Çin, Afganistan'daki Vatandaslarina Siddet Eylemlerinin Artma Ihtimaline Karsi Ülkeyi Terk Etme Çagrisi Yapti

Çin'in Kabil Büyükelçiligi, ABD öncülügündeki NATO kuvvetlerinin Afganistan'tan çekilmesiyle siddet olaylarinin artmasi endisesiyle vatandaslarina, ülkeyi terk etmeleri çagrisinda bulundu.

South China Morning Post'un haberine göre, Büyükelçiligin yayimladigi uyari mesajinda, Çinli vatandas ve kuruluslarin, terör ve siddet eylemlerinin artmasi olasiligina karsi tedbirli olmalari istendi.

Açiklamada, "Bu yil Afganistan'da sürekli çatismalar yasanmakta, terör eylemleri sik görülmektedir. Ülkedeki güvenlik kosullari giderek kötülesmekte ve karmasik hale gelmektedir. Vatandaslarimiz daha dikkatli olmali ve acilen uluslararasi ticari uçuslarla ülkeyi terk etmelidir." ifadelerine yer verildi.

Artan siddet eylemlerinin, yabanci güçlerin ülkeden ani çekilme karariyla baglantili oldugu vurgulanan açiklamada, durumun belirsizligini korudugu kaydedildi.

Çin Disisleri Bakani Vang Yi, 4 Haziran'da Afganistan Disisleri Bakani Muhammed Hanif Atmar ve Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi ile düzenledigi çevrim içi toplantida, yabanci güçlerin çekilmesinin ardindan ülkede artan güvenlik endiselerine dikkati çekmisti.

Bakan Vang, "Yabanci güçlerin çekilmesine hiz verilmesiyle Afganistan ve çevresinin güvenlik ve istikrari yeni zorluklarla karsi karsiya bulunuyor. Baris ve yeniden uzlasma süreci bu durumdan olumsuz etkilendi, silahli çatismalar ve terörist faaliyetler yogunlasti." ifadelerini kullanmisti.

Pekin yönetimi, ABD ve müttefiki ülkelerin Afganistan'daki varligina itiraz etmekle birlikte Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile dar bir sinir koridoruna sahip ülkedeki güvenlik durumunun bozulmasinin iç güvenligini tehdit etmesinden, Kusak ve Yol Girisimi kapsaminda Afganistan ve çevre ülkelerde yürütülen projeleri olumsuz etkilemesinden endise duyuyor.

Kaynak: AA