Tayvan, Çikarilan Zorluklara Ragmen Hong Kong'daki 'Fiili Konsoloslugunu' Açik Tutacak

Tayvan, çalisanlarina karsi çikarilan zorluklara ragmen Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi’nde bulunan "fiili konsoloslugunda" faaliyet göstermeye devam edecegini bildirdi.

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi’nde bulunan Taipei Ekonomi ve Kültür Ofisi çalisanlari, 2018 yilinda Hong Kong hükümetinin "Tek Çin ilkesini" kabul eden bir bildiri imzalanmasini zorunlu kilmaya baslamasinin ardindan yeni vize alamadi.

Hong Kong’daki ofiste kalan tek personelin vize süresinin de gelecek ay dolacagi bildirildi.

Tayvan, tüm bu uygulamalara ragmen, "fiili konsolosluk" olarak kullandigi Taipei Ekonomi ve Kültür Ofisi'ni açik tutarak çevrim içi konsolosluk hizmeti vermeye devam edecegini bildirdi.

Hong Kong hükümeti, Tayvan'in sehirdeki diger ticaret ofisi ve turizm bürosu baskanlarinin da benzer bir bildiri imzalamasini talep etti.

Tayvan Anakara Isleri Konseyi Bakani Chiu Tai-san, Hong Kong hükümetinin geçmiste bu tür taleplerde bulunmadigini ve asil amacin ülkesi "Tayvan’i küçümsemek ve görevli personeli Pekin yetkililerine boyun egmeye zorlamak” oldugunu ifade etti.

Tayvan yönetimi, bu hareketi "politik sindirme" olarak nitelendirdi ve Hong Kong hükümetinin eylemini siddetle kinadi.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisimin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin

Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan, 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararasi toplumda sadece kendilerinin temsil ettigini savunuyor ve Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA