamen yikildigi ve binada 15 kisinin öldügü, 12 kisinin yaralandigi belirtildi.

Iddianamede, Dokuz Eylül ve Istanbul Teknik Üniversitelerinden ögretim üyesi ve görevlilerinin katilimiyla olusturulan 7 kisilik bilirkisi heyetinin raporuna da yer verildi.

Söz konusu apartmandan alinan beton karot numunelerinin deney sonuçlarina göre betonarme projedeki beton dayanim sinifinin saglanamadigi, onayli betonarme uygulama proje paftasi incelendiginde proje betonarme donatisi sinifinin paftalarda belirtilmedigi raporda yer aldi.

Raporda Doganlar Apartmani B Bloku'nun, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve isçilik hatalari, yapim denetimindeki yetersizlik nedeniyle yikilmis oldugu tespitine yer verildi.

Iddianamede, binanin statik hesabinda etriye hesaplarinin, bina yer degistirme hesaplarinin binalar arasi birakilacak deprem derzinin Deprem Bölgelerinde Yapilacak Yapilar Hakkinda Yönetmelik-1975 hükümlerine uygun yapilmamasi nedeni ile statik proje müellifi ve statik-betonarme projeye onay veren mercilerin sorumlu oldugu kaydedildi.

Mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sinifini saglamamasi, özellikle etriye donatilari ve birlesim bölgesindeki donati imalatlarinin proje ile uyumlu olmamasi nedeniyle bina fenni mesulü, sürveyan, bina müteahhidinin sorumlu oldugu iddianamede belirtildi.

Iddianamenin sonuç bölümünde su ifadelere yer verildi:

"Izmir'in 1. dereceden deprem bölgesi içerisinde bulunuyor olmasi hususlari göz önüne alindiginda, süphelilerin mevzuata ve yapi teknigine aykiri sekilde gerçeklestirdikleri eylemlerinin sonuçlarini öngördükleri, buna ragmen deprem sonrasi tamamen yikilan Doganlar Apartmani B bloku yapildigi döneme ait mevzuata, yapi teknigine ve mesleklerinin gerektirdigi kurallara uygun yapmadiklari, plan ve projenin hazirlanmasinda statik hesaplarin yapilmasinda hatalarinin bulundugu, plan ve projeye uygun kalite ve gerekli yeterli malzemeleri kullanmadiklari, süphelilerin kusurlu eylemleri sonucunda ölüm ve yaralanmalarin meydana geldigi görülmektedir."

Iddianamede süphelilerin "bilinçli taksirle birden fazla insanin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan cezalandirilmasi talep edildi.

Haklarinda dava açilan 4 sanik arasinda binanin müteahhidi, bina statik-betonarme proje müellifi, sürveyan ve bina fenni mesulü bulunuyor.

Iddianamede, kamu görevlilerine iliskin dosyanin ise Memurlar ve Diger Kamu Görevlilerinin Yargilanmasi Hakkinda Kanun kapsaminda ayrilarak Memur Suçlari Sorusturma Bürosuna gönderildigi kaydedildi.

Kaynak: AA