Elazig'da Harput Kalesi'nde 2021 Yili Kazi Sezonu Basladi

Elazig'da birçok medeniyete ev sahipligi yapan Harput Kalesi'nde bu yil yürütülecek arkeolojik kazilara baslandi.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki tarihi Harput Mahallesi'nde birçok medeniyete ev sahipligi yapan Harput Kalesinde arkeolojik kazi ve restorasyon çalismalari kademeli olarak devam ediyor.

Harput Mahallesi'nde Milattan Önce 8. yüzyilda Urartu Kralligi tarafindan yapilan, Roma, Bizans, Sasani, Selçuklu, Artuklu, Dulkadirogullari, Safeviler ve Osmanli gibi birçok medeniyetin izlerini barindiran Harput Kalesi'nde 2021 yili kazi sezonu Vali Erkaya Yirik'in ilk kazmayi vurmasiyla basladi.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Elazig Valiligi ve Firat Üniversitesi (FÜ) is birligiyle Kazi Baskani Prof. Dr. Ismail Aytaç'in öncülügünde 40 kisilik ekip ile 4 ay sürecek çalismada, Harput Kalesi'nde bu yil Urartu kutsal alani, gizli geçit yeri ve Bizans katmani olmak üzere yaklasik bin metrekarelik alanda kazi çalismasi gerçeklestirilecek.

Vali Yirik, Valiligin destegiyle 2014'te baslayan Harput iç kale kazilarinin aksamadan devam ettigini, bu yilin kazi sezonunu baslattiklarini söyledi.

Kazida, bugüne kadar önemli bir mesafe kaydedildigini, kentin kadim geçmisi ve binlerce yillik tarihiyle bir çok medeniyete besiklik ettigini, kaledeki çalismalarin bunu ortaya koydugunu belirtti.

Harput'un Elazig'in en büyük degerlerinden biri oldugunu ifade eden Yirik, söyle dedi:

"19. yüzyilin son dönemlerinde 2 bin 950 evden, 800 ile 1000 arasinda esnaf dükkanindan bahsediliyor. Tüm bunlar gösteriyor ki burada insanlar hayatlarini geçirebilmek için yogun bir sekilde bulunmuslar. Harput, Elazig'in en büyük degeri. Harput Kalesi, Hazar Gölü, kayak merkezi, Palu'daki Sakli Kent kentin turistik degerleri. Bunlari ortaya çikarmamiz lazim."

Bu tarihi mekanlari tekrar eski hali ile gün yüzüne çikarip ziyarete açilmasinin en büyük amaçlari oldugunu kaydede Yirik, yaptiklari her çalismanin, hizmetin ve adimin Elazig'in gelisimi için oldugunu aktardi.

Prof. Dr. Aytaç da kazi için tüm çalismalari yaptiklarini anlatarak, Harput'ta yerlesimin Milattan Önce 4 bin yillarinda basladigin son yillardaki arastirmalar ve buluntularla kesinlestigini bildirdi.

"Harput Kalesinde ise en az Milattan Önce 8. yüzyilda Urartu yerlesimlerinin yogun oldugunu bilmekteyiz. 7 ile 8 yillik çalisma sonunda birçok alanin kazisi tamamlandi. Projeleri yapilip uygulama asamasina gelindi." diyen Aytaç, bu yil da çalisma için kollari sivadiklarini belirtti.

Bu yil çalismalarda 2 alanin turizme kazandirilmasinin amaçlandigini dile getiren Aytaç, söyle devam etti:

"Ayrica kalenin içinde Osmanli dönemine ait bir konutumuz var. Projesi bitme asamasindadir. Onun da uygulamasi için kaynak arayisimiz devam ediyor. Buradaki çalismalarimizin nihai hedefi elbette ki kisa süreli degildir. Bu isler asama asama gidince belli bir sonuca varacaktir."

Daha sonra Harput Kale kazisi fotograf sergisi gezildi.

Kaynak: AA