Kovid-19 Sürecinde 'Psikososyal Destek Hatti'ndan 241 Binden Fazla Kisi Faydalandi

Saglik Bakan Yardimcisi Tolga Tolunay, 81 ilde kurulan "Psikososyal Destek Hatti" araciligiyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde, 241 bin 219 kisiye hizmet verildigini bildirdi.

Bilkent'teki bir otelde Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen "Türkiye'deki Suriyeli Mültecilerin Saglik Hizmetlerine Erisiminin Gelistirilmesi Projesi" kapsaminda, Saglik Bakanligi ile Dünya Saglik Örgütü Türkiye Ofisi is birliginde "Zorlu Durumlarda Ruh Sagligi Hizmetleri" baslikli uluslararasi sempozyum düzenlendi.

Tolunay, sempozyumun açilisinda yaptigi konusmada, Türkiye'nin dünyada en fazla göçmene ev sahipligi yapan ülke olduguna dikkati çekerek, göçmenlere saglik dahil tüm sektörlerde kapsayici hizmetler sunuldugunu belirtti.

Ülke genelindeki 181 göçmen sagligi merkezi ile saglik hizmetlerinin ulasilabilir ve etkin sekilde sürdürüldügünü belirten Tolunay, "Göçmenlere yönelik saglik hizmetlerinin önemli bir parçasi ruh sagligi ve psikososyal destek hizmetleridir. Göçmenlere yönelik ruh sagligi hizmetleri, göçmen sagligi egitim merkezleri ile bazi göçmen sagligi merkezlerinin içerisinde kurulan psikososyal destek birimleri ile sunulmaktadir." diye konustu.

Tolunay, bu birimlerde, Arapça bilen hasta yönlendirme personeli esliginde hizmet veren psikolog ve sosyal çalismacilarin görev yaptigini anlatti.

Göçmenlere yönelik ruh sagligi hizmetlerinin yürütülmesinde, Avrupa Birligi finansmani ve Dünya Saglik Örgütü'nün teknik destegiyle birçok egitim programinin hayata geçirildigini kaydeden Tolunay, bu kapsamda, "Ruh Sagligi Hizmetlerini Güçlendirme Programi"nin Türkçeye çevrildigini, güncel psikiyatrik yaklasimlar ve psikososyal destek konularinda aile hekimlerinin egitildigini ifade etti.

Saglik Bakan Yardimcisi Tolunay, göçmenlerin yogun yasadigi 29 ilde, göçmen sagligi merkezlerinde çalisan 544 Suriyeli hekime de bu egitimlerin ayrintili sekilde verildigini aktardi.

Göçmenlere yönelik psikososyal destek hizmeti veren kuruluslar ve STK'ler ile koordineli çalismalara devam ettiklerini dile getiren Tolunay, "Göçmen sagligi merkezleri ve güçlendirilmis göçmen sagligi merkezlerindeki 631 Suriyeli ebe ve hemsireye de çocuk ve kadin ruh sagligi hizmetlerini güçlendirme kapsaminda egitimler verildi." bilgisini paylasti.

- "Ruh Sagligi Çevirmenligi Egitim Modülü hazirlandi"

Tolga Tolunay, göçmenlere sunulan ruh sagligi hizmetlerinde dil sorununun önemli bir problem olduguna dikkati çekerek, bu nedenle çogunlukla tercüman ya da hasta yönlendirme personelinin görev yaptigini vurguladi.

Özellikle ruh sagligi alaninda çeviri yapilirken oldukça özenli ve dikkatli olunmasi gerektigine isaret eden Tolunay, "Bu nedenle hem göçmen sagligi merkezlerinde hem de hastaneler bünyesinde çalisan hasta yönlendirme personelinin farkindaligini ve kapasitelerini artirmak amaciyla Ruh Sagligi Çevirmenligi Egitim Modülü hazirlandi. Egitimimiz pandemi nedeniyle biraz gecikti ancak Ekim 2021 itibariyla bu egitimlere bir an önce baslamak ve hizlica tamamlamak istiyoruz." dedi.

Tolunay, afet ve acil durumlarda da ruh sagligi hizmetlerinin öneminin altini çizerek, söyle devam etti:

"Ülkemiz deprem kusagi üzerinde oldugu için depremlerle beraber sel, çig düsmesi, toprak kaymasi gibi dogal afetler sikça yasanmaktadir. Afet ve acil durumlar sonrasinda ortaya çikan ruhsal sorunlari en aza indirmek ve ilerleyen dönemlerde rahatsizliklarin ortaya çikmasini engellemek için proaktif olarak rol almaktayiz. Bakanligimiz, sahada her zaman hazir olan, psikolog, sosyal çalismaci ve çocuk gelisimcilerin yer aldigi 224 meslek elemanindan olusan 'toplumsal travmalar ve afetlerde psikososyal destek ekibi' ile afet ve acil durumlarda destek saglamakta. Çocuk ve ergenlerde ruhsal travmaya yönelik tedavinin güçlendirilmesi için 2018 yilinin ekim ayindan itibaren egitim süreci baslatilmis, özellikle yogun göç alan bölgelerde görev yapan 75 çocuk ve ergen ruh sagligi uzmanina ayrintili egitim verilmistir."

Dünyayi etkisi altina alan Kovid-19 salgininin insanlarda stres ve kaygiya neden olduguna isaret eden Tolunay, bu süreçte ruh sagligi hizmetlerinin toplumun her kesimine ulasacak sekilde sürdürülmesinin önemini vurguladi.

- "Psikososyal destek hattini arayan 241 bin 219 kisiye hizmet verildi"

Tolunay, Kovid-19 salgininin basladigi Mart 2020'den itibaren ruh sagligi ve psikososyal destek hizmetlerinin aksamamasi için psikososyal destek hatlarinin 81 ilde kuruldugunu hatirlatarak, "Psikososyal destek hattini arayan saglik çalisanlari ve vatandaslar olmak üzere toplam 241 bin 219 kisiye gerekli yönlendirmeler yapilmis ve hizmet verilmistir." ifadesini kullandi.

Tolga Tolunay, zorlu durumlarda sunulan hizmetlerde, Dünya Saglik Örgütü ile teknik is birligini sürdürdüklerini animsatarak, "Is birligimizin bir örnegi olarak gerçeklestirdigimiz bu sempozyumda, Kovid-19 pandemisinde, afetlerde ve acil durumlarda göçmenler için ruh sagligi hizmetlerinin nasil sürdürüldügü, yasanan sorunlar, çözüm önerileri, kanita dayali uygulamalar üç günlük program boyunca tartisilacaktir." diye konustu.

Kaynak: AA