BM Dünya Gida Programi Icra Direktörü David Beasley, 41 Milyon Insanin Kitlik Riski Altinda Oldugunu Bildirdi

Birlesmis Milletler (BM) Dünya Gida Programi (WFP) Icra Direktörü David Beasley, dünya genelinde insani yardimlara erisimi olmayan 41 milyon kisinin kitlik riski altinda oldugunu belirtti.

Icra Direktörü Beasley, WFP’nin Yönetim Kurulu'nda küresel açlik sikintisina iliskin degerlendirmede bulundu.

4 ülkede kitlik benzeri kosullar oldugunu, dünya genelinde 41 milyon kisinin kitlik sikintisi yasayabilecegini öne süren Beasley, "Bu arada 41 milyon kisi tam anlamiyla kitligin kapisini çaliyor. Rakamlara bakarsaniz, bu sadece trajik, bunlar gerçek isimleri olan gerçek insanlar. Son derece endiseliyim." ifadelerini kullandi.

- WFP'nin verileri kitligi isaret ediyor

WFP'nin 2020 yilina iliskin verileri 43 ülkede yaklasik 41 milyon kisinin kitligin esiginde oldugunu ortaya koydu.

Söz konusu veriler çatisma, iklim degisikligi ve ekonomik sikintilarin açligi artirirken, temel gida fiyatlari üzerinde baski olusturdugunu gösterdi. Bu durumun bir sonucu olarak geçen yil küresel misir fiyatlari yillik bazda yüzde 90, bugday fiyatlari ise yüzde 30 artti.

WFP verileri gida fiyatlarindaki artisin ayni zamanda Lübnan, Nijerya, Sudan, Venezuela ve Zimbabve gibi ülkelerde gida güvensizligini tetikledigini ortaya koydu.

WFP 2021'de kitlik riski ile karsi karsiya kalan 139 milyon kisiye ulasmayi hedefliyor.

Etiyopya, Madagaskar, Güney Sudan ve Yemen’de 584 bin kisi halihazirda kitlik benzeri kosullar yasiyor. WFP verileri, Nijerya ve Burkina Faso'da da durumun endise verici oldugunu gösteriyor.

Kaynak: AA