Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Afrika Bizim Için Gerçek Dostlarimizin Oldugu Bir Kitadir'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Afrika bizim için gerçek dostlarimizin oldugu bir kitadir. Bizler için Afrika deyince güler yüz, dostluk ve samimiyet akla gelir” dedi.

Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Afrika Bizim Için Gerçek Dostlarimizin Oldugu Bir Kitadir'
Gine Bissau Ankara Büyükelçiligi’nin açilis töreni gerçeklestirildi.

Tören öncesinde düzenlenen basin toplantisinda konusan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, açilis töreninde bulunmaktan mutluluk duydugunu ifade ederek, “Bugün burada açacagimiz Gine Bissau’nun Ankara Büyükelçiligi ikili iliskilerimizi büyük kakilar saglayacaktir. Aslinda her sey 2019’da basladi.

Gine Bissasu Afrika’dan bir ülke. Tüm Afrika’ya önem veriyoruz ama Gine Bissau ile iliskilerimizin bu kadar hizli gelisecegini ben de tahmin etmiyordum dürüst olmak gerekirse. Kardesim Suzi Barbosa Bakan seçildikten sonra kendisini aradim ve New York’ta Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu marjinda görüsme konusunda teyitlestik. Orada 20 dakikalik kisa bir görüsme yaptik. O 20 dakikada iliskilerimizi nasil gelistirecegimizi konustuk. O konustuklarimizin hepsini hatta daha fazlasini uygulamaya koyduk” diye konustu.



“Kararlilik var, azim var ve yol haritamiz var”

Yakin zamanda Gine Bissau’da da Türkiye’nin büyükelçiliginin açilacagini bildiren Bakan Çavusoglu, “Gine Bissau, Zimbabve ve tüm Afrika ülkeleriyle kitayla iliskilerimizi gelistirmek için gerek Afrika’da gerekse Türkiye’de kararlilik var, azim var ve yol haritamiz var” seklinde konustu.



Afrika bizim için gerçek dostlarimizin oldugu bir kitadir”

Türkiye Afrika Birligi Ortaklik Zirvesi’ni Eylül ayinda gerçeklestirmek istediklerini belirten Çavusoglu, Afrika Birligi’nden tarih konusunda dönüs beklediklerini aktardi.

Afrika gelecek için ümit ve firsatlarin kitasidir” diyen Bakan Çavusoglu, sunlari kaydetti:

“O nedenle Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) Afrika’yi öne çikarmak istedik. Ayni zamanda Afrika bizim için gerçek dostlarimizin oldugu bir kitadir. Bizler için Afrika deyince güler yüz, dostluk ve samimiyet akla gelir. Türkiye olarak elbette birçok alandaki tecrübelerimizi Afrika ülkeleriyle paylasiyoruz, paylasacagiz. Türkiye’nin birçok alanda avantajlari var ama bana göre Türkiye’nin Afrika’daki en büyük avantaji Türkiye’nin Afrika’ya bir sömürgeci ülke olarak degil Afrika’yi esit ülke olarak görmesidir.”

Gine Disisleri Bakani Suzi Barbosa ise Türkiye’nin kendisi için yabanci bir yer olmadigini, bu ziyaretin 5’inci ziyareti oldugunu belirterek, misafirperverlik için tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan kurdele kesimiyle büyükelçiligin açilisi gerçeklestirildi.

Törene Gine Bissau Ankara Büyükelçisi Malam Mane de katildi.

Kaynak: İHA