Lübnan Saglik Bakani Açiklamasi 'Ilaç Ve Tibbi Malzeme Gibi Türk Ürünlerine Güvenimiz Bilimsel Verilere Dayalidir'

Lübnan Saglik Bakani Hamad Hasan, Türkiye'nin ilaç ve tibbi malzemelerinin hem kalite hem de fiyat açisindan Lübnan standartlariyla uyumlu oldugunu söyledi.

Bakan Hasan, yarin baslayacak Türkiye ziyareti öncesinde AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Birkaç günlük ziyareti kapsaminda Saglik Bakani Fahrettin Koca ile bir araya geleceklerini belirten Hasan, ayrica ilaç ve tibbi malzeme üretimi yapan bazi fabrikalari gezecegini aktardi.

Ziyaretinde Türkiye'nin saglik alanindaki deneyimlerinden istifade etmeye zemin hazirlayacak adimlar atmayi umduklarini dile getiren Hasan, Türkiye ile bu alanda atacaklari adimlarin bir kisminin acil, bir kisminin da uzun vadeli olmasini temenni ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin ilaç ve tibbi malzemelerinin ülkesinin belirledigi standartlarla uyumlu olduguna isaret eden Hasan, "Kalite ve fiyatlari arastirdiktan sonra Lübnan standartlariyla uyumlu bulduk. Ilaç ve tibbi malzeme gibi Türk ürünlerine güvenimiz bilimsel verilere dayalidir." dedi.

Hasan, Lübnan Saglik Bakanligi ile Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiligi arasindaki güçlü is birligi sayesinde, uzun yillardan beri kapali duran Sayda Türk Hastanesi'nin acil servisinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin merkezi olarak hizmet vermeye basladigini hatirlatti.

Lübnan Saglik Bakani, "Karsilikli deneyimleri paylasmak iki ülke arasindaki iliskilerin güçlenmesine ve saglik turizmine katki saglayacaktir. Nitekim Lübnan, Iraklilar ve diger Araplar basta olmak üzere dünyanin birçok ülkesinden insanlarin saglik hizmetleri için seyahat ettigi bir ülkedir." ifadelerini kullandi.

Bakan Hasan, Lübnan'da devletin temel ihtiyaçlara sagladigi sübvansiyonun kaldirilmasi ihtimaline iliskin ise, "Lübnanli tüm taraflar, ilaçlara yönelik sübvansiyonun kalkmasini intihar olarak görüyor ve buna karsi çikiyor." diye konustu.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Yerel para birimi Lübnan lirasi ise Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada bugün dolar 15 bin lira üzerinden islem gördü.

Ekonomik kriz nedeniyle vatandas, eczanelerde çocuk devam sütü basta olmak üzere birçok ilaci bulmakta zorluk çekiyor.

Saglik Bakani Hasan'in destekleriyle emniyet birimleri, 11 Haziran'da stoklamalara karsi baskent Beyrut ve diger bölgelerdeki eczanelere dagitim yapan tüccarlarin depolarina baskinlar düzenlemisti.

Eczane Sendikasi Baskani Gassan el-Emin, eczanelerin ithalatçilardan ilaç temin etmekte zorlandigini, ekonomik krizin baslangicindan bu yana 600 eczanenin kapatildigini söylemisti.

Kaynak: AA