Harput Kalesinde Bin Metrekarelik Alanda Kazi Çalismasi Yapilacak

Elazig’da tarihi Harput Mahallesindeki Harput Kalesi’nin 2021 yili iç kazilari bugün basladi. Ilk kazmayi Vali Erkaya Yirik vururken, bu yil toplamda 3 noktada bin metrekarelik alanda çalismalari sürecegi kaydedildi.

Harput Kalesinde Bin Metrekarelik Alanda Kazi Çalismasi Yapilacak
Tarihi Harput Mahallesi’nde bulunan M.Ö. 8. yüzyilda Urartu Kralligi tarafindan yapilan Harput Kalesi’nde 2021 kazilari basladi.

Tarihi kaynaklara göre MÖ 8. yüzyilda Urartu Kralligi tarafindan kurulan ve tarihe isik tutan Harput Kalesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanligi, Valilik ile Firat Üniversitesi isbirliginde 7 yil önce yeniden baslatilan kazi çalismalari her yil düzenli olarak sürüyor. Bu yil Urartu kutsal alani, gizli geçit alani ve Bizans katmani olmak üzere yaklasik bin metrekarelik alanda kazi çalismasi yapilacagi ögrenildi. Çalismalarda FÜ Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Güzel Sanatlar Bölüm Baskani Prof. Dr. Ismail Aytaç’in kazi baskanliginda 40 kisilik ekip görev aliyor. 4 ay sürecek olan kazi çalismalari düzenlenen tören ve kurdele kesimi ile açildi. Ardindan Harput Kale kazisi fotograf sergisi gezildi. Son olarak ise kazi yapilacagi alanda Vali Erkaya Yirik ve protokol üyeleri ilk kazmayi vurdu.

"1 ay öncesinde tarihi tapinak alani ortaya çikartildi"

2014 yilinda baslayan Harput iç kale kazilarinin 7 yildir devam ettigini belirten Vali Erkaya Yirik, “Son 2 yildir pandemiye ragmen yine aksamis olsa da çalismalar devam etti. Bugün itibari ile 2021 yili iç kale kazilari devam edecek. Bugüne kadar önemli bir mesafe kaydedildi. Yaklasik 1 ay öncesinde hocamizin yaptigi çalismalar neticesinde tarihi tapinak alani ortaya çikartildi. Bu alanda elde edilen esirlerin ali konuldugu, kale içerisinde yasayan vatandaslarin su sarnici olarak kullandigi alanlarda gün yüzüne çikartildi. Elazig’imiz kadim geçmisi, binlerce yillik tarihi ile birçok medeniyete besiklik etmistir. Bu cümlenin örnegi budur. Kaledeki çalismalar ortaya koyuyor ki 5 bin yillik tarihe mekan olmus, bir çok medeniyete anavatanlik etmis bir mekandir. Ismail hocanin her talebine ilin valisi olarak elbette diyerek çalismalarini kolaylastirmaya çalistik. Ekibiyle güzel bir mesai harcadi. Hepsini kutluyorum. Yaptigimiz her çalisma, hizmet ve adim Elazig’in gelisimi içindir. Sonraki yillarimiz çok daha güzel olacak. Elazig turistik anlaminda üst siralara çikacaktir” dedi.



"Gizli geçitlerden 2 tanesini bu sene turizme kazandirmayi planliyoruz"

Harput iç kale kazisi 2021 yili çalisma sezonunun basladigini aktaran Kazi Baskani Prof. Dr. Ismail Aytaç, “Harput’ta yerlesimin milattan önce 4 bin yillarinda basladigi, arastirmalar ve buluntularla kesinlesti. Harput kalesinde ise en az milattan önce 8. Yüzyilda Urartu yerlesimlerinin yogun oldugunu bilmekteyiz. Bu seneki alan çalismalarinda özellikle 2 tane kutsal alani turizme kazandirilmasidir. 2 sarniçtir. Biri tarihsel olaylara taniklik etmis, zindan olarak da kullanilan alanin turizme kazandirilmasidir. Bu kutsal alanlardan gizli geçitlerden 2 tanesini yine bu sene turizme kazandirmayi planliyoruz. Ayrica kalenin içinde Osmanli dönemine ait bir konutumuz var. Projesi bitme asamasindadir. Onun da uygulamasi için kaynak arayisimiz devam ediyor. Buradaki çalismalarimizin nihai hedefi kisa süreli degildir. Bu isler asama asama gidince belli bir sonuca varacaktir” diye konustu.

Kazinin baslamasina Vali Erkaya Yirik’in yani sira, FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas, Il Emniyet Müdürü Celal Sel, Il Turizm ve Kültür Müdürü Ahmet Demirdag, Kazi Baskani Prof. Dr. Ismail Aytaç ve STK temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA