Katar Emiri Açiklamasi '2026'Ya Kadar Gaz Üretimimizi Yüzde 40 Artirmayi Hedefliyoruz'

Devlet ve hükümet baskanlarinin yani sira çesitli ülkelerden uzmanlarin katilimiyla video konferans araciligiyla gerçeklestirilecek 'Katar Ekonomi Forumu' basladi.

Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, ülkesinin sivilastirilmis dogal gaz üretimini, 2026 yilina kadar yüzde 40 artirmayi hedefledigini belirtti.

Katar Emiri Temim, Amerikan Bloomberg Ajansinin is birliginde, devlet ve hükümet baskanlarinin yani sira çesitli ülkelerden uzmanlarin katilimiyla düzenlenen "1. Katar Ekonomi Forumu"nun açilis oturumunda konustu.

Video konferans yöntemiyle yaptigi konusmada Seyh Temim, bir sonraki asamaya hazirlik olarak Kuzey Sahasi'ndaki gaz projesini genisletmeye devam ederek, dengeli bir ekonomi politikasi benimsemeye istekli olduklarini ifade etti.

"Projeyle 2026 yilina kadar sivilastirilmis dogal gaz üretimini yüzde 40 artirmayi hedefliyoruz." diyen Seyh Temim, bu artisin, gelecek nesiller adina yatirimlari büyütmek için kullanilacagini aktardi.

Katar, halihazirda yilda 77 milyon ton olan sivilastirilmis gaz üretimini 2026'ya kadar 110 milyon tona çikarmayi hedefliyor.

Katar'in kuzeydogu kiyilarinda 1971'de kesfedilen Kuzey Sahasi rezervlerinin, dünyanin kesfedilen gaz rezervlerinin yüzde 10'una esdeger 900 trilyon kübik fit oldugu tahmin ediliyor.

- Kovid-19 ile mücadele

Katar Emiri konusmasinda ayrica ülkesinin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelesi kapsamindaki tecrübelerine de degindi.

Seyh Temim, salginin ekonomik yansimalarini azaltmak için gerekli tüm önlemlerin alinmasi ve bu durumdan etkilenen özel sektöre 75 milyar riyal (yaklasik 20 milyar dolar) destek saglanmasina iliskin talimat verildigini aktardi.

Mevcut durumla yüzlesmek için alinan önlemler kapsamindaki açilis ve kapanislarda esnek bir strateji benimsediklerini açiklayan Seyh Temim, dünya ülkelerini de Kovid-19 asisinin adil ve kapsamli dagitimi için daha fazla is birligi yapmaya çagirdi.

- "Yarin için Yeni Ufuklar"

"Yarin için Yeni Ufuklar" temasiyla düzenlenen ve 3 gün devam edecek Ekonomi Forumu çevrim içi gerçeklestirilecek.

Foruma, video konferans yoluyla Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yani sira Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, Ruanda Devlet Baskani Paul Kagame, Ermenistan Cumhurbaskani Armen Sarkisyan, Senegal Devlet Baskani Macky Sall, Banglades Basbakani Seyh Hasina ile Ingiltere Basbakani Boris Johnson'in katilmasi bekleniyor.

Finans, ekonomi, yatirim, teknoloji, enerji, egitim, spor ve iklim alanlarinda 2 binden fazla yetkili ismin katilacagi forumda katilimcilarin; ileri teknoloji, sürdürülebilir kalkinma, piyasalar, yatirim ve enerji akislari gibi konulari ele alacagi belirtiliyor.
Kaynak: AA