Yüzyillardir Süren Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapimi

Kendine has kokusu ve özelligi ile dikkat çeken dut pekmezi, yüzyillardir süren geleneksel yöntemlerle hazirlaniyor.

Yüzyillardir Süren Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapimi
Erzincan’in Kemaliye ilçesi ve köylerinde duttan pekmez yapimi basladi.

Pekmezin olmasi için bol günes ve hafif rüzgar gerekirken, yagmur olmamasi nedeniyle pekmez temmuz ve agustos aylarinda yapiliyor. Odun atesi ile büyük kazanlarda dogal kaynak suyu ile kaynatilan dut, kaynama isisina gelince sirasi alinir. Günes gören damlarda tepsilere koyulur ve olgunlasmasi beklenir. Bu süre bir hafta kadar sürer. Kemaliye pekmezinin farki kurutulmus beyaz duttan yapilmasi ve az kaynatilip besin degerini yitirmeden güneste olgunlasmasidir.

Uzun ugraslar ile hiçbir katki maddesi kullanilmadan hazirlanan pekmezin el becerisi gerektirdigini anlatan Medine Turgut, "Uzun ugras ve zahmetler sonucu el isçiligi ile tamamen dogal yollardan hiçbir katki maddesi kullanilmadan üretilen pekmezlerimiz kis mevsiminde her derde deva olarak kullanilir. Dutlar kazanda kaynatilir, sirasi elde edilir. Kaynatma islemi uzun süre uygulanir. Kaynatma islemi açik yayvan kaplarda yapilir ve düsük isida koyulasincaya kadar kaynatilir. Kaynatma kazaninda sira kaynamaya baslayinca olusan köpükler kepçe ile alinir. Kaynama ilerledikçe siranin üstü sari köpük baglar, sira içten içe kizarir, göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayar" diye konustu.

Pekmezin faydalari

Pekmez, yüksek seker içerigi nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynagidir. Ayrica mineralleri yogun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kismini karsilamaktadir. Mineral miktarinin fazla ve emilim oranlarinin yüksek olmasi nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastalarin, iyilesme dönemindeki kisilerin beslenmesinde yer almasi önerilmektedir. Pekmezin çok iyi kaynak oldugu besin ögelerinden biri de kromdur. Dokularin krom içerigi hamilelikte, malnütrisyonda ve yasla büyük ölçüde azalmaktadir. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapisinda bulunur ve insülin kullanimi ile glikoz metabolizmasini etkiler. Rafinasyon islemi sonucunda gidalardaki krom miktarinin büyük ölçüde azaldigi göz önüne alinirsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginlesmektedir. Arastirmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açisindan baldan daha zengin oldugunu da ortaya koymaktadir.
Kaynak: İHA