Bakan Dönmez, Türkiye'yi Enerji Teknolojilerinde Merkez Ülke Haline Getireceklerini Bildirdi Açiklamasi

'Özellikle yenilenebilir enerjide ortaya koydugumuz projelerde yerli teknoloji gibi sartlarla yatirimcilarimizi ArGe ve inovasyona yönlendiriyoruz. Bu tesvikimizin en güzel örneklerinden birisi Ankara'da kurulan Avrupa ve Orta Dogu'nun ilk ve tek entegre günes paneli fabrikasi oldu'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye'yi enerji teknolojilerinde merkez ülke haline getireceklerini belirterek, "Özellikle yenilenebilir enerjide ortaya koydugumuz projelerde yerli teknoloji gibi sartlarla yatirimcilarimizi Ar-Ge ve inovasyona yönlendiriyoruz." dedi.

Dönmez, videokonferans yöntemiyle katildigi Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) 12. Olagan Genel Kurulunda, bugünün Dünya Yenilenebilir Enerji Günü oldugunu hatirlatti.

Bu günü en fazla kutlamayi hak eden ülkelerden birisinin Türkiye oldugunu vurgulayan Dönmez, "2002 yilina kadar yapilan yatirimlarin 4 katindan daha fazlasini son 19 yilda yaptik. Türkiye, 20 yil önce küresel yenilenebilir enerji istatistikleri içerisinde son siralarda yer alirken, bugün yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da 6. dünyada 13. sirada yer aliyor." ifadelerini kullandi.

Dönmez, 20 yil öncesine kadar rüzgarin, biyokütlenin ve jeotermalin toplam kurulu gücü 19 ila 28 megavat arasinda iken, bugün rüzgar enerjisinde kurulu gücün 10 bin megavati zorladigina dikkati çekerek, güneste bu gücün 7 yilda 7 bin 154 megavata çiktigini söyledi.

Türkiye'nin kendi teknolojisi, insan kaynagi ve bilgi birikimiyle dünyayla çok daha basarili bir sekilde rekabet edebilen bir role büründügünü dile getiren Dönmez, bu süreçte savunma sanayisinden yenilenebilir enerji teknolojilerine, denizlerdeki arama ve sondaj çalismalarindan madencilige kadar her alanda yeni bir vizyon gelistirildigini belirtti.

Dönmez, bu kapsamda Türkiye’nin gelecegini genç mühendislerin planladigini ve genç mimarlarin insa ettigini vurgulayarak, "Türkiye'yi sadece enerjide degil enerji teknolojilerinde de merkez ülke haline getiriyoruz. Özellikle yenilenebilir enerjide ortaya koydugumuz projelerde yerli teknoloji gibi sartlarla yatirimcilarimizi Ar-Ge ve inovasyona yönlendiriyoruz. Bu tesvikimizin en güzel örneklerinden birisi Ankara'da kurulan Avrupa ve Orta Dogu'nun ilk ve tek entegre günes paneli fabrikasi oldu. En büyük günes enerji santrali Karapinar GES2'de kullanilan panelleri üreten fabrikamizla güneste yerli teknoloji için dügmeye basmis olduk." degerlendirmesinde bulundu.

- Maddi ve beseri yatirimlar devam edecek

Dönmez, genç mühendis ve mimarlarin Türkiye'yi hedeflerine ulastirma noktasinda büyük rol oynadigina isaret ederek, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralindeki nükleer enerji uzmanlarinin yani sira hidrokarbon aramalarinda da Türk mühendislerinin çalismalariyla sonuçlara ulasildigini belirtti.

Öte yandan denizlerdeki sondajlara yardimci su alti robotu Kasif'ten yerli otomobilin bataryasinda kullanilacak yerli lityum tesisine kadar birçok alanda yerli teknolojinin ekonomiye kazandirildigini aktaran Dönmez, bugüne kadar yaklasik 150 kilogram lityum karbonat üretildigini ve yillik 600 ton üretecek asil tesis için de parametre olusturma çalismalarinin basladigini açikladi.

Dönmez, Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrallerinden birisi olan Keban'daki sekiz jeneratörün üçünün de yerlilestirildigini belirterek, hem cari açigin kapanmasi için hem de teknolojik birikim için hayati bir adim atildigini dile getirdi.

Bu kapsamda hem maddi hem de insana yatirimlarin devam edecegine isaret eden Dönmez, sunlari kaydetti:

"Tüm bu devinimin kalbinde ise özüne inanmis, kendisinin olana saygili ve benligine yabancilasmamis mühendislerimiz ve mimarlarimiz yer alacak. Insan özünü unutur, ben idrakini kaybederse ne bilimin, ne teknolojinin, ne de bilginin isigindan faydalanamaz. Iste, MMG bizler için teknik birlikteligin yaninda bu benlik bilincini de asilamasi nedeniyle müstesna bir yere sahip. Bu vesileyle MMG'de görev yapan bütün kardeslerimize ve büyüklerimize de hassaten tesekkür ediyorum."

Kaynak: AA