Çöpe Atilmak Için Yetistirilen Gidalarin Hikayesi KTSM'de Sergileniyor

Kale Grubu, Avusturyali sanatçi Klaus Pichler'in 'Çöpe Atilmak Için Yetistirilmis (Grown for a Bin)' sergisini Istanbul'a getirdi.

Kale Grubu, Tarim ve Orman Bakanligi is birligiyle gida israfi sorununa dikkati çekerken, evlerin mutfaginda baslayacak mikro degisimlerin getirecegi makro etkiyi tetiklemek amaciyla Avusturyali sanatçi Klaus Pichler'in "Çöpe Atilmak Için Yetistirilmis (Grown for a Bin)" sergisini Istanbul'a getirdi.

Kale Tasarim ve Sanat Merkezi'nden (KTSM) yapilan açiklamaya göre, küresel sorunlarin basinda gelen gida kaybi ve israfi hakkinda kamuoyunda farkindalik olusturmak amaciyla "Gidani Koru Sofrana Sahip Çik" kampanyasini yürüten Tarim ve Orman Bakanligi ile Kale Grubu, evlerin mutfaginda baslayacak mikro degisimlerin getirecegi makro etkiyi tetiklemek hedefiyle "çarpici" bir projeye imza atti.

Disiplinler arasi paylasimlara imkan veren üretim ve bulusma platformu olma yolunda hizla ilerleyen KTSM'nin ev sahipliginde kapilarini açan sergi, dünyanin dört bir yaninda üretilen önemli miktarda gidanin sofralara gelemedigine dikkati çekiyor.

Avusturyali sanatçi Klaus Pichler'in, 32 eserinden olusan "Çöpe Atilmak Için Yetistirilmis (Grown for a Bin)" fotograf sergisinin Türkiye'de ilk duragi Istanbul oldu. Gida israfi sorununa dikkati çekerken kültürel çesitlilik odaginda tüketici aliskanliklarinin nedenlerine de isik tutmayi amaçlayan sergi, 30 Eylül'e kadar Karaköy'deki KTSM'de ziyaret edilebilecek.

- Her eser ayri bir hikaye

Çürüme süreci baslamis ve artik yenilemeyecek durumda olan gidalarin gösterildigi fotograflarin tamami, dünyanin dört bir yanindan getirilip süpermarketlerde satisa çikarilan ürünlerden olusuyor.

Fotograflanan gida ürünleri; sofralardaki süt ve süt ürünleri, et ve bakliyattan meyve, sebze, tatli ve egzotik tatlara uzanan genis bir yelpazeye sahip. Çogunu süpermarketlerden alarak fotograflarini çeken Klaus Pichler, çekimler sonrasinda ürünleri çürümeye ve imha etmeye birakti.

Tüketicilerin bilmeden gida israfinda bulunduklarina ve israfin daha çok istenmeyen bir yan etki olarak ortaya çiktigina tanik olan Pichler, çektigi fotograflarla tüketicilerin fütursuzca ve farkinda olmadan yaptiklari gida israfini gözler önüne sererek konuya dikkati çekmeyi amaçliyor.

Çilekten süte, ekmekten ananasa kadar farkli ürünlerden olusan 32 eser, dünyada gida israfinin boyutunu ortaya koyuyor.

Kaynak: AA