AB Komisyonundan Macaristan Ve Polonya'ya Demokratik Standartlara Uyma Çagrisi

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskan Yardimcisi Vera Jourova, Macaristan ve Polonya'nin AB'nin demokratik standartlarina uymasini istedi, bunun olmamasi halinde gerekirse "ellerindeki araçlari kullanacaklarini" söyledi.

Jourova, AB Genel Isler Konseyinin Lüksemburg'daki toplantisindan sonra düzenlenen basin toplantisinda, Macaristan'in geçen hafta kabul edilen ve 18 yasindan küçükleri escinsellige ve cinsiyet degisikligine tesvik etmeyi yasaklayan yasaya deginerek, ifade özgürlügünün korunmasi gerektigini, kimseye cinsel egiliminden dolayi ayrimcilik yapilamayacagini belirtti.

Jourova, "AB Komisyonu, su anda bunun AB yasalarini ihlal edip etmedigini inceliyor ve degerlendiriyor." dedi.

Macaristan'da birçok alanda demokratik standartlarda gerileme oldugunu söyleyen Jourova, "AB anlasmalarinda belirtilen Avrupa degerlerinde ortak bir zemin bulmak için Macaristan makamlarindan anlamli bir çaba göremiyoruz." ifadesini kullandi.

Polonya'da da hukukun üstünlügü alanindaki gelismelerden de endise duyduklarini ifade eden Jourova, yargi üzerinde yürütmenin artan etkisini gördüklerini dile getirdi. Jourova, "Diyalog kurmak yerine daha fazla zitlasmaya yönelik adima sahit oluyoruz." diye konustu.

AB Komisyonunun Polonya ve Macaristan ile zitlasma ve anlasmazlik yerine her zaman diyalogu ve is birligini tercih ettigini vurgulayan Jourova, "Ancak gerektigi durumda elimizdeki tüm araçlari kullanmaya da haziriz." dedi.

AB üyeleri Macaristan ve Polonya, hukukun üstünlügü, basin özgürlügü, yargi bagimsizligi gibi konulardaki uygulamalari nedeniyle son yillarda Birlik içinde elestiriliyor.

Son olarak Macaristan'da geçen hafta kabul edilen yasa tartisma konusu olmustu. Macaristan Ulusal Meclisinden geçen yasaya göre okullarda 18 yas altindaki kisilere, escinsellige ve cinsiyet degisikligine tesvik eden herhangi bir içerigin gösterimi yasaklanmisti. Yasaya göre ayrica televizyon kanallari da bu tür içeriklere sahip film ve programlarin izlenmesini 18 yasin üzerindeki kisilere önerebilecek.

AB üyesi 13 ülke Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Irlanda, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Ispanya, Isveç ve Letonya da Macaristan'daki yasayi kinayan ortak bildiri yayinlamisti.

Kaynak: AA