Ispanya'da Bir Faslinin Ölümüne, Bir Ekvadorlunun Yaralanmasina Neden Olaylar Üzerine Irkçiliga Tepkiler Artti

Ispanya'nin güneydogusundaki Murcia bölgesinde, son bir haftada yapilan irkçi saldirilarda bir Faslinin öldürülmesi, Ekvador vatandasi bir kadinin ise biçakla yaralanmasi, halkin tepkisini çekti.

Murcia'nin Mazarron ilçesinde 13 Haziran'da bir barda çikan sözlü atismanin ardindan, Carlos Patricio adli eski bir askerin üç el ates etmesi sonucunda 39 yasindaki Yunus Bilal adli Fas vatandasi hayatini kaybetmis, 16 Haziran'da da Cartagena kentinde sosyal yardim almak için sirada bekleyen Ekvadorlu bir kadin, biçaklanarak yaralanmisti.

Sorusturmalarda, her iki olayin da "irkçi saldiri" seklinde nitelendirilmesinin ardindan Murcia'daki bazi sivil toplum kuruluslari, Faslilarin bagli oldugu dernekler, sol görüslü Unidas Podemos ve Yesiller partileri, bölgede artan irkçi saldirilari kinayan açiklamalar yapti.

Nefret suçlarinin ve irkçi saldirilarin son dönemde arttigina isaret eden sivil toplum kuruluslari yetkilileri, toplumun huzurunu bozan girisimlere karsi birlik olunmasini istedi.

Ispanya'da koalisyon hükümetinin küçük ortagi asiri sol görüslü Unidas Podemos partisi yetkilileri ise Murcia'da yasanan olaylardan, asiri sag görüslü Vox partisini sorumlu tuttu.

Unidas Podemos partisinden Sosyal Haklar Bakani Ione Belarra, Fas vatandasinin öldürülmesinden sonra Twitter hesabindan "Mazarron'da bir komsunun irkçi saldirida öldürülmesi çok ciddi bir olaydir. Bu, izole bir olay degildir. Siyaset ve medya aktörlerince desteklenen ve toplumun tamami tarafindan reddedilmesi gereken bir nefret söyleminin sonucudur." paylasimini yapti.

Ispanya'da geçen hafta sonunda Murcia bölgesinde ve Bilbao kentinde düzenlenen gösterilerde de irkçi saldirilar kinandi.

Mazarron'da yasanan olayda görgü taniklari, "Müslüman karsiti" oldugu bilinen 52 yasindaki eski asker Carlos'un, ilk olarak garson kiza "Neden Müslüman Afrikalilara servis yapiyorsun?" dedigini, Fasli Yunus Bilal'in de buna karsilik vererek garson kiza destek çiktigini aktardi.

Carlos'un, "Tüm Müslüman Afrikalilar ölmeli" diyerek evinden tabancasini alip geri döndügü ve barin terasinda oturan Fas vatandasi Bilal'e 3 el ates ederek kaçtigi bildirildi.

Kisa zamanda yakalanan Carlos'un tutuklanarak cezaevine konuldugu açiklandi.

Cartagena'da yasanan diger bir irkçi saldirida ise gida yardimi almak için sirada bekleyen Ekvadorlu bir kadin, "Bizim yemegimizi alma" diye bagirip hakaret eden baska bir kadin tarafindan biçaklanarak yaralanmisti.

Kaynak: AA