Pentagon, Türkiye'ye Afganistan'da Verilecek Destegin Detaylarinin Görüsüldügünü Açikladi

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin Afganistan'da kalma ve Hamid Karzai Havalimani'ni koruma konusunda öncülük etmeyi kabul ettigini ve Türkiye'nin bu misyonu üstlenmesi için verilecek destegin detaylarini görüstüklerini açikladi.

Günlük basin toplantisinda sorulari yanitlayan Kirby, Afganistan'daki güvenlik durumunu yakindan takip ettiklerini ancak ABD'nin tamamen çekilmesi konusundaki takvimin degismedigini ifade etti.

AA muhabirinin, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakani Lloyd Austin arasindaki telefon görüsmesinde, Kabil Hamid Karzai Havalimani'nin korunmasi konusunda bir anlasmaya varilip varilmadigi sorusuna Kirby, bu görüsmenin geçen hafta NATO Zirvesi marjinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile ABD Baskani Joe Biden arasinda yapilan görüsmenin devami oldugunu kaydetti.

Kirby, "Türkiye, havalimaninin korunmasi konusunda öncülük etmeyi kabul etti. Ancak halen detaylari üzerinde çalisiliyor. Yapilmasi gereken daha çok is var. Onlar, ABD ve uluslararasi toplumdan bir destek almalari gerektigini belirttiler. Bunun üzerine çalisiyoruz." dedi.

Muhabirin, "ABD Türkiye'ye bu konuda finansal veya lojistik destek vermeye hazir mi?" sorusuna Kirby, "Dedigim gibi bu konuda çalisiyoruz. Tam olarak verilecek destegin ne oldugunu henüz bilmiyoruz." diye konustu.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme süreci devam ederken Amerikan kuvvetlerinin çekilmesi ile birçok ülkenin diplomatik misyonlari için önem arz eden Hamid Karzai Havalimani'nin korunmasi konusuna yönelik müzakereler sürüyor.

Kaynak: AA