Kremlin Sözcüsü Peskov Açiklamasi 'Rusya'daki Salgin Durumu Iyiden Ziyade Kötü'

Ülkede Kovid19 vaka sayisi 5 milyon 334 bini geçti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülke genelindeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin durumunun "kötü" oldugunu belirtti.

Peskov, baskent Moskova'da gazetecilere yaptigi açiklamada, ülkedeki salgin durumunu degerlendirdi.

Rusya'da salgin durumunun kötülestigini belirten Peskov, "Rusya’daki salgin durumu iyiden ziyade kötü. Kovid-19'a karsi asilanma ve yeniden asilanma süreci kaçinilmazdir." dedi.

Peskov, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'e ülkedeki salgin durumuna iliskin raporlarin sürekli sunuldugunu dile getirdi.

Rusya Saglik Bakani Mihail Murasko da ülkenin 65 bölgesinde Kovid-19 vakalarinin arttigina dikkati çekerek, "Nüfusu yogun olan büyüksehirlerde siki güvenlik önlemlerin alinmasi gerekiyor." dedi.

Ülkede, Kovid-19'un yeni bulasici türlerine rastlandigini ve bunlarin salgin durumunu kötülestirdigini dile getiren Murasko, hastanelerde Kovid-19 hastalari için yatak sayisinin arttirilmasi gerektigini vurguladi.

- Rusya'da Kovid-19 vaka sayisi 5 milyon 334 bini geçti

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapilan açiklamaya göre, ülkede son 24 saatte 17 bin 378 kisinin virüse yakalanmasiyla Kovid-19 vaka sayisi 5 milyon 334 bin 204'e yükseldi. Vaka sayisindaki günlük artis orani yüzde 1,27 olarak açiklandi.

Yaklasik 326 bin Kovid-19 hastasinin tedavisinin sürdügü ülkede, son 24 saatte virüs kaynakli can kaybi sayisi 440 artarak 129 bin 801'e, iyilesen sayisi da 8 bin 361 artisla 4 milyon 878 bin 333'e ulasti.

Baskent Moskova'da son 24 saatte Kovid-19 vaka sayisi 7 bin 584 artarak 1 milyon 294 bin 154'e, hayatini kaybedenlerin sayisi da 79 artisla 21 bin 512'ye çikti.

- St.Petersburg'da Kovid-19 tedbirleri yeniden devreye girdi

Öte yandan, Rusya'nin bazi bölgelerinde salgin durumunun kötülesmesi nedeniyle Kovid-19'a karsi önlemler yeniden uygulanmaya basladi. Moskova'nin ardindan Rusya'nin St. Petersburg kentinde de bazi tedbirler devreye girdi.

Buna göre, su parklari ile eglence merkezlerinin faaliyetleri durdurulurken, futbol taraftar merkezleri, 3 binden fazla ziyaretçi kabul edemeyecek.

Alisveris merkezlerindeki yeme-içme bölümlerinin çalismadigi sehirde, eglence etkinlikleri 3 bin kisiyi geçmeme sartiyla yapilacak. Sinemalar da doluluk oraninin yüzde 50'yi geçmemesi sartiyla çalisabilecek.

Sosyal medyada yer alan görüntülere göre, St. Petersburg'daki bazi hastanelerde yatak sayisinin yetersiz olmasi nedeniyle Kovid-19 hastalari için yerde yataklar ayarlaniyor.

Diger yandan, salginin baslamasindan bu yana toplam 458 bin 401 Kovid-19 vakasinin görüldügü St. Petersburg'da, devlet kurum ve sirketlerinde çalisan vatandaslarin yüzde 60'ina asilanma zorunlulugu getirildigi açiklandi.

- Moskova’da Kovid-19 tedbirleri yeniden devreye girmisti

Salgin tedbirlerinin yeniden devreye girdigi Moskova'da, 29 Haziran'a kadar çocuk oyun mekanlari, parklarda çocuklar için ayrilan yerler, alisveris merkezlerindeki yeme-içme bölümleri ve benzeri yerlerin geçici olarak kapatilmasi yönünde karar alinmisti.

Moskova’daki tüm restoran, kafe, bar, gece kulüpleri ve diger eglence yerlerinin 23.00-06.00’da müsterilere hizmet vermesi yasaklanmisti. Diger yandan, tiyatro ve sinemalar faaliyetlerini sürdürebiliyor.

Moskova ve Moskova bölgesinde çalisan vatandaslarin yüzde 60'ina Kovid-19'a karsi asilanma zorunlulugu geçen hafta getirilmisti.

Rusya'da ilk Kovid-19 vakasi 31 Ocak 2020'de, ilk ölüm 19 Mart 2020'de kayitlara geçmisti. Ülkede, Devlet Baskani Vladimir Putin'in talimatiyla 18 Ocak'ta kitlesel asilama süreci baslamisti.
Kaynak: AA