Türkiye'nin Covid -19 Mücadelesi Dünyaya Örnek Oluyor

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi tarafindan hazirlanan "Bu Topraklara Asik" adli film serisinde Türkiye’de yasayan ve asi sirasi gelen uluslararasi misafirler, Türkiye’nin salginla mücadelesini ülkeleriyle kiyaslayarak Türkiye’nin saglik sisteminin gücünü ve basarisini anlatti.

Türkiye'nin Covid -19 Mücadelesi Dünyaya Örnek Oluyor
Türkiye’de yasayan uluslararasi misafirler, Türkiye’nin salginla mücadelede yürüttügü saglik sisteminin gücünü anlatti.

Türkiye’de uygulanan Covid-19 asisi dozu 42 milyonu asarken Türkiye’de yasayan uluslararasi misafirler, Kovid-19 asilama sürecindeki deneyimlerini ve Türk saglik sisteminden duyduklari memnuniyeti Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi tarafindan hazirlanan videoda anlatti.

"Bu Topraklara Asik" baslikli seride Balikesir, Izmir, Mugla ve Antalya’ya yerlesen ve uzun süredir bu bölgelerde yasayan Italyan, Alman, Ingiliz ve Yunan vatandaslari, kendi ülkeleriyle Türkiye’nin saglik sistemini karsilastirdi, Türk saglik sistemine duyduklari hayranligi dile getirdi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, videoyu sosyal medya hesabindan "Koronavirüs ile mücadelede dünyaya örnek olacak bir gayretle islerini yapan basta saglik çalisanlarimiz olmak üzere tüm kamu görevlilerimize minnettariz" ifadeleriyle paylasti.

"Kendimizi burada Almanya’dan daha güvende hissediyoruz"

Almanya’dan gelen ve Antalya’da yasayan Marion Füller ve Michael Wigant, film serisinde görüslerine yer verilen isimler arasinda yer aldi.

Türk toplumunun salgin tedbirleri konusunda çok özenli davrandigini, belirten Wigant, sosyal mesafenin korundugunu, her yerde maske takildigini belirterek, "Yakinda durumun düzelmesini umuyoruz. Burada hükümet tarafindan kapanma döneminde yapilan seyler Almanya’da yapilanlardan daha iyi. Burada yasli insanlara, alisverise gidemeyecek durumda olan insanlara bakiliyor, tibbi destek daha iyi. Almanya’dan farkli olarak asilama yasa bagli olarak daha iyi yapiliyor. Kendimizi burada Almanya’dan daha güvende hissediyoruz. Bu da sadece 14 günlügüne bile olsa Almanya’ya gitmemis olmamizin ve burada kalmamizin nedenlerinden biri. Yakin zamanda da Almanya’yi ziyaret etmeyecegiz" dedi.

Wigant, Türkiye’deki saglik sisteminin olumlu taraflarina iliskin , "Almanya’da röntgen için iki ay bekliyorum, burada ise 20 dakika. Neden buradaki sistem daha iyi, Almanya’da durum neden bu kadar kritik bilmiyorum fakat bana göre Türkiye’deki saglik sistemi Almanya’dakinden iyi" ifadelerini kullandi.

Covid-19 asisini Türkiye’de yaptirdiklarini belirten Marion Füller ise asidan dolayi bir sorun yasamadigini dile getirdi.

Füller, "Buradaki saglik sistemi Almanya’dakinden daha iyi. Almanya’da bana KOAH teshisi konmustu fakat bunun arkasinda astim ve alerji gibi iki rahatsizligin daha oldugunu Türkiye’deki aile hekimim buldu. Burada yogun bakim yatak sayisinin hep yeterli oldugunu duyuyoruz. Almanya’da ise saglik sistemi çöktü" ifadelerini kullandi.

Kendisini burada çok iyi hissettigini dile getiren Füller, Almanya’ya dönmek istemedigini ve burada mutlu oldugunu söyledi.



"Her sey mükemmel sekilde tamamlandi"

Yunanistan’dan Balikesir’e gelen Yiannis Yiatilis de Türkiye’deki Covid-19 asilama programinin çok basarili oldugunu belirtti.

Yas sirasi geldiginde internet ortamindan çok kolay randevu aldigini ifade eden Yiatilis, "Günüm geldiginde hastaneye gittik ve her sey mükemmel sekilde tamamlandi. Bizim için bekliyorlardi. Her sey temiz ve güzeldi, 2 dakika bile bekletilmedik. Her sey hizli ve basarili sekilde halledildi. Dogrusunu söylemek gerekirse bu konuda çok mutluyum" diye konustu.

Yiatilis, "Bence doktorlar ve personel çok çok iyi egitilmis. Devlet hastanelerindeki yogunluga ragmen her sey çok net ve temiz. Ayrica herkesi bilgilendiriyorlar ki bu da Avrupa standartlarinda çok nadirdir. Çok verimli bir çalisma. Açikçasi çok sevdim ve bence insanlara saygili olmak yüksek seviyede bir medeniyeti gösteriyor" dedi.

Türkiye’de kendisini yeterince güvende hissettigini söyleyen Yiatilis sunlari söyledi:

"Bir Yunan vatandasi olarak Türkiye’deyken kendimi evimde gibi hissediyorum. Herkes bana dostça davraniyor. Yunan oldugumu söyledigimde bir gülümseme ve dostça bir yüz görüyorum, burada olmayi seviyorum."
Kaynak: İHA