Kars'ta Saglik Ekipleri Yaylada Vatandaslara Kovid-19 Asisi Uyguluyor

Dr. Süleyman Kusçu: 'Bugün çocuklar, bizi görünce 'asi yaylaya da geldi' dedi, evet asi yaylaya da geliyor. Her vatandasimizin asi olmasi için çalisiyoruz, çok yoruluyoruz, çok mesai harciyoruz' Yaylada asi olan Maya Ayaz: 'Yillarca düsünsek yaylaya gelip bize böyle bir imkan sunulacagi asla aklimiza gelmezdi. Allah devlete zeval vermesin'

CÜNEYT ÇELIK - Kars'ta saglik ekipleri, kirsaldaki yerlesim yerlerine ve yaylalara giderek vatandaslara Kovid-19 asisi yapiyor.

Saglik Bakanliginin açikladigi 5-11 Haziran'i kapsayan verilere göre 100 bin kiside yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayisi artan illerden Kars'ta onlarca saglik ekibi, asilama çalismalarinda görev aliyor.

Her gün Il Saglik Müdürlügünden araçlariyla hareket eden ekipler, çesitli sebeplerle asi olamayan kisilere ulasmak amaciyla yollara koyuluyor.

112 Acil Servis ekipleri ve Ulusal Kurtarma Ekibinden (UMKE) de destek alan asi ekipleri, özellikle kirsal kesimdeki zorlu cografyalari asip, yazin hayvanlari ile yaylaya çikan göçerlere de ulasiyor.

Zorlu cografyada yasayan vatandaslara ulasmak için zaman zaman araçtan inip yürümek zorunda kalan ekipler, vatandaslara asi yapmayi sürdürüyor.

Arpaçay ilçesine bagli 7 köyün sakinlerinin hayvanlari ile yazin geldigi Misko yaylasina gelen ekipler, buradaki 6 vatandasi asiladi. Yaylada bazi vatandaslara evlerinde bazilarina da merada otlayan koyunlarinin yaninda asi yapildi.

Saglik ekiplerinin il merkezine 65 kilometre, ilçe merkezine ise 25 kilometre uzakliktaki yaylaya gelip kendilerine asi yapmasini mutlulukla karsilayan vatandaslar, saglik görevlilerini dualarla ugurladi.

- "Halkimiz bizi sevgiyle karsiliyor, dua ve güler yüzle ugurluyor"

Asi ekibinde görevli doktor Süleyman Kusçu, AA muhabirine, asilamada yeni bir boyuta geçtiklerini belirterek, 30 yas üstü herkesin asi olabilecegini söyledi.

Kusçu, tepeleri asip asiyi vatandaslarin ayagina kadar götürdüklerini belirterek, "Toplumsal bagisikligin kazanilabilmesi için sirasi gelen her vatandasimizin asi olmasini istiyoruz. Toplum sagligi merkezi olarak, kuruma gelen vatandaslari kurumda asiliyoruz, kuruma gelemeyen vatandaslarimizi evine gidip evinde asiliyoruz." dedi.

Zaman zaman toplu asilamalar da yaptiklarini anlatan Kusçu, "Kuyucuk köyü yaylasindayiz, yollar çok problemli olmasina ragmen UMKE araçlarimizla buralara çikiyoruz. Halkimiz bizi sevgiyle karsiliyor, dua ve güler yüzle ugurluyor." diye konustu.

- "Asi yaylaya da geliyor"

Dr. Kusçu, yayladaki vatandaslarin kendilerini görünce sasirdiklarini dile getirerek, "Bugün çocuklar, bizi görünce 'asi yaylaya da geldi' dedi, evet asi yaylaya da geliyor. Her vatandasimizin asi olmasi için çalisiyoruz, çok yoruluyoruz, çok mesai harciyoruz. Kars'in en ücra kösesindeki bir vatandasimizin asi olmasi bile, bizi çok mutlu ediyor. Biz bu isi severek yapiyoruz. Asi sonuç olarak koruyor ama Kovid-19 öldürüyor. Sirasi gelen her vatandasin, asi olmasini istiyoruz." ifadesini kullandi.

Asi ekibinde görevli hemsire Ezgi Tuna da asi ekibinin köylere gitmeden önce sistem ekibinin bir çalisma yaptigini belirterek, "Bir listemiz var. Randevu alan vatandaslara ulasmaya çalisiyoruz. Ulasabildiklerimize ekiplerimizi en hizli sekilde göndermeye çalisiyoruz. Ulasamadiklarimiza tekrar tekrar arayip ulasmaya çalisiyoruz. Asi için her yere gidildigini düsünüyorum. Su an geldigimiz adres Kars il merkezine bayagi uzaklikta ama dedigim gibi ulasilabilen her kesime gitmeye çalisiyoruz." seklinde konustu.

- "Yaylaya gelip bize böyle bir imkan sunulacagi asla aklimiza gelmezdi"

Yaylada asi olanlardan Maya Ayaz ise asi hizmetinin yaylaya kadar geldigini dile getirerek, sunlari söyledi:

"Böyle yerlerde her imkan yok, merkeze gidip asi olamiyoruz ama onlar sag olsun bizim ayagimiza kadar geldi. Doktorlar, bizim için daglari, zorlu yollari asarak geldi. Buraya gelen ekiplere çok tesekkür ediyorum. Yillarca düsünsek yaylaya gelip bize böyle bir imkan sunulacagi asla aklimiza gelmezdi. Allah devlete zeval vermesin, insanin oldugu her yere ulasip ona hizmet etmeye çalisiyor."

Koyunlarin yaninda asi olan Ismail Ergün de asi ekibini görünce mutlu olduklarini ifade ederek, "Saglik ekipleri yaylalarimiza kadar geldi, bize asi vurdular. Bundan daha büyük hizmet olamaz. Yaylada imkanlar kisitli oldugu için saglik ekiplerini burada gördügümüzden dolayi çok mutlu olduk, çok sevindik." dedi.

Kentte saglik ekiplerinin asi sirasi gelenleri asilama çalismalari devam ediyor.
Kaynak: AA