BM, Filistinliler Için 164 Milyon Dolarlik Insani Yardim Çagrisi Baslatti

BIRLESMIS MILLETLER – Birlesmis Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardim Ajansi (UNRWA), geçen ay Israil’in 11 gün süren hava saldirilari sonrasi Filistinlilere yönelik insani yardim ve iyilestirme için 164 milyon dolarlik yardim çagrisi yapti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarrec, günlük basin toplantisinda, “Bugünkü çagri, Dogu Kudüs de dahil olmak üzere Bati Seria ve Gazze'deki Filistinli mültecilerin erken iyilestirme ihtiyaçlarina ek olarak, 10-31 Mayis arasindaki dönemde UNRWA tarafindan Gazze ve Bati Seria'da uygulanan acil müdahale önlemlerini içeriyor.” dedi.

Dujarrec, 164 milyon dolarlik yardim çagrisinin UNRWA’nin 19 Mayis’ta yaptigi ilk 38 milyon dolarlik acil yardim çagrisini da kapsadigina isaret etti.

Son çatismanin Gazze halki ve Filistinli mülteciler üzerindeki yikici etkisi oldugunu vurgulayan sözcü, “Maruz kaldiklari bu travmanin etkisi devam edecek.” ifadesini kullandi.

???????Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi saldirilar Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta sona ermisti.

Israil'in Gazze'ye düzenledigi saldirilarda 66'si çocuk, 39'u kadin olmak üzere 254 Filistinli hayatini kaybetmis, 1948 kisi yaralanmis, binlerce bina tamamen yikilmis ya da kullanilamaz hale gelmisti.

1949’da BM Genel Kurulunun aldigi kararla Ürdün, Suriye, Lübnan, Bati Seria ve Gazze Seridi’ndeki mültecilere yardim ve koruma saglamak amaciyla kurulan UNRWA’nin halen 5,4 milyon mülteciye hizmet sagladigi kaydediliyor.

Kaynak: AA